Кућа Добрих Вести

Login

Амбасадор Француске отворио Молијерове дане и Салон франкофоне књиге

Оцените овај чланак
(1 Глас)

molijerМолијерови дани, књижевна манифестација Француског института у Србији, почела је 11. маја 2021. отварањем Салона франкофоне књиге, који ће трајати до 15. маја у Кнез Михајловој улици у Београду.

 

Поводом почетка манифестације, у Француском институту у Србији су говорили Њ.Е. амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони, Катрин Фодри, аташе за културу Француског института, амбасадор Краљевине Мароко, Мохамед Амин Белхаж, Бертран Фонтен, представник Њаллоние Бруџеллес Интернатионал у Србији, Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке Србије, Весна Тодорчевић (Математички институт) и Александра Проле, директорка ик ФМК.

 

Њ.Е. амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони је истакао да су Молијерови дани, сусрети посвећени савременој франкофоној књижевности, саставни дело културног живота Београда и Србије од 2009. године. Фалкони је подсетио да ће фестивал трајати од 11. до 22. маја и да ће бити опширнији и другачији у односу на претходне, јер ће отворити прославу 70 година Француског института у Београду.

 

Говорећи о Салону франкофоне књиге, aмбасадор Француске Жан-Луј Фалкони је рекао: „Овогодишње, четврто издање, разликује се се од претходних по томе што ће представити не само преводе са француског на српски, већ и 500 дела на француском језику, која долазе не само из Француске, већ и из Алжира, Египта, Француске, Марока, захваљујући доприносу амбасадора тих земаља”.

 

Амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони је додао да је квалитетан програм Молијерових дана ове године остварен захваљујући сарадњи са српским издавачима, те да је у плану велики број онлајн сусрета и дебата, као и неколико догађаја уживо у партнерству са Народном библиотеком Србије.

                                               molijeriieieie

 

Катрин Фодри, аташе за културу Француског института, казала је да ће ови Молијерови дани имати посебан сјај, уз пуно књижевних сусрета. „Планирамо и инстаграм кампању „Мој институт“, у оквиру које позивамо уметнике, пријатеље Француског института и људе из културе који то желе, да поделе са нама неко сећање, лепу успомену, или идеју у вези са Институтом”, истакла је Фодри. Она је најавила и важног госта на крају Молијерових дана: „То је Карол Бефа, писац, композитор и пијаниста. Његову књигу „Иза кулиса стваралаштва”, коју је написао са познатим француским математичарем Седриком Виланијем, недавно су на српском објавили Математички институт САНУ и Центар за промоцију науке”. Бефа ће имати и концерт на Коларцу, који је такође партнер Француског института у реализацији Молијерових дана, као и ЦЕБЕФ који је подржао одржавање концерта.

 

Aмбасадор Краљевине Мароко, Мохамед Амин Белха, поводом почетка манифестације је најавио учешће великог мароканског писца који пише на француском, Тахара Бен Желуна, који ће представити онлајн свој последњи роман „Мед и горчина”: „Он је добитник Гонкурове награде 2008. године. У Србији смо имали смо прилику да му пожелимо добродошлицу октобра 2018. када је Краљевина Мароко била почасни гост Сајма књига у Београду, а неколико његових романа је преведено на српски језик”. Њ.Е. амбасадор Краљевине Мароко, Мохамед Амин Белхаж захвалио се Француском институту у Београду на позиву за учествовање на Молијеровим данима, и нагласио заинтересованост Амбасаде Марока да прати све што се дешава у домену франкофоне културе у Србији.

 

Салон франкофоне књиге одржава се у Кнез Михаиловој улици у Београду испред и унутар Француског института, И угостиће све оне које занимају преводи са француског на српски, али и књиге на француском језику. Изложени су и доступни за продају романи, есеји, стрипови, књиге за децу, биографије, графички романи, итд.

 

У оквиру Молијерових дана, који се одвијају у знаку обележавања 70. рођендана Француског института у Србији, биће приређени занимљиви разговори, онлајн или уживо, са франкофоним и српским књижевницима, филозофима, стрип ауторима, издавачима, преводиоцима, филмским уметницима, музичарима, научницима, илустраторима... Овогодишње Молијерове дане Француски институт остварује у партнерству са Народном библиотеком Србије, која ће организовати директан пренос преко фејсбука готово свих онлајн разговора и дебата, а у њеном атријуму биће приређени разговори који су планирани уживо, уз ограничен број пријављених посетилаца.

 

За већину догађања, било да су организовани онлајн или уживо, обезбеђен је превод (француско-српски).

 

Детаљни програм Молијерових дана погледајте ОВДЕ и на сајту Француског института у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 11 мај 2021 20:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија