Logo
Одштампајте ову страницу

ФЕСТ оправдао очекивања,ПостФЕСТум за највернију публику

Оцените овај чланак
(2 гласова)

monikahusarОрганизатори ФЕСТ-а одржали су данас завршну конференцију за новинаре на којој је речено да је ФЕСТ оправдао своја очекивања и показао да фестивали могу да се организују и за време пандемије коронавируса. Такође, истакнуто је да ће за верну публику бити органиизован постФЕСТум, на коме ће бити приказана 33 филма из редовног фестивалског програмa.

 

 

На конференцији за медије 49. Међународног филмског фестивала - ФЕСТ, одржаној данас у Комбанк дворани, говорили су Иван Карл, секретар за културу Града Београда и председник одбора ФЕСТ-а, Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а и потпредседник фестивалског одбора, Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, и Дарја Бајић, продуценткиња фестивала.

 

Иван Карл, секретар за културу Града Београда, о 49. фестивалском издању је рекао: „Овај ФЕСТ је добра тимска и показна вежба, како у условима короне може да се организује филмски фестивал на конвенционални начин. Са пројекцијама у биоскопу, са гостима, са базичном фестивалском атмосфером. Овогодишњи ФЕСТ је био једини фестивал у овом делу Европе и света који заиста личи на филмски фестивал. Важно је да се и након ФЕСТ-а настави повратак публике у биоскоп, јер без биоскопа нема фестивала”. Карл је најавио и велики јубилеј наредне године: „Надам се да ћемо на 50. фесту радити у још релаксиранијим условима. Тај фестивал ће заиста бити испит генерације, за све нас који чинимо фестивалски тим”.

 

Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а, на конференцији за медије је рекао: „Желео бих свима да се захвалим: гостима, жирију, новинарима и пре свега публици, која нас је својим присуством на филмским пројекцијама и ове године подржала. Такође се захваљујем господину Југославу Пантелићу који је више од 70 филмских остварења, што домаће, што европске и светске кинематографије вратио у наше биоскопе, и посебно истичем важност нашег ПостФЕСТум програма, који се од 17. до 23. маја одржава у Дому омладине Београда и биоскопу Цинеплеџџ Ушће Шопинг Центар. Захваљујем се и засполенима ЦЕБЕФ-а на сарадњи, Граду Београду и Републици Србији за одговоран однос према грађанима, јер смо у могућности да се захваљујући вакцинацији вратимо нормалном животу, па и културним манифестацијама.”

 

Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, изразио је задовољство овогодишњим фестивалским издањем: „Успели смо да приведемо крају ФЕСТ, са свим карактеристикама фестивала који се одржава у мирнодопским условима. Прошла година је била лоша за много ствари, али када је у питању филм, она је била добра. Мислим да је публика то могла препозна у програмима овогодишњег ФЕСТ-а. Захваљујем се свим људима који су, упркос ситуацији која влада у њиховим земљама, дошли овде да буду с нама, што није била тако једноставна одлука.

 

Дарја Бајић, продуценткиња фестивала, поводом завршетка 49. ФЕСТ-а је рекла: „Захваљујем се првенствено фестивалском тиму, који је заиста предано и неуморно, као и сваке године, дао свој максимум. Нарочито ми је драго што у фестивалском тиму имамо много младих колега, за које верујемо да ће у наредним годинама наставити да раде за ФЕСТ. Хвала публици што нам је и ове године поклонила поверење, и што сте нам помогли да направимо фестивалску атмосферу по којој је ФЕСТ и познат”.

 

Предраг Аздејковић, директор Мерлинка фестивала и председник жирија Мерлинка награде, посебно је скренуо пажњу на ужу селекцију три најбоља филма с квир тематиком у програмима овогодишњег ФЕСТ-а: „Водим те са собом” редитељке Хајди Ирвинг, „Супернова” Харија Маквина, и „Поље Мака” Ежена Жебелануа, који је добио награду „Мерлинка”. Аздејковић је прочитао образложење награде, у коме стоји да је ово „изузетно прецизно испричана прича о хомосексуалцу и његовој борби за опстанак у репресивном друштву”, која је истовремено „и демистификација мачизма патријархата, али и суптилан а бритак коментар позиције једне земље источног блока у Европској унији данас”. Жири Мерлинка награде чинили су Драган Јовићевић, Милан Аранђеловић, и Предраг Аздејковић.

 

Од 17. до 23. маја 2021. биће одржан и програм „ПостФЕСТум” који ће обухватити пројекције 33 филма из редовног фестивалског програма. Услед специфичних околности одржавања ФЕСТ-а због пандемије и смањеног капацитета биоскопских дворана, најпознатији домаћи филмски фестивал ове године жели да изађе у сусрет својој верној публици, као и свима онима који нису успели да погледају своје филмске фаворите током претходних дана. ПостФЕСТум ће се одржавати у Дому омладине Београда и биоскопу Синеплекс Ушће Шопинг Центар, а сатницу програма ПостФЕСТ-ум можете погледати на сајту фестивала на ОВОМ линку.

 


 Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 16 мај 2021 20:21
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015