Кућа Добрих Вести

Login

Како разрешити талент парадокс

Оцените овај чланак
(3 гласова)

afaforumАФА у сарадњи са више компанија и финансијских институција одржала је овог месеца АФА Талент Девелопмент форум, у, у интерактивном 3Д виртуелном окружењу који је по први пут окупио све релевантне актере у друштву, представнике компанија, државе, академске и дипломатске заједнице, као и студенте, који су заједно разговарали о најважнијој теми данашњости и будућности – развоју талената и о начинима на које је могуће решити Талент парадокс - чињеницу да на тржишту влада рат за талентима, док истовремено сведочимо великом расипању талената и немогућности да их пронађемо и задржимо – како у компанијама, тако и у земљи.

 

Програмска директорка АФА Талент Девелопмент Форума, Жаклина Николић Кушић, препустила је уводну реч на отварању својој дугогодишњој сарадници и чланици АФА програмског одбора Јовани Ракић, која је још као студент пре 15 година имала прилику да уз њену менторску подршку буде укључена у решавање управо овог изазова, и повезује студенте и будуће послодавце кроз први часопис овог типа и платформу РЛН – Реално, уз подршку водећих компанија из различитих сектора привреде попут Цоца Цола компаније, л’Ореала, Комерцијалне банке и многих других који су препознали већ тада ову потребу. Говорећи о РЛН-у као претечи Талент Девелопмент Форума и чињеници да се са талент парадоксом суочавамо више од једне деценије уназад, Јована је и отворила целодневни програм који је окупио 60 говорника из земље и света и имао за циљ изналажење начина за превазилажење овог важног друштвеног изазова глобалних размера и истицања најбољих домаћих и иностраних пракси у дугорочном развоју талената.

 

Уследио је инспиративан и јединствен кеyноте говор Саре дел Фабро, CEO компаније Икеа за Југоисточну Европу. Публика је имала прилику да чује како се развијају таленти у једној од најуспешнијих светских компанија, кроз личну причу Саре дел Фабро, која је своје IKEA путовање почела као студент, у жељи да заради џепарац, а данас је на месту извршне директорке за целу Југоисточну Европу. “Постоји толико начина за раст… Не одговара нам свима исти калуп, јер смо сви ми различити и јединствени на целом свету. То значи да постоји и јединствени пут раста за свакога од нас”, инспиративно је истакла Сара.

 

О централној теми, „талент парадоксу“ и чињеници да се на тржишту надмећемо за таленте и истовремено их расипамо и тешко задржавамо, дискутовало се за централним округлим столом Форума. Чули смо изузетне увиде истакнутих стручњака попут Невене Стефановић, ХР директорке компаније Теленор, Јелене Здравковић, продеканке на Стокхолмском универзитету, Весне Дамњановић, професорке Факултета организационих наука и лидерке успешних студената из организације Case Stydy Club, Габријеле Грујић Гарић, помоћнице министра просвете и креаторке Националног модела дуалног и предузетничког образовања, Дарка Будеча, оснивача успешне домаће компаније Buck lighting и Матеје Здравковића, награђиваног стипендисте и студента II године физике на Оксфорду. Да таленти „не падају са неба“, већ се креирају унутар компанија, подсетио је Дарко Будеч, са чиме се сложила и Невена Стефановић која је истакла да је развој талената одговорност свих нас и да кроз улагање у таленте улажемо у целокупно друштво. Помоћница министра просвете Габријела Грујић Гарић је истакла значај развоја аналитичког и критичког мишљења. „Важно је искоренити стереотип да је образовање стицање репродуктивних знања; образовање мора бити учење младих људи да мисле, селектују знања, развијају сопствене потенцијале“. Јелена Здравковић је поделила примере добрих пракси сарадње Стокхолмског универзитета и шведске привреде, док је Матеја Здравковић истакао да талент парадокс не би био толико сложен када би свака компанија несебично улагала у таленте, без задржавања знања и страха да ће таленти отићи. Добар пример улагања у таленте чули смо кроз излагање Весне Дамњановић, која у оквиру Case Study Club-a безрезервно, посвећено и са пуно успеха на светском нивоу развија студенте свим својим снагама и капацитетима.

 

О развоју талената и перспективи коју доноси ново технолошко доба дискутовало се у оквиру панел дискусија: “Јачање веза између привреде и универзитета”, “Занимања будућности и како се припремити за њих”, “Вештине за 21. век”, “Формални и неформални начини стицања вештина”, „ХР праксе у земљи и свету“.

 

Јелена Галић, ЦЕО АИК банке, истакла је да програми праксе треба да добију суштински значај и да буду стратешки циљ, а не пука форма, као и да праксе треба континуирано спроводити током целих студија, не само на завршној години. Декан ФЕФА факултета, Милан Недељковић, сложио се са ставом да пракса мора бити добро дизајнирана и поделио искуства студената ФЕФА факултета који у великом проценту остају да раде у компанијама након пракси које су квалитетно организоване. Такође, подсетио је колико је важно да курикулуми буду еластични и да се превазиђе крути став да је професор власник предмета. „Да би професор подржао креативност код талената мора да уложи додатну енергију, јер је лакше то не радити; мора да има знање али и да буде информисан о иновацијама“, истакао је др Бранко Урошевић, редовни професор и руководилац MFC – Master in Compytational Finance програма на Рачунарском факултету у Београду.

 

Имали смо прилику да чујемо и најуспешније развојне праксе из света од амбасадора и дипломата земаља које предњаче у развоју талената попут Канаде, Уједињених Арапских Емирата, Израела, Швајцарске и др. Дипломате су се једногласно сложиле да на успешност и просперитет њихових земаља у великој мери утичу имиграционе политике засноване на вредновању и уважавању талената досељеника, као и тежња да жене и мушкарци буду једнако заступљени и вредновани на тржишту рада, што повећава ефикасност свих система и доприноси привредном расту земаља.

 

Оно што је донело додатну вредност Форуму јесте чињеница да је дијалог обухватио широки круг искустава и перспектива: бизнис перспективу, перспективу државе (кроз учешће Министарства просвете и Тачке повратка), инострану макро перспективу (кроз искуства других земаља из угла амбасадора Канаде, Швајцарске, Израела, УАЕ), перспективу академске заједнице и професора из земље и света (са Математичког, Рачунарског, Електротехничког факултета у Београду и Нишу, Факултета организационих наука, ФЕФА и др, као и универзитета у Стокхолму и Принстону) и на крају са становишта невладиних организација, удружења и неакадемских едукатора (УНДП, Војводина ICT кластер, AmCham, БОШ, Кројачева школа, Кампстер, Crater студио…). Осим наведених, прилику да директно учествују на панелима и поделе своје ставове и мишљења имали су и даровити студенти и Србије. Међу њима су били млади који се тренутно школују на престижним иностраним универзитетима, као и награђивани студенти са домаћих универзитета.

 

У оквиру овогодишњег АФА Талент Девелопмент Форума Валентина Чолић Михајловић, Head of R&D у АФА, представила је резултате истраживања које је АФА спровела са студентима, компанијама и професорима, како би се сагледали изазови и прилике из угла главних заинтересованих страна када је у питању развој младих талената. По резултатима истраживања које је спровела АФА, професори су једногласни у томе да генерација З поседује мање знања него претходне генерације. Са друге стране, истраживање показује да се чак ¾ студената додатно едукује током студирања, али парадоксално - управо за оне вештине које треба да стекну на факултету. Такође, чак 62% младих који траже прве послове кажу да немају довољно информација о пословима за које се пријављују, као и да би највише волели да знају како би им изгледао радни дан и радно окружење. Истраживање међу компанијама показује да је послодавцима важније да се млади новозапослени поклапају са њиховом компанијском културом, вредностима, преференцијама и ставовима, него да поседују вештине које одговарају конкретним захтевима посла.

 

Учесници су имали прилике да чују и закључке глобалног истраживања о младима које компанија Deloitte спроводи сваке године, јер је гост Форума био је и Иван Стефановић, руководилац сектора за консалтинг у српском огранку ове компаније.

 

О инклузивном талент менаџменту за максимални потенцијал говорила је Јелена Вуковић, ХР директорка у компанији Бамби, која је са окупљеном талент заједницом несебично поделила најбоље примере Бамби развојних пракси за запослене. Окупљенима се обратио и академик и редовни професор Рударско-геолошког факултета, проф. др Владица Цветковић и скренуо пажњу на питање мериторности при одабиру кадрова у високошколском образовању. Професор је истакао колико је важно да се за позиције универзитетских сарадника и професора бирају кадрови који се континуирано развијају и целоживотно уче. Једино на тај начин и курикулуми ће моћи да расту и мењају се у складу са тржиштем рада и временом у којем живимо. О начинима да се подрже и задрже најбољи међу нама чули смо од младе генерације талената, Љубице Вујовић, програм менаџерке 2 у Мицрософт развојном центру у Србији.

 

На завршетку Форума, АФА је доделила награде компанијама које се истичу најбољим праксама за развој талената у Србији. Престижне награде у чак три категорије освојила је компанија Generali Srbija (Најбоља компанија за развој талената, Најбоља талент иницијатива и Титула најбољег неакадемског едукатора). Награду за најбољи програм праксе за младе добила је компанија Addeco Srbija. Најбољим програмом за додатну едукацију запослених истакао се Леви9, док је награда за најбољи пример партнерства компаније и факултета отишла Schneider Electric компанији. Такође, случајним избором додељена су и три таблета студентима који су попунили анкету и подржали АФА талент истраживање.

 

Доделом награда је завршен Први АФА Талент Девелопмент форум али не и започети дијалог.

 

„Наставићемо да вас инспиришемо и да у истом или ширем саставу наставимо да радимо на изазовима са којима се суочавају млади, привреда и цело друштво“, изјавила је програмска директорка Талент Девелопмент Форума, Жаклина Николић Кушић. Она истиче и да смо током првог Талент Девелопмент Форума „разоткрили многе од тих изазова и сада је наша одговорност да наставимо да радимо на њиховом решавању. Сигурна сам да већ сутра свако од нас може, надахнут дискусијама, учинити један мали корак који је део решења, а да после сви заједно можемо правити веће“.

 

АФА позива све представнике привреде, академске заједнице, државе, представнике дипломатске заједнице и студенте, који су заинтересовани да даље раде на овој теми, да пишу на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

АФА је глобална заједница експерата и бизнис лидера из различитих области и представника академске заједнице, владе, компанија и организација која је посвећена економском оснаживања жена кроз иновације и технологије који су главни покретачи економског и друштвеног развоја. Омогућавањем пођеднаког укључивања жена у креирање нове дигиталне цивилизације, АФА оснажује нову генерацију иноватора која доприноси стварању инклузивног и самоодрживог друштва и добробити човечанства.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 11 јун 2021 22:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија