Logo
Одштампајте ову страницу

ВРЊАЧКИ КАРНЕВАЛ – Рио де Жанеиро усред Србије

Оцените овај чланак
(7 гласова)

vrnaslovnaСваке године у јулу месецу, Врњачка бања постаје изузетно важна на међународној културној сцени. Постаје центар најбоље забаве у нашој земљи и у региону, захваљујући манифестацији познатој као „Врњачки карневал“ - која се завршава вечерас. Због тога пожурите и уживајте у овој веселој поворци људи разних нација и вера које је на једном месту окупио жал за пријатељством, дружењем и добрим проводом.

 

Тек ће се сумирати резултати, али очигледно је да је и ове године Врњачки карневал оправдао очекивања. Слављење живота, радости, забава, лудило боја, добар дух забаве.... били су довољни да током свих ових вечери, од 11. до 18. јула, подигну атмосферу до усијања. 

                                                            vrnjackafesjbufgfgfgf

Пандемијски живот у претходној години, навео је људе да схвате да су ситне ствари као што су путовања, забавне и рекреативне активности, оно што даје ноту нашем животу. Разумљиво је, због тога, настојање људи да буду са другим људима, певачима да дају песму и размењују енергију са публиком.

Пандемија нас је натерала да се загледамо сами у себе и да се отрезнимо од трке која се претворила у трку за новцем. Да нам укаже да треба да се замислимо и запитамо шта нам је важно, да ли су то - срећа и радост, међуљудски односи, породица... Да треба да се окренемо једни другима. Подсетила нас је колико смо се удаљили од себе самих и својих ближњих, а фестивал нас је на све то подсетио!

 

Настанак карневала

 

Настанак карневала везује се за цркву и Стару Грчку. Наиме, управо у Старој Грчкој су прављене свечаности у част бога вина, Диониса, које су налик данашњим карневалима. Ипак, претпоставља се да карневал има религијско значење, јер су се главна обележја карневала каквог данас познајемо установила и усталила након расцепа цркве на православну и католичку, 1054. године.

                                                         

Тако је карневал обично била прослава која је претходила почетку Ускршњег поста. А како је доба поста, између осталог доба уздржавања од конзумирања мрсне хране, али и свих јавних прослава, тако је карневал значио последњу прилику за опуштање људи и уживање у многим задовољствима, која нису допуштена у доба Ускршњег поста.

 

Обичај у српској народној традицији, који највише подећа на традиционални карневал, су покладе или машкаре.

 

Термин „карневал“ води порекло од две италијанске речи и може се слободно превести као „збогом месу“. Управо ту се запажа симболика почетка Ускршњег поста и вишенедељног уздржавања од конзумирања меса, између осталог.

 

Карневалски дух у Врњачкој бањи постоји од давнина, али је заживео на прави начин тек скоро. У прошлости су организовани тзв. кермеси, односно нешто слично добротворним базарима. Тада су на бањским улицама глумци изводили представе, угоститељи кували вино и ракију, а сав прикупљени новац је даван у добротворне сврхе.

                                                     odkfdkfjdkfd

Током 20. века су, поред кермеса почели да се организују и маскенбали, који су заправо претеча данашњег карневала. Они су се обично одржавали у кафани „Липа“ и хотелима „Слобода“ и „Звезда“, а сваке године је бирана најлепша маска.

 

Касније су Врњчани покушавали да организују манифестацију у каквој данас имамо прилике да уживамо, али им то никако није полазило за руком, углавном због, глобално не тако добре ситуације.

 

Давне 1868. године, 14. дана месеца јула је основана прва туристичка организација у нашој земљи. Како се не би заборавио датум оснивања Туристичке Организације Врњачке Бање, донета је одлука да се Врњачки карневал обележава управо ове недеље, а 14. јул се обележава као Дан општине.

 

Карневал какав данас познајемо је први пут организован пре само пар година. Наиме 2005. је туристичко спорстки центар „Врњачка Бања“ био организатор и домаћин „Првог међународног карневала“ у Врњачкој Бањи.

 

Иако се сматра изузетно „младом“ манифестацијом, овај карневал је постао члан FECC (Федерација европских карневалских градова). И као такав из године у годину окупља све већи број учесника и посетилаца.

                                                                     kraljajajajjaja     

 

 

Око 2000 учесника карневала

 

У оквиру „Врњачког карневала“ је можда најзанимљивији део када крене велика карневалска поворка чувеном бањском Променадом. Наравно, и остали дани трајања карневала су занимљиви сваки на свој начин. Посебан, Дечији карневал у оквиру Врњачког карневала се одржава сваке године. Такође, бројни костимирани аниматори су задужени за забаву деце. А одрасли могу да уживају на концертима бројних познатих извођача, или у позоришним представама или, једноставно само у посматрању карневалских маски.

 

А Врњачка бања у доба карневала заиста не може речима да се опише колико је лепа, необична, жива…Једноставно морате да је доживите…

                                                        tropikobendddddd

На карневалу је осмишљено више од 40 различитих дешавања, а ту ове године били и концерти Тонија Цетинског, Тропико бенда, Славка Бањца и многих других музичких звезда. Очекиван је био и долазак ватрених Бразилки из Рио де Жанеира које сваке године својим наступом направе праву карневалску атмосферу.

Велика међународна карневалска поворка одржана је 17. јула, а ове године било је више од 2000 учесника поворке људи који су дошли са Кубе, из Малезије, са Арубе, из Италије, Словеније, Македоније, Румуније, Бугарске.. За недељу дана у Врњачкој Бањи, готово на сваком кутку одржавала су се бројна дешавања. Музичку ноћ имали су и Ера Ојданић, Љупка Стевић, Катарина Живковић и многи други из света српске естраде. Велики дечији маскенбал са Мари Мари одржан је у среду вече, 14. јула. За крај Карневала у недељу, 18, јула, предвиђени су сајмови цвећа, позоришне представе, концерти…

                                           sajtvrnjackebanje

 

Претходно, своју порцију забаве добили су љубитељи електронске музике. Први "Гоч еко фест" одржан је од 25. до 27. јуна на потпуно новој локацији, на бањској страни планине Гоч, која се налази свега 13 километара од Врњачке Бање. На једном месту окупили су се најпознатији домаћи ди-џејеви: Дејан Милићевић, Леа Добричић, Марко Милосављевић, Немакс, Петер Портман, Ласт 95, Константин В, Владимир Аћић, Деа Тош, Ана Петров...

 

По угледу на светске фестивале, "Гоч еко фест" уједино је екологију и електронску музику. Организован је низ креативних еколошких радионица у склопу еко-зоне. Публика је имала прилику да учествује у чишћењу различитих локација, као и у едукацији о лековитом биљу које се налази на Гочу.

 

Врњачка Бања дефинитивно је последњих година постала – омиљена дестинација младих људи, а карневалски дани један су од доказа за то.

                                                    kljucevifestivaladfdfdfd

 

Карневал је отворен симболичном предајом карневалских кључева, које је помоћник председника општине Врњачка Бања Милутин Думановић предао директору карневала Небојши Богићевићу, који је после свечаног полагања заклетве званично отворио ову традиционалну културно забавну манифестацију.

 

За изузетан допринос у развоју „Врњачког карневала’’ члан Борда директора Федерације европских карневалских градова Александар Цицимов уручио је повељу општини Врњачка Бања. После свечаног отварања присутнима се представио женски гудачки квартет „Хабанера’’, а након њих ватрени перформанс одржале су „Омаје’’, а онда је уследио концерт "Cubalcanika".

 

Други дан Међународног „Врњачког карневала’’ обележила су три изузетна концерта, који су могли да се прате и на великим екранима. Одржан је концерт хармоника ‘’Алекса Шантић’’, затим се публици представио врњачки бенд „Lokomoušn", а затим је концерт приредио „Тропико бенд’’.

 

                                                        orkestaraleksasanticuuuu

 

Краљица бањског туризма

 

По броју ноћења Врњачка Бања је већ годинама краљица бањског туризма. Али гости не долазе само ради лечења, већ и због културних, спортских и забавних садржаја.

 

Окружена Гочом и Гледићким планинама, са десетинама хектара паркова, Врњачка Бања је лети оаза свежине и здравља. Поред седам лековитих минералних извора, гостима је на располагању тридесетак базена и други садржаји за одмор и рекреацију.

                          343434434434                                   

На програму Карневала сте могли видети:

 

13.07. Уторак

 

20:00 Промоција карате клубова Врњачке Бање – Плато код врапца

21:00 Фолклор „Од комшија на дар“ – Плато код врапца

20:00 Избор за заштитно лице Врњачке Бање 2021. – Трг код библиотеке

21:00 „Врњачка музичка ноћ“ – Ера Ојданић, Љупка Стевић, Катарина Живковић и многи други – Трг код библиотеке

22:00 Интерактивни перформанс „Хаос аниматори“ – ЛЕД, ватра, акробатика – Плато код врапца

 

14.07. Среда

20:00 Велики дечији маскенбал са Мари Мари – Плато код врапца

21:00 Концерт „Милан Николић & Банда“ – Трг код библиотеке

 

                      tonicetinskisvrnassdfdfdfd

22:00 Концерт Тони Цетински – Трг код библиотеке

 

15.07. Четвртак 

20:00 Врњачка Бања Денс Ноњ – такмичење у плесу – Плато код врапца

21:00 Концерт „Рок циркус“ – Трг код библиотеке

22:00 Вече евергрин музике – Ревијски оркестар „Импресија“, уз солисте: Душана Свилара, Исидору Митић и Данијела Кајмаковског, а на локацији - Трг код библиотеке 

                         karnevalfejsbukdfdfdfdf                

16.07. Петак 

20:00 Перформанс „Инеџ циркус Театар“ – Плато код врапца

21:00 Вече плеса Студио „Амадеус“ – Плато код врапца

21:00 Концерт Маја Маринковић – Трг код библиотеке

22:00 Самба спектакл: Бразил Баксиа Скон, Манток, Самбанса – Плато код врапца

22:00 Концерт Славко Бањац – Трг код библиотеке

 

17.07. Субота

20:00 Велика међународна карневалска поворка – Променада

22:00 Концерт Северина – Трг код библиотеке

 

ЈОШ ДАНАС ПОЖУРИТЕ ДА И ОВО ВИДИТЕ

 

18.07. недеља:

 

12:00 Serbian International Dance Festival „Врњачка Бања Carnival Open 2021“ – такмичење у плесу – Трг код библиотеке

20:00 Концерт „Buplet“ – Трг код библиотеке

21:00 Концерт Најда и „Врњачка Рок вртешка“ – Трг код библиотеке

 

Пратећи програми овогодишњег Карневала су били:

 

9- 18.07. Сајам цвећа и старих заната – Променада

11-18.07. Карневалски радио – Тераса биоскопа

12. 13. 15. и 16.07. у 19:00 Позоришне представе за децу – Павиљон у парку

12-18.07. Изложба Тијана Сићевић, Џингис Кан и стварање савременог доба – Библиотека

13-14.07. Дечији хуманитарни кутак, фотографисање са цртаним јунацима Мики, Мини, ЛОЛ лутке– Павиљон у парку и Променада

                                                     vrnja343434343

 

13.07. у 19:00 Прича о песмама – Библиотека

15-16.07. у 21:00 Концерт „Рок павиљон“ – Павиљон у парку

16.07. у 19:00  “Најбољи тројкаш” такмичење у брзом шутирању тројки – Стадион “Коцка”

16-18.07. Берза плоча, дискова и стрипова – Врњачки парк 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 18 јул 2021 17:01
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015