Кућа Добрих Вести

Login

Карељин гост Олимпијског комитета Србије

Оцените овај чланак
(0 гласова)

okskareljinidivacБЕОГРАД – Легенду светског рвања, руског рвача Александра Александровича Карељина примио је у олимпијској кући председник ОКС Владе Дивац.


Александар Карељин је поред четри олимпијске медаље (злата 1988. у Сеулу, 1992. у Барселони, 1996. у Атланти и сребра 2000. у Сиднеју), освојио и девет светских и 12 европских титула, а у избору Међународне рвачке федерације (ФИЛА) проглашен је за најбољег рвача 20. века.
- Александар Карељин један је од највећих олимпијских хероја свих времена. Свака прилика за разговор са таквим спортистом је велико задовољство. Он је пријатељ српског спорта и вољан је да нам својим искуством помогне у даљем развоју олимпијског спорта у Србији, а посебно рвања - рекао је Владе Дивац.
Александар Карељин, који је био гост Рвачког савеза Србије као промотер Шампионата Европе у Београду у марту ове године, је истакао:
- Велико је задовољство што сам се срео са Владе Дивцем. Разговарали смо као пријатељи. У Србији се увек осећам као код куће.
Александар Карељин борави у тродневној посети Београду, као члан делегације Руске думе, која је у државној посети Србији. Као посланик, Карељин обавља и функцију председника Одсека за међународне односе Руске думе.  
Сусрету су присуствовали и Иван Тодоров, потпредседник ОКС и председник Џудо савеза Србије, Жељко Трајковић, председник Рвачког савеза Србије и Рајко Балтић председник Рвачког клуба Партизан.  
Александар Карељин је, када се родио 19. септембра 1967. имао 6,8 килограма и од малена је показивао изузетан таленат за спорт.  Почео је да рве са 13 година.  Са девет титула шампиона света (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998. и 1999.) и 12 златних европских медаља (1988 - 1996. и 1998 - 2000) је без премца у светском рвању.  У стручну терминологију рвачког спорта у току његове каријере уведен је термин „Карељиново бацање“ којим је мрвио ривале.  Подизао их је до нивоа кукова  а затим их је пребацивао преко рамена.  У једном периоду каријере 13 година није изгубио борбу! Од тога, у последњих шест година није изгубио ни један поен у мечу!?
На Олимпијским играма у Сиднеју 2000. покушао је да освојио четврто злато, али га је зауставио у финалу Американац Рулонг Гарднер, кога је пре тога стално побеђивао. То му је био и једини пораз у каријери на великим такмичењима.
По броју олимпијских и светских медаља (девет светских и четири олимпијске, три злата и сребро) изједначио са на златној листи ФИЛА са Брусом Баумгартнером.
Каријеру је завршио 2000. и упловио у политичке воде. Био је губернатор Сибирске области и у неколико мандата депутат Думе.
 По професији је доктор спортских наука и одликован је орденом „Хероја Русије“. Ожењен је, има кћерку и два сина. Рвачи су га звали, са великом поштовањем „Руски медвед“ и „Александар Велики“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 новембар 2012 14:44
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија