Кућа Добрих Вести

Login

УСТАНОВА КУЛТУРЕ ПАРОБРОД: Циклус разговора на тему „Мojи нездрави обрасци - мој камен спотицања"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

defektnostupettttttЦиклус разговора на тему „Моји нездрави обрасци - мој камен спотицања“ одржаће се вечерас са почетком у 20 часова у Установи културе „Пароброд“.

 

У односу на то да ли родитељи умеју да препознају и задовоље наше базичне потребе, зависи како ћемо ми гледати на себе, на друге људе и на свет. Тај рано стечени поглед на свет остаје наша схема – матрица кроз коју провлачимо сва каснија искуства. На основу њега развијамо обрасце понашања који остају са нама и уз нас и много после детињства и раних искустава са родитељима и околином. Џефри Јанг (Young, 1989) описује 18 таквих животних образаца, а ми ћемо кроз овај циклус да прођемо кроз њих у оквиру 8 тема. Причаће се о томе како настају и како се испољавају наше животне позиције, замке или схеме, а како наши нездрави обрасци понашања. Дискутоваће се о томе како све то постаје наш камен спотицања и како да то променимо – како да направимо добру будућност чак и онда када нам прошлост није била ни мало добра.

 

Ови сусрети замишљени су као предавања и разговор. Користиће се примери из филмова и психотерапијске праксе, а очекивања су да ћете и ви бити вољни да поделите и неку вашу причу.

 

Пети сусрет биће посвећен схемама Дефектност и Неуспех, односно следећој теми:

 

Мени нешто озбиљно фали, стидим се себе и сопствених неуспеха

„Човек мора бити оно што може бити“, говорио је чувени психолог Абрахам Маслов истичући да су потребе за самоактуализацијом, самопоштовањем и поштовањем од стране других на самом врху хијерархије људских потреба. Слично томе, схема терапија каже да су потребе за блискошћу и компетентношћу базичне људске потребе. Шта се онда дешава ако нам те потребе нису задовољене - ако нас људи из окружења не прихватају и не вреднују или још горе, ако ми сами себе одбацујемо и презиремо. Шта се дешава ако себе видимо као дефектне или неуспешне „нуле од особа“, „лузере“, „ходајуће неуспехе или катастрофе“? Шта ако мислимо да нас такве какви смо нико, никада не може волети и прихватити? Шта ако мислимо да не заслужујемо ништа лепо, па сами себе депривирамо, понижавама и кажњавамо? Шта ако бирамо пријатеље и партнере који нам то раде? Како уопште дођемо да таквих односа и такве слике о себи? Како они дођу до тога да то раде? Може ли се све то икада променити и како?

 

Ово су само нека од питања која ће се разматрати. Очекивања су да ћете и ви донети своја и да ћете се кроз размену и заједничку потрагу за одговорима осећати и повезаније и компетентније. Да ћете можда и бар малко више заволети себе.

 

Разговоре ће водити др Тијана Мировић, психолог и психотерапеут

 

Тијанин гост ће бити Ђурђа Тимотијевић, психолошкиња и RE&KBT психотерапеуткиња под супервизијом, ауторка емисије У раљама осећања.

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ

 


Последњи пут измењено среда, 22 септембар 2021 20:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија