Кућа Добрих Вести

Login

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ: Ко су најбољи наставници у Србији?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

prizzivoijinУ суботу, 25.септембра у хотелу Москва уручена су признања и награде Најбољим едукаторима Србије који нашу земљу представљају на два светска такмичења – Global Teacher Prize i Yidan Prize.

 

Удружење “Живојин Мишић”, национални партнер Варкеy Фондације изабрало је представнике Србије за престижно такмичење за избор најбољег наставника на свету – Глобал Теацхер Призе. Овогодишњи представници су Весела Мачкић, учитељица у ОШ “Иван Гундулић” из Новог Сада и Младен Шљивовић, наставник физике и примењених наука у Гимназији Зајечар у Зајечару.

 

Поред награђених, свечаности су присуствовале бројне званице и пријатељи образовања.

 

Приликом отварања свечаности присутнима се обратила Тамара Михајловић, координатор Удружења “Живојин Мишић” која је истакла:” Наши едукатори, представници Србије су учитељи и наставници који се мењају у складу са променама у свету, у складу са тржиштом рада, иду напред не чекајући на промене система, уз велико залагање, труд и мотивацију са циљем да образовањем учине бољим. Хвала им свима на томе.”

 

Присутнима се обратио и Зоран Станојевић, један од чланова комисије за избор националних представника за Glbal Teacher Prize, који је истакао да је част бити у добром друштву и да је за нашу децу, наставник врло важан актер у њиховом напредовању. Истакао је да “у доба наставе на даљину која се дешава већ више од две године, част је бити у добром друштву наставника који су квалитетни у ономе што раде и који могу бити узор учениицма.”

 

Након уручивања награде, присутнима се обратима Весела Мачкић, Најбољи едукатор Србије за 2019.годину, која је у свом говору истакла да је дирнута учитељском улогом у образовању, васпитању и животу својих ученика. Поред тога, Весела је поделила цитат од Абдуала Калама који је рекао да: “Сврха образовања је да се код добрих људи створе вештине и стручност. Просветљена људска биц́а могу створити учитељи.”

 

Младен Шљивовић, награђени Најбољи едукатор Србије за 2018.годину присутнима се обратио речима: “Иако сам у просвету дошао као апсолвент, моја воља да не одустајем никада и ни по коју цену се није променила, јер одустати од ученика није допуштено. Мој посао је да помогнем младим људима да се остваре. То је начин на који ја мењам свет у боље место.”

 

Након обраћања награђених, обратили су се њихови пријатељи, колеге и бивши ученици који су поделили своје приче, искуства и емоције са присутнима. Поред тога, на свечаности су премијерно пуштени филмови представника који се могу погледати на Јутјуб каналу Удружења.

 

Координатор Удружења “Живојин Мишић”, Тамара Михајловић, обратила се присутнима како би уручили признања и награде Најбољим едукаторима Србије који су представници на Yидан Призе такмичењу. Трећу годину заредом, Удружење “Живојин Мишић” у партнерству са Yидан Фондацијом, имало је ту част да се два Најбоља едукатора Србије кандидују за Yидан награду.

 

Љиљана Лазаревић, учитељица из ОШ “Михаило Петровић Алас” и Ђура Пађан, наставник информатике из ОШ “Владислав Рибникар” из Београда на ово такмичење пријавили су се са пројектима у образовању.

 

Присутнима се обратила награђена, Љиљана Лазаревић, која је у свом говору објаснила пројекат “Учионица без зидова”. Циљ овог пројекта је да подстиче активизам ученика кроз предузетничко учење и пројектне активности, и да крајњи циљ буде филантропија и допринос друштву у ком живимо. Љиљана је истакла да: “Овај пројекат има знајцају улогу у заједници јер ученици постају активни чланови друштва и уцествују у процесу доносења одлука, уче да мисле предузетнички, да развијају емпатију и решавају проблеме свог животног окружења.”

 

 

 

Ђура Пађан, Најбољи едукатор Србије за 2019.годину и овогодишњи лауреат за Yидан награду пријавио се са СТЕАМ пројектом који обједињује науку, технологију, математику и инжењерство. Ђура је истакао: “ Идеја је да школама буду донирани роботски комплети, да им буде дата обука као и да наставници оформе своје роботичке клубове чији рад би резултовао у учешћу на такмичењима од државних до светских. Пројекат буди велики ентузијазам код деце за учење и има за циљ да их мотивише да се баве савременим наукама.”

 

Поред овогодишњих лауреата за Yидан награду, уручена су признања и награде Данијели Ракић и Горану Јовишићу који су током 2019.године представљали Србију на овом такмичењу.

 

 

Данијела Ракић се присутнима обратила са речима: “Образовну праксу морамо максимално прилагођавати новом добу и новим модерним тенденцијама. Култура и образовање је лице сваке државе и без њих нема развоја озбиљног друштва.” Данијела је истакла да: “Значај њеног уметничког пројекта је био повезивање Србије са културним и образовним новинама и тенденцијама других земаља чиме би се максимално реализовала едукативна и уметничка димензија пре свега младих поколења”.

 

 

 

Други кандидат за 2019.годину на Yидан такмичењу, био је Горан Јовишић који је присутнима приближио пројекат којим се такмичио. “Моја улога као појединца који се упустио у педагошко истраживање ’’Слободан софтвер у школама у Србији, преглед стања и пропагирање његове употребе’’ била је да дам допринос у трансфомисању образовне политике и праксе. Циљ спроведеног истраживања био је да се критички расветле могућности, домети и ограничења “на доказима заснованој” концепцији примене софтвера у образовно процесу”, рекао је Горан.

 

Хвала још једном најбољим наставницима, члановима комисије, сарадницима, гостима, Најбољим едукаторима Србије који су били ту како би подржали своје колеге, и хвала хотелу “Москва” на уступљеном простору. Поносни смо што имамо ту част и задовољство да наше учитеље и наставнике, Најбоље едукаторе Србије, представимо свету.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 септембар 2021 12:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија