Кућа Добрих Вести

Login

СИНЕРЏИ: Седам врхунских представа на позоришном фестивалу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sinerdziiiiiСедам представа театара из Немачке, Румуније, Мађарске, Хрватске и Србије публика ће моћи да погледа на 4. Међународном позоришном фестивалу ''Синерџи'', од 6. до. 12. децембра, а наступиће и бенд Кал Рок Енд Рома.

 

Фестивал је ревијалног карактера, а учествују професионалне позоришне трупе које деловањем на језику мањинске заједнице у земљи у којој живе, стварају аутентичан уметнички израз.

 

„Позоришни фестивал ''Синерџи'' је јединствен догађај, који смо започели на платформи Европске престонице културе, био је део апликације Града Новог Сада на конкурсу за ту титулу. Он суштински представља вредности за које се ми залажемо традиционално као отворена мултинационална средина, а које и европске културне политике стављају у први план. Не само што промовише различитост, он представља смотру врхунских позоришних уметника и квалитетних представа. Његова важност је вишедимензионална, јер представља и централну тачку сарадње међу позориштима европских земаља која комуницирају током целе године и догoварају наступ на ''Синерџи'' фестивалу. Град Нови Сад тако види културу, да подстиче иновативност, умрежавање културних институција, организација и појединаца који делују у култури, и да буде стожер нових културних формата и концепција“, истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић на конференцији за новинаре у Новосадском позоришту.

 

Према речима директора Новосадског позоришта Валентина Венцела, улазнице на Фестивал се неће наплаћивати, већ ће посетиоци давати хуманитарне донације за СОШО ''Милан Петровић'', а током Фестивала биће уприличен и базар производа ученика те школе.

 

Тематику Фестивала смо проширили на општу проблематику угрожености друштвених група, невезано само за етничку и језичку одредницу. Шестог децембра Фестивал ће отворити представа ''Тигар'' на мађарском језику, позоришта из Румуније. Писана је на основу стварног догађаја, када је 1980. године из зоолшког врта у Сибију побегао један тигар. Тај догађај подигнут је на ниво европске приче, у смислу шта је привиђење, а шта стварност. Ослањајући се на овај комад, дефинисали смо и слоган овогодишњег Фестивала ''Стварност или привиђење'' а видећемо да ли ћемо на крају ставити знак питања или ускличник“, истакао је Валентин Венцел и захвалио се Граду Новом Саду на подршци коју пружа Фестивалу. Он је најавио и састанак Међународне асоцијације мањинских театара, чији је циљ да умрежава мањинске театре и уметнике из различитих крајева света.

 

Пројекат ''Синерџи'' је Панел независних експерата оценио као један од најзначајнијих програма у кандидатури Новог Сада за ЕПК, јер промовише мултикултуралност, интеркултурални дијалог и мањинско стваралаштво као неодвојиви део идентитета. Манифестација је централни део програмског лука ''Друга Европа'' који се бави другим и другачијим изразима и идентитетима, и поставља питање да ли смо другачији ако смо други. Асоцијација мањиснких театара чији је оснивач новосадско позориште је први корак ка додатној одрживости Фестивала како би у континуитету добијао средства из европских фондова“, истакао је представник Фондације ''Нови Сад ЕПК 2022'' Лазар Јованов.

Члан организационог тима Фестивала Тибор Деваи скренуо је пажњу на то да је веома изазовно уприличити овакав догађај у променљивој епидемиолошкој ситуацији и изразио наду да ће Фестивал упркос томе бити одржан онако како је и предвићено.

 

Извор: Кућа добрих вести/Novisad.rs

 

 


Последњи пут измењено уторак, 16 новембар 2021 11:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија