Logo
Одштампајте ову страницу

ИНИЦИЈАТИВА: Поштено до посла у школама

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naucimeНевладина организација покренула је Иницијативу којом тражи јасне критеријуме за запошљавање наставника у школама.

 

Образовање на хиљаде и хиљаде наших ђака наставиће да буде препуштено случају и самовољи директора школа, уколико се најављено запошљавање преко 2500 наставника, не спроведе према јасним критеријумима за запошљавање у просвети.

 

Због тога иницијатива “Поштено до посла” апелује на надлежне да што пре усвоје критеријуме који би спречили да радно место у овој часној професији може бити купљено, поклоњено или чак отето.

 

Тренутни законодавни оквир омогућава да се за посао образовног радника у основним и средњим школама кандидат бира дискреционом одлуком директора. Закон не нуди никакву прецизну листу критеријума, а пракса показује да школе немају капацитета да самостално донесу правилнике на основу којих би се на транспарентан начин вршио пријем нових радника у стални радни однос. У истраживању које смо спровели, од 1576 школа у Србији, само 8 школа има додатне критеријуме, смернице или систем бодовања којим се конкурсна комисија руководи.

 

Оваква позиција директора поред велике одговорности и могућности за вршење различитих притисака, оставља простор за сиве зоне подложне злоупотребама. Тако се дешава да не буду примљени наставници са дужим радним стажом, чак и вишедеценијским, доказаним резултатима него они са мање квалификација и компетенција. Како је исти директор и једина инстанца која решава евентуалне жалбе, незадовољним кандидатима остаје могућност да правду затраже само на суду. Све ово омогућава корупцију и ограничава јавност у раду школа које се финансирају из буџета.

 

Због свега овога поочетком јануара, упутили смо и апел ресорном министарству, као и председници Владе Републике Србије и Одбору за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине Републике Србије да се законом регулише пријем наставника у стални радни однос кроз јасне критеријуме.

 

Тражимо ред и јасне критеријуме у запошљавању оних који својим радом обликују будућност свих нас. Тражимо закон који препознаје и у нашим школама запошљава најбоље!

 

 

Уколико желите да подржите иницијативу можете се прикључити Фејсбук групи „За боље образовање“ путем ОВОГ линка.

 

Извор: Научи ме

 

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 13 јануар 2022 10:00
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015