A+ A A-

ТВИТЕР СПЕЈС: Шта доноси нова функција?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tviterspejsdfdffdfЈедна од главних тема интернет заједнице већ неко време је нова Твитер функција, тестирана од децембра 2020. а званично покренута у мају. Зове се Твитер спејсес (Twitter Spaces) и пружа нов начин повезивања корисника и промоције бренда на овој мрежи.

 

Најновија услуга на Твитеру доноси могућност емитовања и организовања ливе аудио дискусије за публику широм платформе – нешто као аудио снимак подцаста или радио емисија без музике.

 

Твитер спејс су заправо аудио собе за ћаскање, сличне мрежи Clubhouse. У оквиру њих се покреће аудио сесија коју пратиоци могу да слушају или да се, уколико желе и уколико им је дозвољено, укључе у дискусију која је покренута. У питању је само аудио функција, без опције за видео снимак, тако да на камеру заборавите.

 

Популарност коју је ова услуга стекла за кратко време занимљива је из више аспеката, превасходно зато што се људи враћају гласовној комуникацији, с обзиром да су дуго доминирале текстуалне поруке и четови.

 

У прилог томе говоре импресивни статистички подаци, јер Clubhouse има 10 милиона активних корисника и тренутно је по броју инсталирања на 16 месту у оквиру Social Networking категорије на App storey.

 

Само у јануару 2021 је даунлодован је 2.3 милиона пута и тај број се из месеца у месец повећава.

 

Clubhaus jе посебно интересантан ауторима подцаста, пошто је потпуно прилагођен њиховом креирању. А како њихова популарност све више расте – у Србији чак 27% људи прати подцасте – Clubhouse је њиховим ауторима понудио иновативну маркетиншку прилику.

 

Наиме, у маркетингу је кључно да познајете публику, а најважнији део њеног упознавања је одлазак тамо где је она. Clubhous омогућује управо то, а Твитер спејсис одлази корак даље. Јер, користећи Clubhouse тек формирате базу својих слушалаца интегришући их вероватно са других мрежа и апликација, па и Твитера, док се са Space опцијом већ постојећој бази публике обраћате нечим што је напреднија верзија Clubhousea.

 

Како функционише твитер спејс?

 

Домаћин спејса је онај који је покренуо аудио разговор одређује ко може да говори у његовом простору. Најпре бира своје госте у аудио соби, а затим управља микрофоном сваког од њих.

 

У разговор може бити укључено десет микрофона, што значи да заједно са домаћином укупно једанаест људи може да говори док траје један Спејс, али неограничен број корисника може да слуша разговор и да оставља реакције уз помоћ емотикона.

 

Твитерс спејс Секундарна

 

Коришћење, односно покретање и управљање Спацеом је врло једноставно. Покреће се истом иконицом са које се твитује, само што вам се сада притиском на њу излистава више опција од којих је једна и Спејс. Одабиром ње, отвара се нови прозор у ком именујете Спаце, бирате десет саговорника и одлучујете да ли ћете осталим слушаоцима, и којим, омогућити да затраже укључивање у дискусију. Та опција је промењива све време док аудио сесија траје.

 

Домаћин Spacea једина је особа која има могућност да заврши аудио сесију, као што је и једини који има опцију уклањања, пријављивања или блокирања учесника у дискусији.

 

Контрола од стране Твитера

 

У оквиру нове услуге, Твитер демонстрира уобичајени принцип нецензуре, али самоконтроле, па мрежа чува сваки спејс 30 дана након завршетка како би њихов тим могао да прегледа сесију због потенцијалног садржаја који није усклађен са правилима Твитера.

 

У том интервалу домаћин може у било ком тренутку да преузме копију свих података о аудио сесији, док учесници могу да преузму само њен транскрипт, ако је домаћин на почетку омогућио транскрипцију. За слушаоце је аудио сесија ефемерна и чим се заврши у потпуности нестаје из апликације.

 

Из Твитера су најавили да ће, уколико буде приметан тренд кршења права, рок за чување дискусија повећати на 90.

 

Бенефити Твитер Спејса?

 

Ако сте маркетар, не само аутор подцаста, Твитер спејс је итекако вредан истраживања и експериментисања, јер је још један од алата који руше баријеру између бренда и публике. Истовремено пружа нове могућности за персонализованију корпоративну комуникацију. Гласовне интеракције овог типа омогућавају корпоративним комуникацијама да на нов начин дођу до заинтересованих страна и да се компанија позиционира као иновативан бренд.

 

Твитер спејс је одличан начин да се пратиоцима на Твитеру нешто саопшти и добије фидбек од њих на одређене теме.

 

То бива значајно у тренутку када се публици презентује нова услуга или производ, јер се покретањем Спацеа од њих одмах добијају повратне информације у вези са тим.

 

Тиме што домаћин сам бира саговорнике, он формира фокус групу много једноставније него да је физички окупља и много брже него да појединачно шаље мејлове или спроводи анкете. Најбитније је што се интеракција остварује у реалном времену, а од великог значаја је могућност неукључивања односно избацивања оних чије повратне информације нису корисне или оних који би да тролују или вређају.

 

Како искористити Твитер спејс?

 

Као и у свему што се ради на друштвеним мрежама, и у Спацеу је најважније бити интересантан и да пратиоци имају неку корист од онога што се са њима дели.

 

Примера ради, треба их научити како да нешто ураде. То, на прву делује компликовано без видео снимка, али кад мало боље размислите, овисно о пољу деловања, пуно је савета које је могуће дати само причом.

 

Добро је организовати и Q&А сесију, јер пратиоци сигурно имају пуно питања на која им треба одговорити.

Дискусије на горуће теме су увек добра идеја пошто стварају одличну интеракцију са публиком и показују како она размишља.

 

Како Твитер Спејс има форму радио емисије односно подцаста, добра идеја је организовање интервјуа са неким од експерата из области деловања, па путем разговора са њим публици приближити своје услуге или производ. Са десет микрофона, пратиоцима се може омогућити да одмах поставе питање, што ће учинити да се осећају укључено, али и олакшати добијање фидбека од њих.

 

Закључак

 

Твитер спејс је одличан за експозицију и позиционирање на мрежи. Омогућава дељење сопственог знања и стручности са пратиоцима. Чим стартује Спејс, та информација је видљива у врху Твитер фида што помаже да се привуче више пажње на налог и да се људи подстакну да се придруже и испрате оно о чему се говори.

 

Добра ствар је и то што пратиоци тј. слушаоци Спејса могу даље својим пратиоцима да поделе информацију о дискусији која се дешава уживо, чиме се број слушалаца у датом тренутку знатно повећава.

 

Твитер је, наравно, најавио додатно унапређење услуге, тако да очекујемо да постане још функционалнија него што је сада.

 

Извор: Твитер


Последњи пут измењено четвртак, 13 јануар 2022 09:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани