Кућа Добрих Вести

Login

ПОКРЕНУЛИ СУ СЕ: Расте утицај грађана на локалне политике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svetlanatragaОрганизације цивилног друштва, кроз различите иницијативе, дају значајан допринос побољшању локалних политика у области заштите животне средине, социјалних питања на локалном нивоу, као и унапређењу положаја младих, истакнуто је на Завршној конференцији програма подршке јавном заговарању у заједници „Истражи – Оснажи”.

 

Програм спроводи Траг фондација уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства, с циљем унапређења знања грађана и њиховог мотивисања да се активно укључе у праћење политика на локалном нивоу, како би се оснажили да иницирају потребне допуне и измене закона и тако побољшају живот у својим заједницама.

 

У уводном делу конференције учесницима се обратио Томас Рајт, шеф програмског Фонда за добру управу Британске амбасаде, који је поручио: „Фонд за добру управу је у оквиру овог програма до сада подржао организације са укупним износом од 120.000 британских фунти. Циљ њихових пројеката био је да покажу како добро управљање треба да изгледа: ефикасно, успешно, инклузивно и са позитивним исходима за све грађане и грађанке. Да би се тај циљ остварио, веома је важно оснажити организације и грађане да се укључују у доношење јавних политика”.

 

Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације, указала је на значај грађанског активизма. „У оквиру програма јавних политика, Траг фондација континуирано подржава организације цивилног друштва, удружења грађана, мреже организација, фондације и задужбине да буду ангажовани заговарачи промена у својим локалним заједницама. Кроз 16 иницијатива из 11 градова и општина подржаних у оквиру програма „Истражи – Оснажи”, исказана је спремност удружења грађана да се, утичући на локалне политике, суочавају са кључним изазовима у свом окружењу”.

 

Током конференције одржан је панел на тему: „Сарадња са доносиоцима одлука – успеси и изазови”, на коме су представници државних институција и локалних самоуправа с једне стране, и представници грађанских иницијатива и организација с друге стране, имали прилику да размене мишљења и идеје о унапређењу квалитета живота у локалним заједницама.

 

Након представљања резултата програма, учесници конференције су наставили рад у тематским групама. Кад је реч о политикама заштите животне средине, закључено је да организације цивилног друштва које су годинама активне у овој области дају најбоље и најадекватније предлоге за унапређење локалних политика, у циљу обезбеђивања чистог ваздуха, доступности воде, стварања зелених градова. Како су локалне социјалне политике усмерене на осетљиве категорије друштва као што су деца, млади, жене, особе са инвалидитетом, веома је важно континуирано предлагати мере за подизање нивоа квалитета њиховог живота. У области омладинских политика, поред мера запошљавања и самозапошљавања младих, потребно је радити и на побољшању њиховог положаја у заједници.

 

Организације цивилног друштва које воде млади имају значајан потенцијал и представљају снажан ресурс за утицај на локалне омладинске политике.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 март 2022 11:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија