Кућа Добрих Вести

Login

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА: „Нотр Дам у пламену“ у биоскопу Синестар у Ада Молу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

notrdamamamaПоводом премијере филма „Нотр Дам у пламену“  редитеља Жан- Жак Аноа, у биоскопу Синестар 4DX у Ада Мoлу одржана је специјална панел дискусија на тему пожара који је изазвао велику пажњу и шок јавноси 2019. године.

 

На панелу су учествовали амбасадор Француске у Србији, његова Екселенција Пјер Кошар и командант Ватрогасно- спасилачке бригаде Београда, господин Милош Мајсторовић, уз модерацију филмске критичарке и телевизијске уреднице, Сандра Перовић. Пројекцији су присуствовали и ватрогасци Београда који су били у потпуности опремљени и на тај начин приближили публици шта све један ватрогасац мора да носи од опреме како би кренуо у спашавање угрожених.

 

“Изразио бих задовољство што имамо прилику да видимо овај филм у Београду, мање од месец дана након премијере у Француској. Филм ће сигурно изазвати емоције и слике које су у нама и даље веома живе. На неки начин Нотр Дам представља човечанство које је угрожено и самим тим пружа неку прилику за надом. Како сам филм говори, “Нотр Дам у пламену” тј. “Нотр Дам гори”, он гори у нама и помаже нам да се међусобно повежемо тим осећањима припадности човечанству.”, изјавио је амбасадор Француске, његова Екселенција Пјер Кошар.

 

                                                            

Командант Ватрогасно- спасилачке бригаде Београда, господин Милош Мајсторовић, истакао је: “Нема велике разлике међу нама да ли је Париз или Београд, исто радимо, на исти начин функционишемо. Ми, ватрогасци, у целом свету имамо једно правило, да не коментаришемо рад наших колега ако нисмо били сами учесници, јер знамо кроз какав пакао су они прошли. Знам да су ти људи дали све од себе да се спаси нешто од онога што је горело. Када сам видео да гори Нотр Дам сетио сам се и Хиландара који је горео пре неколико година. Свака фреска или реликвија коју су спасили ватрогасци је велика ствар за поколења сваког народа и за цео свет.”

                                                         ambasadorfrancuskepjerkosar                                    

Филмска критичарка Сандра Перовић истакла је да је Жан-Жак Ано познат по антологијским делима попут “Седам година на Тибету” и “Име руже”, и да је и овога пута од једне теме направио филмски спектакл. Он је кроз игране секвенце реконструисао све оне немиле догађаје када је горео Нотр Дам, а у то је имплементирао око пет процената аутентичних архивских снимака.

 

Поред панел-дискусије, у холу биоскопа је организована и дигитална изложба у сарадњи са Француским Институтом у Србији о радовима на реконструкцији катедрале, које је за ову прилику уступило Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза. Догађају су присуствовали и представници амбасаде Немачке у Србији.

                                                          sinestar

 

„Нотр Дам у пламену“, у дистрибуцији Блитз филма, заснован је на истинитој причи о људима који су ризиковали своје животе како би спасили чувену катедралу у Паризу. Богородичина црква у Паризу је до тада била најпосећенији историјски споменик у Европи, а захваљујући изузетној храбрости ватрогасаца, полицајаца и градских званичника сачувана су вредна уметничка дела и реликвије.

 

Улазнице за редовне пројекције филма „Нотр Дам у пламену“ могу се наћи путем сајта Синестар.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 април 2022 23:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија