A+ A A-

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ: „Није за препродају“ 19. маја у Продајној галерији „Београд“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

miloradmicastajcicУ Продајној галерији „Београд“ (Косанчићев венац 19), данас, у 19 часова, биће отворена изложба „Није за препродају“ са делима из приватне колекције Слободана Нешовића – Локе и Ирене Нешовић. Кустос изложбе је Борис Бота Миљковић, редитељ и дугогодишњи креативни директор РТС-а. На отварању ће бити присутни и уметници Марина Марковић, Тадија Јаничић, Вук Видор, Урош Ђурић, Александар Младеновић- Лека, Андреј Јосифовски – Пијаниста, Александар Денић и Марија Драгојловић.

 

“Ова изложба нема кустоски концепт нити уобразиљу да на било који начин утиче на оно што ћете купити. Изложени радови нису класификовани ни по једном усвојеном или познатом критеријуму. Једини критеријум је да су купљени да би били чувани и да би се у њима уживало. Већина радова је купљена директно од уметника, неки од галериста, нешто и од трговаца . Посебна драгоценост је континуирани дијалог са неким од представљених уметника. То се на сву срећу не може изложити. Неки од радова се налазе у поседу наших пријатеља који су тамо завршили као поклон или као наша препорука”, наводи Слободан Нешовић, власник колекције, и додаје да ниједан изложени рад није на продају, “осим у случају непристојне понуде”.

 

Кустос Борис Миљковић је поводом предстојеће изложбе написао: “Дискретни шарм приватне збирке, чини ми се, не може се на са чим поредити. Он је важан готово онолико колико је важно социјално, естетско, политичко или антрополошко истраживање нашег тренутка. Зато мислим да је од приличног значаја да Локина лична колекција бар на тренутак борави у овом јавном простору и да се енергија посебног осећања колекционарове стварности некако помеша са простором у којем се, иначе, излажу и сакупљају радови уметника намењених продаји. Колекција коју гледате се не продаје (осим у случају понуде које се не може одбити) и зато је вредна вашег погледа – а још је вреднија колекционарова жеља да са нама подели тренутак своје успомене на Београд, од своје панкерске младости до првоборца у борби за тантијеме и ауторска права уметника. То је управо та драгоценост који није лоше поделити на оваквом месту”.

                                                      Tadijaaaaaaa

 

На изложби ће бити представљена дела Марије Драгојловић, Раше Теодосијевића, Марине Марковић, Срђана Апостоловића, Александра Леке Младеновића, Тадије Јаничића, Уроша Ђурића, Миће Стајчића, Срђана Марковића Ђилета, Александра Денића, Биљане Ђурђевић, Вука Видора, Андреја Јосифовског – Пијанисте, Петра Мошића, Саше Марковића – Микроба, Сане Гарић, Мине Радовић, Ненада Рацковића, Александра Зографа и Милана Миладиновића.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2022 09:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани