Кућа Добрих Вести

Login

У ЗНАКУ ХЕРОИНА: Европска престоница културе Нови Сад од 18. маја до 12. јуна

Оцените овај чланак
(2 гласова)

heroeiniendindfdghhghghghЕвропска престоница културе Нови Сад од 18. маја до 12. јуна је у знаку „Хероина“, жена које су кроз историју помериле границе у науци, уметности и активизму.

 

 

Партнерство и подршку овом програмском луку,као и „Калеидоскопу културе“, пружила је Ерсте Банка, као званична банка пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

 


Подршком низу манифестација – од књижевног фестивала „Хероине у зениту“ до мултимедијалне изложбе„Европско женско сећање“ о историји Покрета за ослобођење жена у Европи – Ерсте Банка је допринелада Нови Сад постане престоница женског активизма и да се прикаже развој и утицај еманципације жена учитавој Европи. Изложбу можете посетити у Архиву Војводине, на адреси Жарка Васиљевића 2а у НовомСаду.

 

У нашој историји много је жена које су веровале у себе и своје идеје и наизглед малим корацима мењалесвет у ком живимо. Милева Марић Ајнштајн, Милица Стојадиновић Српкиња, Марија Трандафил, Милица Томић,Надежда Петровић, Исидора Жебељан, само су неке од важних личности националне историје и културе које субиле инспирација данашњим уметницама за представе, концерте и изложбе у оквиру програмског лука„Хероине“.

 

Поред ових свима добро знаних жена, још је више оних које нису познате широј јавности, а које су својимталентима, преданим радом и упорношћу годинама крчиле пут ка родно равноправнијем друштву. Неке одњихових прича Ерсте Банка је покушала да исприча кроз три документарна филма о три даме које разбијајупредрасуде о подели на мушке и женске послове, мењајући устаљени поглед на свет. „Желели смо да ихна овај начин подржимо на путу даљих успеха, а да у исто време њихову страст и ентузијазам понудимокао инспирацију за нове генерације младих жена. На овај начин смо још једном потврдили нашупосвећеност пројектима везаним за женско стваралаштво и историјска постигнућа, посебно у областимауметности, културе, науке и предузетништва,“ изјавила је Александра Косановић Стрижак, директорка Секторамаркетинга и комуникација Ерсте Банке.

 

Под нашим добро познатим слоганом #verujusebe, Ерсте је представио ове три невероватне жене:

 

Александру Цветановић, младу научницу са новосадског Технолошког факултета, чији је истраживачки радпрепознат широм света, Марину Гуњачи, дресерку коња у филмској и телевизијској индустрији, и Андреу Лукачи Пап, једину жену у нашој земљи која се званично бави ковачким и браварским занатом.„Сматрамо да је важно да се јавно промовишу успеси жена које су својом визијом и неустрашивошћукроз историју мењале друштвене норме, али и свих оних које то чине и данас. Храбре, упорне, образоване,креативне и одважне – оне су заслужне за то што је данашње друштво напредније и сигурније, а овај свет лепше место за живот. Да би једно друштво било још успешније, потребне су жене које верују у себе, а Ерсте Банка је ту да верује у њих и пружи им подршку,“ истакла је Косановић Стрижак.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 23 мај 2022 14:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија