Logo
Одштампајте ову страницу

Монографија знаменитих Новљанки

Оцените овај чланак
(8 гласова)

Detalj-sa-promocije-uvodnaХЕРЦЕГ НОВИ - На  свечаној промоцији у дворани "Парк" у Херцег Новом представљена је књига "Знамените Новљанке у свијету културе, умјетности, науке и спорта“ професора и  историчара умјетности Лазара Сеферовића.

Монографија је штампана на 445 страна са 822 фотографије, а  мјесто у књизи нашло је 27 познатих Новљанки.

Градоначелник Херцег Новог Дејан Мандић истакао је "да је  ова књига свједочанство женске еманципације“ и да је „ово дело прилог завичајној збирци града и поклон генерацијама, које свједочи о величини и значају жена Херцег Новог“.

Представљајући монографију Вујица Огњеновић је истакао да је аутор проф. Лазара Сеферовића том књигом показао да се ниво демократског друштва може сагледати улогом жена у  друштву, њеном слободом и дјеловањем и могућношћу да покаже своје таленте. Степен еманципације жене у једном друштву, у културолошком смислу, значајан  је показатељ еманципације средине и друштва.

Аутор ове значајне монографије проф. Сеферовић емотивно и надахнуто је истакао да је срећан и фасциниран колико су Новљанке донијеле успјеха у истори, етнологији , класичној музици, вајарству, сликарству, спорту, књижевности,  публицистици, позоришној и филмској умјетности, урбанизму,  холтикултури , пејзажној архитектури, дизајну, балету и многим другим сферама.

Многе од знаменитих Новљанки су својим присуством увеличале ову презентацију и захвалиле се професору Сеферовићу што се њихово име нашло  у овој монографији. Оне су са искреним емоцијама обратили аутору и публици.

На крају промоције аутор је подјелио књиге знаменитим Новљанкама.

Међу знаменитим Новљанкама нашле су се: књижевница и сликарка Босиљка Пушић, др етнологије Драгана Радојичић, диригент Даринка Матић-Маровић, глумица Јелена Ђокић, сликар и дизајнер Лидија Лафорест, књижевница и новинарка Весна Малишић, новинар и драматург Марија Чолпа, позоришни и филмски редитељ Сташа Копривица, историчар умјетности Борка Божовић, сликарка и модни креатор Тинда Булатовић, професор фолозофије и пјесникиња Вишња Косовић, драматург позоришна редитељ и глумица Слађана Вујовић,  пливачка легенда Тиа Чамђжић - Дожић и друге.

У музичком  дјелу програма наступила је млада оперска умјетница Јована Мустур, која је извела оперску арију Русалке из истомене Дворжакове опере.

Извор: Кућа добрих вести


Сандра Трипковић

Рођена једног љетњег Дубровачког јутра, живи пар километара даље у граду који се налази на самом уласку у Боко Которски залив  - лијепом Херцег Новом. Интересовања и активности : писана ријеч, конверзација, медицина, туризам, кулинарство, традиција, историја, упознавање других култура и народа и начини како да боље спознамо  друге и да покажемо ко смо. Оно што волим највише - море, музика, Медитеран, бити човијек, хуманост. Ја у двије ријечи - море и музика, не сјећам се тачно да ли сам прво научила да пливам па да ходам. Међу мојим омиљеним реченицама - Море пријатељ који увијек осјети сваки наш немир и неспокој - и музика, та чудесна умјетност која допире чак и тамо гдје ријеч не може.

Најновије од Сандра Трипковић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015