Кућа Добрих Вести

Login

Два концерта џез бубњара Дејана Терзића у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dejanterzicИнтернационални састав AXIOM џез бубњара Дејана Терзића, у коме наступају реномирани музичари Бојан Зулфикарпашић, Chris Speed i Matt Penman одржаће 8. и 9. августа два концерта у београдском БАМ Клубу (Јеврејска 24).

 

Бенд долази у Београд у склопу европске турнеје на којој промовише прошлогодишњи албум “ Silent Dancer ”,објављен за италијанску издавачку кућу CAM Jazz. Ово ће бити прво гостовање Дејана Терзића у нашем главном граду, након концерта на Београдском џез фестивалу 2006. године.

 

О свом актуелном издању Дејан Терзић је рекао: „Силент Данцер је снимљен крајем фебруара 2020. године у северној Италији у Удинама, кад смо били на турнеји. Наши концерти у Трсту и Венецији били су отказани због првог лоцкдоњна у Италији, али наша издавачка кућа CAM Jazz је ипак предложила да снимимо албум као што смо планирали. Тако смо се нашли у једној необичној ситуацији, и мислим да се и на диску чује да заиста свирамо за наше и друге животе. Можда баш и због тога, мислим да је Silent Dancer мој најјачи албум до сада”.

 

Дејан Терзић добио је у међувремену и грант од града Берлина (Deutscher Musikfonds), да компонује и сними нови албум у истој постави, па ће AXIOM током актуелне турнеје радити и на новим композицијама.

 

Група AXIOM активна је од 2015. године, а наредне је објавила први албум “Prometheus", док је “ Silent Dancer ” њихов други албум. Терзић је први пут упознао пијанисту Бојана Зулфикарпашића давне 1983. године у Београду, Chrisa Speeda 1989. године у Немачкој, а  Matta Penmana на џез фестивалу у Сарајеву 2001. године, и са овим музичарима је током претходних година сарађивао и у другим поставама. AXIOM у својој музици баштини најбоље традиције савременог њујоршког и европског џеза, а свирачку изузетност музичара ставља у сврху вешто написаних и пажљиво разрађених композиција, које покривају широк спектар емоција и деликатних расположења.

 

Дејан Терзић рођен је у Бањалуци. Његова породица преселила се у Немачку када је Дејан имао три године. У лето 1991. године Терзић је отпутовао у Vermont Jazz Centar којим је управљао легендарни мађарски гитариста Attilla Zoller, а овај музичар показао се као једна од утицајнијих фигура у Дејановој каријери. По повратку у Немачку, Дејан је студирао на конзерваторијуму у Вирцбургу.

 

Током деведесетих је почео да ниже бројне награде: Young Bavariann Jazz Lion (1994/95), Најбољи бубњар Краков фестивала (1994), Најбољи бубњар Лајпциг фестивала (1995), Најбољи музичар Међународног џез фестивала Оберкохен (1995), Културна награда Нирнберга (1997), Jazz награда града Минхена (2004) и као врхунац, освојио је најпрестижнију немачку џез награду: ECHO jazz награду за најбољег џез бубњара у овој земљи (2014).

 

Поред рада на ауторским албумима, снимао је и наступао као пратећи музичар са великим бројем ведета савремене европске и светске џез сцене.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 јул 2022 12:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија