Кућа Добрих Вести

Login

ДАН УЧИТЕЉА 2022: Повећати заинтересованост младих за професију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

danuciteljadfdfdfdfdМеђународни дан учитеља установљен је 5. октобра 1994. године и од тада се обележава сваке године.

 

Историјски предуслов за успостављање Дана учитеља била је Посебна међувладина конференција о статусу учитеља одржана 5. октобра 1966. у Паризу. У бившим совјетским републикама, попут Азербејџана, Јерменије, Естоније и Молдавије, датуми прославе Дана учитеља подударају се са светом, али Украјина, Белорусија, Казахстан и Летонија честитају својим наставницима прве недеље октобра на професионалном празник.

 

Многи професију учитеља називају посебним позивом и са тим се не може а да се не сложи, јер с обзиром на масу потешкоћа с којима се свакодневно суочавају учитељи, човек се нехотице пита како успева учитељ, упркос више него скромном материјалном интересу и великом броју пратећих, често сложених проблема, заједно са овим, носите се са огромним психолошким оптерећењем, остајући истовремено мудра и толерантна особа, осетљива и одзивна, самопоуздана и доследно водећи своју исправну образовну линију у нашем животу и животу наше деце.

 

Плата мање и од просечних

 

Просечна плата у Србији 2022. године је 73.100 динара месечно, подаци су Републичког завода за статистику.

 

Учитељи са завршеним факултетом који су разредне старешине зарађују око 10.000 динара мање од тог просека, рекли су из Синдиката радника у просвети.

 

Ни тржиште рада онима који школују најмлађе није наклоњено, од када је 2014. ступила на снагу Уредба о забрани запошљавања у јавном сектору као део владиних мера за штедњу, подразумевајући да се у јавном сектору не отварају нова радна места.

 

Тако учитељи могу да добију посао у школи само ако неко оде у пензију.

 

Ипак, пропис је такав да ће на његово радно место дођи учитељ који је проглашен за технолошки вишак на претходном радном месту.

 

Свега два одсто огласа и пракси имамо за кандидате који су завршили Учитељски факултет.

 

Чак и млади који су завршили Учитељски факултет, додаје он, конкуришу на друге огласе, како нема оних за посао у школама.

 

Јављају се за послове онлајн тутора, а пријављују се и да раде као стручни саветници на пројектима, па чак и аниматори. Окрећу се и популарнијим позицијама у маркетингу и копирајтингу.

 

Да би млади били заинтересовани за ову професију она мора бити више цењена, поштована и плаћена. Потребан је посебан системски приступ образовању и промене прописа који регулишу ову област.

 

Историја празника

 

Крајем септембра 1965. године совјетске власти потписале су декрет о прослави Дана учитеља. Годину дана касније, у главном граду Француске одржава се конференција на којој се решава питање статуса наставника на међународном нивоу. С тим у вези потписује се документ - Препоруке о статусу наставника. Документ је усвојен 5. октобра. Совјетске власти подржале су овај документ и одлучиле да прославе Дан учитеља онако како је прихваћен на међународном нивоу. Штавише, почетак јесени обележен је крајем летњих распуста и почетком школске године, почетком мукотрпног и неопходног посла.

 

Извор: Кућа добрих вести/BBC


Последњи пут измењено среда, 05 октобар 2022 12:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија