Кућа Добрих Вести

Login

АМБАСАДА КАЗАХСТАНА: Национални Дан Републике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

CorD1Амбасада Републике Казахстана у Србији приредила је пријем поводом националног дана те државе, Дана Републике.

 

На пријему је амбасадор Казахстана Мади Атамкулов указао да је пространа централноазијска држава на почетку нове политичке ере у којој реформе имају за циљ даљу демократизацију и изградњу новог, праведног Казахстана. Амбасадор Атамкулов је истакао да се политичко партнерство између Казахстана и Србијеа развија у атмосфери разумевања, пријатељства и поверења, да је Србија важан спољнополитички партнер Казахстана на Балкану и да нјегова држава увек подржава територијални интегритет Србије.

 

У говору је амбасадора Атамкулов, казао:

 

“Поштоване даме и господо!

 

поштовани чланови Владе, народни посланици и Екселенције - амбасадори и представници дипломатског кора,

 

Драги гости!

 

Велика ми је част да Вам данас пожелим добродошлицу на нашем пријему поводом прославе Дана Републике Казахстан.

Од ове године главни државни празник у Казахстану је Дан Републике, који се слави 25. октобра.

Као што је приметио председник Токајев, "оживљавање Дана Републике важан је историјски корак за подизање духа нашег народа и јачање наше државности".

                                                                       cord2

 

У свом говору нисам могао, а да не споменем трагичне догађаје из јануара ове године, када су мирне протесте користили деструктивни елементи ради њихових политичких задатака.

 

Ситуација у земљи у то време разоткрила је проблеме наше државе и друштва. Међутим, то је, такође, означило прекретницу у спровођењу реформи.

 

Као резултат тога, наш председник је прогласио почетак нове политичке ере.

 

Пре свега, то је прелазак са суперпредседничке владе на председничку републику са јаким парламентом.

 

Реформе имају за циљ даљу демократизацију и изградњу новог, праведног Казахстана.

 

Логично, превремени председнички избори у Казахстану биће одржани 20. новембра ове године, а парламентарни избори следеће године.

 

Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да ће сада у нашој земљи председник бити биран на један седмогодишњи мандат.

 

***

Што се тиче спољне политике, Казахстан је посвећен очувању њене вишевекторности.

 

Као што знате, Казахстан и Србија успоставили су дипломатске односе пре скоро 26 година.

 

Политичко партнерство између наше две земље развија се у атмосфери разумевања, пријатељства и поверења.

 

Србија је важан спољнополитички партнер Казахстана на Балкану. Увек подржавамо територијални интегритет Србије.

 

***

 

У закључку, драги гости, желео бих да изразим захвалност нашим пријатељима који су нас подржали у организацији пријема.

 

То је компанија "Југоимпорт" - имали смо одличну сарадњу током читаве године, а хотел Хајат Риџенси за њихову наклоност.

 

Винарије Ластар и Милановић, које су нам љубазно пружиле дивна вина.

 

Такође бих желео да се захвалим пријатељима из Казахстана: господину Даулету Турлиханову - председнику Казахстанске рвачке федерације, компанији "Остфиш" (риба јесетра), "Радисон Астана Хотел" и његовом кувару Болату Даурбеку са његовим помоћницима који су овде организовали казахстанску националну кухињу.

 

Драги пријатељи!

 

Ценимо што сте нам се придружили на прослави нашег националног дана!

 

Хвала вам на пажњи!

                                                           Cord3

 

На пријему у београдском хотели „Хајат,“ 14. Октобра изведен је и пригодан културно-уметнички програм гостију из Казахстана. Наступили су Азиза Омарова и Алишер Сексембајев, победници на казахстанским и медјународним такмиченјима вокалних уметника. Омарова је ученица професора певања Ђованија Боте и Ернеста Паласија са конзерваторијума Гуидо Кантели у Новари. Сексембаyев је био студент Миланског конзерваторијума Ђузепе Верди.

 

Гости су на пријему могли, између осталог, да пробају јесетру са Каспијског мора коју је донео и припремио шеф Даурбек, производе са високих планина око Алмате, најмногољудијег казахстанског града (преко два милиона становника), националне специјалитете од коњског меса са пространих казахстанских степа и слаткише популарне у тој земљи удаљеној од Србије преко 3.500 километара птичјег лета, “припремљене са љубављу."

                                                                       cord44444

...

У Казахстану сматрају да је 2022. за ту земљу можда најинтензивнија година одкако је стекла независност 1990. Оцене су да је ово сеизмичка година промена и невиђене регионалне геополитике.

 

Трагични немири почетком јануара 2022. довели су до великих промена у влади и друштву Казахстана. Председник Касим Жомарт Токајев предложио је низ реформи усмерених на изградњу онога што је назвао "новим Казахстаном" или "праведним Казахстаном". То је укључивало амандмане на законе земље, укључујући Устав, одобрене на националном референдуму 5. јуна. Више од 77 одсто бирача подржало је политичке реформе за трансформацију Казахстана из суперпредседничке Републике у председничку и јачање улоге парламента земље.

 

Поред тога, у говору на отварању заседања парламента 1. септембра, Токајев је предложио да председнички мандат буде ограничен на један, током седам година, без права на реизбор. То је пракса за шефове држава изабране на непосредним изборима у неколико држава Азије и Латинске Америке, али потпуно непозната у Централној Азији. Одговарајући уставни амандман је потом одобрио парламент.

 

Да би завршио поновно покретање политичког система земље у складу са ажурираним Уставом и политичком реалношћу на терену, Токајев је најавио ванредне председничке изборе одржане 20. новембра и парламентарне који ће бити у првој половини 2023. године.

                                                              petica

...

У међувремену је привреда земље у великој мери издржала последице јануарских превирања и регионалних геополитичких тензија. Суседство Казахстана су потресли руски рат против Украјине и размена санкција између Русије и западних земаља. Упркос свему, Влада у Астани, како поново гласи назив за главни град, доскорашњи Нур-Султан, задржала је своју посвећеност слободном тржишту и повољној инвестиционој клими.

 

На ванредним изборима 20. новембра, председник Токајев је обезбедио нови мандат освојивши огромну већину гласова, од преко 81 одсто. Токајев је кампању похвалио као "искрену и отворену".

 

Токајев је први пут ступио на дужност 2019. године, после готово тродеценијске владавине првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, који се повукао са положаја, али задржао позицију доживотног шефа Савета за националну безбедност. После таласа немира овог јануара, Назарбајев је смењен са функције, а такође се повукао из водеће улоге у својој странци Нур Отан (преименованој у Аманат касније ове године).

 

"Прелазимо на нови облик политичког система земље. У економији ће доћи до фундаменталних промена. Побољшаћемо добробит грађана", најавио је председник Токајев, додајући да је за нацију потребно више јединства.

 

Непуну седмицу дана после избора, 26. новембра, Токајев је положио заклетву као председник Казахстана. "Казахстан улази у нову еру свог развоја. Велике реформе служе као основа за фундаменталне промене. Извршена је уставна реформа. Све области државних послова су свеобухватно обновљене", рекао је Токајев у свом инаугурационом говору.

 

Следећи општи циљ, према председнику, је изградња праведног Казахстана ," где превладава владавина закона, одржава се ред и права грађана се правилно признају"."Морамо да урадимо велики посао на трансформацији друштва и претварању Казахстана у развијену земљу са истински демократским институцијама", рекао је председник.

 

                                                sesticaaaaa

...

Токајев је обећао да ће јавна политика у будућности обухватити сва подручја живота - од образовања до индустријализације. "Основа дугорочног економског раста наше земље биће нове технологије, висока продуктивност рада и креативна иницијатива грађана", рекао је шеф државе.

 

"Казахстан наставља да спроводи уравнотежену, конструктивну спољну политику заштите националних интереса. Узајамно корисна сарадња и стратешко партнерство са суседним земљама – Русијом, Кином и братским земљама Централне Азије, са партнерима у интеграционим савезима – наш је приоритет", рекао је он.

 

Такође је потврдио своју вољу да настави вишестрану сарадњу са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом, азијским, блискоисточним и закавказијским државама, као и посвећеност Казахстана поштовању међународног права и Повеље Уједињених нација.

 

Обезбеђивање неограничених пословних прилика и изградња државних и пословних партнерстава такође су означени као главни приоритет. Токајев је нагласио важност владавине закона у том процесу.

 

"Изградња праведне тржишне економије, заштита приватне својине, развој конкуренције и искорењивање корупције нису могући без истинске владавине права. Стога је једнакост свих пред законом кључни услов за дугорочни напредак наше државе", рекао је Токајев.

                                                          sedmicaaaa

 

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2022 13:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија