Кућа Добрих Вести

Login

БЕОГРАД: Метрополис блуз фест у децембру

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bluzjutordfdfdfd„Metropolis blues fest" одржаће се ове године четврти пут и то у периоду од 7. до 22. децембра. Концерти ће се одржавати средом и четвртком а публика ће поново бити у прилици да ужива у наступима најзначајњих београдских блуз извођача:

 

DI LUNA BLUES BAND (7.XII)

 

"Di Luna Blues Band" су у јесен 1989. године формирали гитаристи Драган Марковић Маре и Саша Ранђеловић Ранђа. Од самог старта су стекли култни статус на београдској и српској блуз сцени. Године 1994. Саша Ранђеловић напушта бенд и од тада до данас алфа и омега "Di Luna Blues Bandа" је Маре. Са преко сто концерата годишње данас су један од најприсутнијих бендова на сцени

 

MOONSHINERS (8.XII)

 

Бенд је настао у Београду у јулу 2007. године, као последица жеље за свирањем акустичног гитарског блуза са европским укусом и примесма госпел, кантри и рок музике.Репертоар бенда се већим делом заснива на класицима блуза, крећући се од југа, делте Мисиссипија, па све до Чикаго блуза, а њихову сет листу често употпуњују цоунтрy и роцк песме, урађене у новим аранжманима . Бенд тренутно ради на ауторским песмама.

 

НЕНАД НЕША ЗЛАТАНОВИЋ – Mr. Swagger (18.XII) 

 

Ненада Златановића публика је упознала као фронтмена, гитаристу И певача групе “Texas Flood”. Под утицајем акустичних радова Warren Haynesa, Eddy Weddera, Chris Cornela као и менторским вођством старијег колеге и прослављеног блуес музичара Иан Сиегала, Ненад Златановић а.к.а. Mr. Swagger  2010. године започиње своје акустично деловање у намери да покаже другу, нежнију страну своје музичке личности. У лето 2013. године, Ненад је објавио свој акустични соло првенац „Naked Blues".Током претходних година, Ненад Златановић је стекао репутацију једног од водећих гитариста у Србији и сигурно једног од најзапосленијих блуз – рок музичара код нас.Уз огроман број наступа са бендом, соло и у разним дуетима, имао је прилику и да џемује са Lance Lopezom, Lucky Petersonom, Аном Поповић, Еnricom Crivellarom, Ianom Siegalom, Mattom Schofieldom, Alexom Shultzom, Big Daddy Wilsonom, Alto Reedom и скоро свим важним српским и многим значајним еџ‐Yу рок и блуз музичарима.

 

ЗОНА Б   (15.XII)

 

Блуз Бенд "Зона Б" формирали су басиста Зденко Колар (Идоли) и бубњар Душан Ристич Риста 29. новембра 1986. године. У почетку су изводили хитове B.B.Kinga, Muddy Watersa, JJ Cale-a и постали један од најистакнутијих београдских клупских бендова. Године 1991. објавили су први студијски албум "Bestseller" са обрадама блуз класика. На следећем албуму "Jukebox" објавили су две аусторске нумере и у наредним годинама се све више окречу ауторском раду. Прошле, 2021. године објавилу су "Greatest Hits Collection" са новим верзијама већ објављених песама.

 

 

По стажу најстарији бенд на листи учесника, “Raw Hide” основао је певач Јован Илић пре 40 година. Један од оснивача бенда је И легенда блуз сцене , мајстор на усној хармоници Пера Јое Миладиновић. Репертоар бенда су у почетку биле обраде, касније су се све висе окретали ауторској музици. Прво издање под именом “Сирова Кожа” – “All Night Long” објавили су 1987. а први албум “Hugger Mugger” 2пет година касније. На тридесетогодишњицу постојања објавили су двоструко издање Don’t Count My Days”.

 

LOUP GAROU (22.XII)

 

Последњу недељу “Metropolis Blues Festa 4” наступиће најстарији И најмлађи бенд са листе – Лоуп Гароу. Идеја о формирању блуес бенда родила се крајем 2016. године сусретом Владана Петровића и Ивана Јовановића у једном београдском ноћном клубу. Група заједничких пријатеља “натерала” их је да разговарају о акустичном делта блуесу и о Chicago blues уметницима (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Junior Wells, Little Walter, Son House…) Први наступ имали су маја 2017. године у Београду, одсвиравши 10 оригиналних блуес пјесама, писаних од стране Владана и Ивана.Јануара 2018. године, бенд је одлучио направити заокрет у раду. Фокусирао се на јачи и електрифициранији звук уз “јужњачки” (southern) feeling. Први албум “Witchcraft and Spirits” објавили су 2019. године. Ускоро се очекује објављивање другог албума.

 

Извор: Кућа добрих вести/Metropolmusic.rs

 


Последњи пут измењено петак, 09 децембар 2022 17:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија