Logo
Одштампајте ову страницу

ФЕСТИВАЛ: БУНТ 10.0

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sarabuntttttttДесето, јубиларно издање фестивала Београдске Уметничке Нове Територије БУНТ, биће одржано од 15. до 28. децембра, а ове године ће фестивал под слоганом "И даље са вама!" представити широк распон репертоарских и извођачких изазова.

 

Фестивал БУНТ 10.0 започиње наступом пијанисте Дејана Синадиновић 15. децембра на Коларцу. Он ће свирати са кинеском сопранисткињом Ванж Жанг а специјални гост концерта је мали пијаниста Ан Ванг.

 

Програм обухвата репертоар дела за клавир соло и клавир и глас Роберта Шумана и сеже до савремене кинеске соло песме. Концерт је подржан од стране Кинеско - српског центра за научну и културну сарадњу, Shanghai International Culture Association и Shanghai Orient Culture Business Co. LTD.

 

Загребачки гудачки квартет

 

Велики, продужени викенд 23-26. децембра означава и врхунац фестивала БУНТ 10.0.

 

У петак, 23. децембра, у 20 сати, наступа Загребачки гудачки квартет са гостима, фаготистом Жарком Перишићем и Миланом Милошевићем, басет кларинет. Концерт ће се одржати у Етнографском музеју.

 

Основан као први трајни и професионални ансамбл своје врсте на хрватској музичкој сцени, Загребачки квартет је први концерт одржао 25. априла 1919. године. Осим по Европи у више наврата одржавају велике турнеје по Сједињеним Америчким Државама, бившем Совјетском Савезу, Русији, Канади, Аустралији, Новом Зеланду...У својих 103 године постојања, Загребачки квартет је наступао са пробраним истакнутим уметницима-солистима. У Јулу 2021 долази до сусрета са Миланом Милошевићем, београдским кларинетистом (од 2000-те у Ванкуверу, Канада) и Жарком Перишићем, интернационално афирмисаним фаготистом.

 

Концертни програм 23. децембра 2022 на БУНТ фестивалу у Београду обухвата програм са делима Џона Даунланда и мистично меланхоличног дела Lachrimae Tristes. Потом, емотивног и сетног Брамсовог кларинетског квинтета, те стилски посебно карактеристичног Моцартовог квартета за фагот и гудаче. На крају програма, секстет це извести чувену Дворжакову Серенаду. Биће изведено и дело савременог канадског композитора Фарсхид Самандарија. Стални састав Загребачког квартета чине: Мартин Крпан – виолина; Давор Филипс – виолина, Хрвоје Филипс – виола, Мартин Јордан – виолончело. Концерт ће се реализовати у сарадњи са амбасадом Канаде у Београду у оквиру “рецонцилиатион агенде Хрватска/Канада/Србија”.

 

Већ наредног дана 24. децембра у 20 сати, у прелепој барокној дворани АКУД Лола, у Ресавској 11, наша прослављена челисткиња Сандра Белић ће обележити велики јубилеј, 40 година уметничког рада, са својим сталним сарадницима, Љиљаном Вукељом, клавир и сјајним виолончелистом Вуком Оваскаиненом, који је потекао из Сандрине класе. Централна дела овог програма биће композиције српских аутора, Мирјане Живковић, Иване Стефановић и Дејана Деспића, али ћемо чути и класике XX века попут Гершвина и Блоха, те савременог челисте и композитора Marc Didier Thiraulta.

 

Недеља 25. децембра у 12 сати, у дворани Лола нас води у бајковити дечији свет малих фаготиста музичке школе Станковић, “Милена и њена деца”, а затим ће на традиционалном концерту “Заједно” наступити Удружење Небоград и Хор дечјег културног центра Београда. Изводиће музику за децу изванредног Радета Радивојевића. Ова два мала концерта посвећена су великом пријатељу фестивала, недавно преминулом глумцу и хуманисти Дамјану Диклићу.

 

Младе музичке звезде

 

Исте вечери у 19 сати, у дворани Коларца прво наступа наша нова млада музичка звезда, виолисткиња Анђела Јосифоски, која се сада налази на студијама на Менухин школи у Швајцарској, уз клавирску сарадњу Катарине Хаџи Антић - Татић, да би од 20х наступили прослављени српски музичари Љубиша Јовановић, флаута и Александар Сердар, клавир, који ће изводити сонате Јохана Себастијана Баха.

 

Понедељак 26. децембар резервисан је поново на Коларцу. Од 19 часова наступа млада челистичка звезда Вук Оваскаинен, добитник И награде на интернационалном Такмичењу “Jeunesse Musicales”, уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена, да би затим наступила сјајна виолинисткиња Јулија Хартиг (Холандија/Србија), уз клавирску сарадњу Наталије Младеновић, представљајући свој веома успели албум Дарк Велвет. Посебан куриозитет овог концерта представља и извођење композиције “Air & Riffs’ Diptych за виолину и клавир 2022” Вељка Николића, младог ствараоца, који је, пре само неколико дана добио награду “Бела Барток” у Будимпешти, на једном од најпрестижнијих такмичења композитора у Европи! Тиме још једном БУНТ исказује своју намеру да промовише савремено стваралаштво српских композитора.

 

Фестивал БУНТ 10.0 завршиће се у среду 28. децембра у Етнографском музеју, изузетним концертом етно музике. У првом делу ће наступити Трио Неде Николић, сјајне нове звезде која опчињава публику широм света звуком своје фруле, док ће у наставку зазвучати чаробна хармоника Дејана Јовановића, који ће са својим ансамблом гудача и певачицом Оана Цхаталина Циту представити музику Балкана. Етнографски музеј је уступио свој простор као део настојања да уметничка етно музика заузме своје заслужено место у културном животу Београда.

 

Фестивал БУНТ 10.0 ће се одржати под покровитељством ЕУ инфо центра и СОКОЈ-а.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 16 децембар 2022 10:25
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015