A+ A A-

Три категорије за Рио 2016.

Оцените овај чланак
(0 гласова)

sadocekaoilondonБЕОГРАД - Чланови Извршног одбора Олимпијског комитета Србије на последњој седници у овој години усвјили су категоризацију за индивидуалне спортове за олимпијски циклус до Рија 2016.


Списак спортиста који ће на основу ових критеријума добијати средства за програме,  ће се објавити у јануару 2013.  Новитет је да ће спортиста треће категрије морати да потврди  статус на крају гдине, да би му важио и у нередној. Као и до сада спортиста ће моћи да, испуњавањем критеријума не неком од такмичења или позицијом на ранг листама, „уђе“  категорију.
Сви кандидати су подељени у три категорије. У првој су спортисти који су на ОИ освојили од првог до трећег места и статус ће им важити до септмбра 2015.  Да би се „ушло“ у ову категорију, спортиста мора да на СП  буде пласиран од првог до трећег места,  или да постане европски првак, обори светски рекорд и буде у прва три на светским ранг листама на крају године.
За другу категорију, критеријум је од четвртог до десетог места на ОИ и важиће две године.  За прелазак у овај „разред“ потребан је пласман од четвртог до осмог места на СП, друго и треће место на ЕШ, прва три места у Светском купу на крају године или финале Светског купа, од четвртог до десетог места на светским и од првог до петог места на европским ранг листама, европски рекорд и“А“ норма за Рио. Статус важи две године и, потом, мора да се потврди.
У трећој категорији су спортисти који били од 11. до 15. места на ОИ, од првог до петог места на СП (последње одржано пре ОИ у Лондону), од првог до трећег места на ЕШ, од првог до петог места на Олимпијским играма младих, од првог до 15. места на светским ранг листама у 2012. од првог до четвртог места на ебропским ранг листама у 2012.  и „А“ норма за Лондон (важи само за спортисте од 26 година и млађе).
„Улазница“ за ову категорију је пласман на СП од 9. до 12. места, на ЕШ од четвртог до осмог, пласман на светској ранг листи од 11. до 20. места, пласман на СП до 23 године од првог до трећег места,  на на ЕШ до 23 године - прво место, „Б“ норма за Лондон и симулација резултата (јануар – септембар 2015). Категорија траје једну годину и потом мора да се потврди.
У борилачким спортовима такмичар приликом испуњавања критеријума мора да има најмање две борбе. Да би се признало критеријум на СП мора да буде најмање двадесет земаља са три контенанта а на ЕШ намање десет земаља.
На зимском Европском олимпијском фестивалу младих (ЕЈОФ) од 17. до 22. фебруара 2013.у Румунији у Брашову, Србију ће  представљати шесторо спортиста (четири у алпском скијању, један у биатлону и један у смучању на дасци).  

На Медитеранским играма у јуну 2013. у Турској, на предлог Комисије за програмска питања спортисти и тимови који се налазе у програмима ОКС морају да учествују, уколико им се ово такмичење не поклапа са неким критеријумским. такмичењем. Медитеранске игре биће прво тест такмичење за учеснике програма ОКС Рио 2016 у новом олимпијском циклусу.
За летњи ЕЈОФ од 14. до 19. јула идуће године у Утрехту (Холандија), за индивидуалне спортове интерни критеријуми су направљени у договору са националним савезима, док за екипне спортове постоје критеријуми међународних федерација. У овом тренутку учешће је осигурала мушка кошаркашка селекција, док одбојкаше и одбојкашице тек очекује Европско првенство са кога ће првих осам екипа пласирати на ЕЈОФ.
У складу са одлуком о професионализацији позиције шефа мисије и добром праксом из претходног олимпијског циклуса да на такмичењима која су у надлежности ОКС шеф мисије буде стручно лице, Извршни одбор ОКС одлучио је да Никола Куљача, спортски директор ОКС, буде шеф Мисије на зимском ЕЈОФУ у Брашову, летњем ЕЈОФ у Утрехту,  Медитеранским играма у Мерсину  и зимским Олимпијским играма у Сочију 2014.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 децембар 2012 16:22
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани