A+ A A-

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС: Познати шпански писац Лоренсо Силва у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotoluiscerdeiraЛоренсо Силва, шпански писац чији су детективски и криминалистички романи освојили бројне награде и велику пажњу публике, гостоваће 14. марта од 19 часова у Институту Сервантес у Београду.

 

На овом књижевном сусрету који организују Амбасада Шпаније у Београду и Институт Сервантес у Београду, Лоренсо Силва разговараће о књижевности и писању са Миодрагом Мајићем (Београд, 1969), судијом Апелационог суда у Београду и аутором многобројних књига фикције, правних приказа и чланака. У улози модератора наћи ће се Дејан Матић, директор издавачке куће Трећи трг.

 

Разговор ће бити вођен у Свечаној сали Института Сервантес, на српском и шпанском језику, уз обезбеђен симултани превод. Улаз је слободан.

 

Лоренсо Силва Амадор (Мадрид, 1966) завршио је право на Универзитету Комплутенсе у Мадриду, након чега је провео деценију радећи као адвокат у једној великој фирми у енергетском сектору. Потом је радио и као ревизор и финансијски саветник, али је све време био посвећен књижевности. Написао је стотинак кратких прича, неколико есеја и путописа, али је најпознатији по својим бројним романима, међу којима се истичу они детективског и криминалистичког жанра.

 

За један од својих романа „Нестрпљиви алхемичар“ (Ел алqуимиста импациенте) добио је награду Надал 2000. године, која је уз награду Планета једно од најважнијих књижевних признања у Шпанији. То је његов други роман у којем се појављују вероватно најпознатији ликови које је створио: пар Цивилне гарде који чине наредник Рубен Бевилакуа и агент Вирхинија Ћаморо.

 

Редитељ Мануел Мартин Куенка урадио је филмску адаптацију још једног његовог дела „Слабост бољшевика“ (Ла флаqуеза де болцхевиqуе), које се нашло у најужем кругу за награду Надал 1997. године. Године 2012. добио је награду Планета за роман „Траг подневника“ (Ла марца дел меридиано).

 

Његова дела преведена су на руски, француски, немачки, италијански, каталонски, португалски, дански, чешки, арапски, енглески, грчки, бугарски, румунски и кинески.

 

Миодраг Мајић завршио је права на Универзитету у Београду 1995. године, а своју докторску тезу одбранио је 2008. године. Међу његовим делима фикције издваја се детективски роман „Деца зла“, у којем се комбинују реалистички описи српских криминалистичких процедура са темама окултизма и теоријама завера.

 

Лоренсо Силва представиће се дан раније, 13. марта, и новосадској публици. У оквиру Дана Шпаније, који трају до 15. марта, угостиће га Одсек за италијанске и ибероамеричке студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 11 март 2023 17:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани