A+ A A-

СРПСКА ПРЕМИЈЕРА ДИРЉИВОГ ФИЛМА “НА КРАЈУ ПУТА”: О азилу за коње Старо брдо

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stilfilmСрпска премијера документарног филма “На крају пута” редитељке Иване Тодоровић биће одржана у четвртак, 11. маја у 19.30, у Дому омладине Београда у оквиру селекције Домаћи такмичарски филм на Међународном фестивалу документарног филма Белдокс.

 

Ово остварење прати двоје протагониста, Жељка и Вики, који су своје животе посветили обезбеђивању мирног и достојанственог краја за коње на самрти. На малом имању код Лапова, они жртвују све што имају како би осигурали да ова заборављена бића добију саосећање и емпатију које заслужују.

 

Редитељка Ивана Тодоровић о свом филму је рекла: “Када се дође до тачке у којој нису од користи за људе, коњи, дивне и моћне животиње, имају исту судбину као и људи. Ако немамо никога да се брине о нама, будемо остављени да умремо сами. Жељко и Вики су на свом малом имању сачували коње које су други људи одбацили, јер им више нису од користи ни за рад ни за трке, и који би завршили у кланици. У овом азилу они су креирали сигурно место за коње, да проведу своје последње дане. Премда са сталним теретом свакодневне борбе како да обезбеде новац, они настављају да пружају несебичну љубав овим коњима. Због тога сам одлучула да направим овај филм - како бих ширила љубав и бригу коју Жељко и Вики пружају коњима. “Надам се да ће овај филм пренети поруку о емпатији за сва жива бића”.

 

Екипу филма чине: Ивана Тодоровић (режија и продукција), Марија Јелушић (монтажа), Милан Влашки (камера), Доуглас Оппедахл (тон), Борис Мијатовић (музика), Милан Михајловић (дизајн звука), Јована Радовановић (колор филма), Исидора Николић и Милош Дескоковић (шпица), Марта Цветковић (превод), Kathleen McInnis (маркетинг продуцент), Милина Тришић и Јеспер Осмунд (супервизори монтаже), Љубинка Стојановић, Audrius Stonus и Мелина Пота Кољевић (супервизори драматургије). Филм је настао под окриљем Блок Филм продукције, уз подршку Филмског центра Србије (ФЦС).

 

Филм “На крају пута” је до сада приказан на интернационалним фестивалима у Орегону (Орегон Доцументарy Филм Фестивал) где је добио награду за најбољи интернационални филм, Палм Спрингсу (Палм Спрингс Интернатионал СхортФест, Америцан Доцументарy анд Аниматион Филм Фестивал), Њупорт Бичу (НењПорт Беацх Интернатионал Филм Фестивал), и Финиксу (Пхоениџ Филм Фестивал) у САД, на Непал Интернатионал Филм Фестивалу, Докуфесту у Призрену и Македоџ фестивалу у Скопју. Филм ће бити приказан и на Доц Едге фестивалу у Окланду на Новом Зеланду, у јуну.

 Nakrajuputa

Ивана Тодоровић је редитељка кратких социјално-ангажованих филмова које је снимала у Београду и Њујорку. Фокус њених филмова је истразивање трауме и опоравак кроз рад емпатије. Њен најновији документарни филм "На крају пута" (2022, Србија) је имао светску премијеру на Palm Spings International ShortFesty у Калифорнији и освојио је награду за најбољи интернационални филм на Oregon Documentary Филм Фестивалу.

 

Играни филм “Када сам код Куће” (Београд, 2020) је освојио много награда широм света и приказан је на изложби “The Principle of Migration“ у галерији The New York Foundation for the Arts у Њујорку. Њени документарни филмови “Адемово острво”, “Ја када сам била клинац, била сам клинка”, “А Harlem Mother“, “Rapresent“ и “Свакодневица ромске деце у Блоку 71” су приказани на више од 200 међународних филмских фестивала, између осталих у Берлину (у такмичарском програму Berlinale Shorts), Ротердаму, Сарајеву. Филмови су освојили више од 40 награда, приказивани су у Anthology Film Archives у Њујорку, Cultura de Contemporiana de Barcelona и налазе се у видео библиотеци The New York Times and Aeon.

 

 

Ивана Тодоровић тренутно ради на документарном филму "Жене у Народном Фронту" и сценарију новог кратког играног филма “Први пут када сам видела ноћ”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 мај 2023 13:27

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани