A+ A A-

БЕОГРАД ДОМАЋИН: Састанак и форум о културном наслеђу у организацији Европа Ностра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

belgradeheritageforum3434Поводом шездесетогодишњице Европа Ностре, покретања пилот-пројекта Хаба европског наслеђа и састанка Савета Европе Ностра у Београду, Европа Ностра и Европа Ностра Србија, уз подршку Европске Комисије, Делегације ЕУ у Србији и Делфи економског форума организују неколико важних догађаја ове недеље у Београду, од којих је најважнији Београдски форум за културно наслеђе који ће се одржати у Београду у петак, 19. маја 2023. године у Југословенској кинотеци.

 

Поред тога дан пре Форума, Европа Ностра ће одржати свој интерни годишњи састанак, а уважени припадници ове важне светске организације ће обићи неколико важних локалитета наше културне баштине, група 1, коју предводи Херман Парцингер (Херманн Парзингер), извршни председник Европа Ностре посетиће археолошко налазиште Винча Бело Брдо, група 2 коју предводи Ги Клос (Гуy Цлауссе), извршни потпредседник Европа Ностре посетиће Београдску тврђаву која је 2020. године уврштена на листу 7 најугроженијих споменика културе у Европи, док ће група 3 посетити Меморијални комплекс Старо сајмиште, Европску делегацију предводи Лоран Леви-Строс (Лаурент Лéви-Страусс), члан Одбора Европа Ностре.

 

Такође, вече пред почетак Форума, у четвртак 18. маја са почетком у 20.30 часова у Коларчевој задужбини, а у сарадњи са Европа Ностром и уз подршку Делегације ЕУ у Србији, одржаће се концерт Европског оркестра младих који ће бити посвећен младима у Србији и поруци солидарности након недавних трагичних догађаја у школи "Владислав Рибникар" и у Младеновцу.

 

Годишњи састанак Европе Ностре у Београду за нас је посебно значајан, јер представља још једну прилику да подсетимо да је и Србија део највеће европске мреже организација цивилног друштва са богатим искуством у очувању европске културне баштине.

 

Након дугогодишњег деловања у Србији, на простору бивше Југославије и Западног Балкана, и као део породице европског наслеђа Европа Ностра, дошли смо до закључка да бројни изазови и питања са којима се суочавамо, посебно у области угроженог наслеђа, треба да се решавају мултисекторским, одрживим и холистичким приступом. У Србији, посебно у Београду и другим градовима, сведоци смо инвестиционе офанзиве која не уважава принципе урбаног и руралног развоја које промовишу ФАРО конвенција, иницијатива Нови европски Баухаус, као и Декларација из Давоса из 2018. године коју је подржало и Министарство културе Републике Србије. Проблема је много, а важан део решења лежи у стварању агоре, места за дебату, учешц́е, инклузију и демократски дијалог свих актера из јавног, приватног и цивилног сектора који утичу на очување нашег наслеђа. Потребно нам је место где можемо да разменимо важна сазнања, утичемо на стварање свести о значају културног наслеђа као суштинског дела културних и развојних политика. У фрагментираном политичком окружењу, на организацијама као што је Европа Ностра која имају дугу историју и кредибилитет у свом деловању јесте управо да обезбеде место сусрета за све заинтересоване грађане, организације и институције. Позивамо вас да нам се прикључите.

 

Дебата је подељена у три важне сесије уз учешће уважених имена из Европе Ностре из целе Европе, до активиста који својим примером показују добре праксе у очувању културног наслеђа. Форум ће отворити Ирина Суботић, председница Европа Ностра Србија, представници Делегације ЕУ у Србији, и амбасадори ЕУ земаља у Србији, затим Тобијас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду, Херман Парцингер, извршни председник Европа Ностре, Снежана Квадвлих-Михаиловић, генерална секретарка Европа Ностре, као и Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије.

 

Извор: Europa.rs/Кућа добрих вести

 

 

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 18 мај 2023 11:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани