Кућа Добрих Вести

Login

ОКС улаже у младе

Оцените овај чланак
(2 гласова)


1IzvrsniodborOKSБЕОГРАД - Чланови Упоравног одбора Олимпијског комитета Србије на седници у Београду усвојили су критеријуме за учешће младих спортиста у „Развојном програму“ ОКС са циљем да се спортистима од 16 до 20 година омогуће најбољи услови за спровођење програма.
Планирано је укључивање у програм и спортиста узраста од 12 до 16 година  из оних спортова чији спортисти не испуњавају услове из критеријума чиме је настављен програм „Олимпијска традиција“ из циклуса „Лондон 2012“.


Листа ће се направити на основу резултата из 2011. и 2012. стим да спотисти који уђу на њу на основу резултата у 2011. остају категорисани само у 2013.
Млади спортисти подељени су у три категорије. У првој су сви спортисти који су на СП и Олимпијским играма младих освојили од првог до трећег места,  или су међу три на светским ранг листама, прваци су Европе и победници на ЕЈОФ, или су освојили тениски грен слем у свом узрасту. Категорија важи две године или до преласка у старију конкуренцију.
У другој категорији су спортисти који су на СП освојили од четвртог до осмог места, а на Олимпијским играма младих од четвртог до шестог. Ову категорију доноси и пласман од четвртог до шестог места на светској ранг листи, друго и треће место на Ејоф и ЕШ и прва три места у укупном пласману у светском купу, као и пласман од другог до четвртог места  на тениским грен слемовима.
У трећој категорији су млади спортисти из савеза који су имали олимипијце у Лондону а немају категорисаног такмичара по критеријумима. Они могу да пријаве по једног дечака и девојчицу стим да они морају да буду шампиони Србије у последње две године и то у дисциплини где је учествовало најмање осам такмичара из пет клубова.  Савези који су имали олимпијце у Лондону а имају само по једног категорисаног спортисту могу да пријаве још једног за ову категорију.
На зимском Европском олимпијском фестивалу младих (ЕЈОФ) од 17. до 22. фебруара у Брашову у Румунији, Србију ће представљати шест спортиста у три спорта– алпско смучање: Страхиња Станишић, Вања Старчевић, Виктор Раковић и Марко Стевовић (тренери Милош Томић и Вук Живковић), биатлон: Џенис Авдић (тренер Асмир Ђековић) и смучање на дасци: Лука Радивојевић (тренер Владета Радивојевић).
Чланови ИО ОКС усвојили су и листу  категорисаних спортиста за Рио 2016. на којој је 59 имена. Категорисано је и седам тимских спортова. Критеријуме је образложио председник Програмске комисије ОКС Небојша Илић.
На листи спортиста у првој категорији су стрелци Ивана Максимовић и Андрија Златић, теквондока Милица Мандић и кајакашица Наташа Јанић.
У дугој категорији су  стрелци Немања Миросављев и Зорана Аруновић, пет кајакашких посада (мушкарци К 4 1.000 и  К 1 1.000 и жене К 4 500, К 2 500 и К 1 200), веслачки мушки четверац без, атлетичар Асмир Колашинац, пливач Велимир Стјепановић, теквондсти Дамир Фејзић и Драгана Гладовић и тенисери  Новак Ђоковић, Јанко Типсаревић и Ненад Зимоњић.
Трећу категорији чине стрелци Дамир Микец, Јасна Шекарић, Андера Арсовић и Бобана Величковић, теквондиста Вања Бабић, пливачи Иван Ленђер и Наташа Хигл, атлетичари Михаил Дудаш, Ивана Шпановић и Емир Бекрић, боксер Александар Дреновак, тенисери Ана Ивановић и Виктор Троицки,  бициклиста Габор Каса, стонотенисери Александар Каракашевић, џудисти Виктор Герасименко, Јована Рогић и Александар Кукољ, рвачи Александар Максимовић и Давор Штефанек, као и веслачки мушки двојац без, мушки лаки четверац,  мушки дубл скул и женски дубл скул.
Највише категорисаних спортиста има веслање 14, кајак има 13, стрељаштво осам, тенис пет, атлетика и  теквондо по 4, џудо и пливање по три, рвање два, бициклизам, бокс, и стони тенис по једног
Од спортова категорисани су мушка ватерполо, мушка и женска одбојкашка селекција, мушка и женска кошаркашка селекција и мушка и женска рукометна селекција.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2013 16:02
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија