Logo
Одштампајте ову страницу

Двадесет правила за лепши живот

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kreiranje-uspehaБЕОГРАД - Сада када смо поново промашили пропаст света, немамо више изговора за пасивно понашање. Остаје нам да од нашег живота направимо најбоље што можемо. Желимо да вм ова година буде најбоља година до сада. Будите срећни, одлучни и истрајни у креирању бољег и лепшег живота за себе и за друге. Верујемо да ће вам ових 20 правила помоћи у томе.

 

1. Поштујте себе! Ако сами себе поштујете и други ће вас поштовати. То не значи да треба да се понашате охоло или уображено. Само одајте повремено себи признање за оно што сте постигли у свом животу и будите свесни својих вредности. Једноставно поштујте себе због онога што јесте.

 

2. Обратите пажњу на своје држање. Исправите се, подигните главу и гледајте у очи људе са којима разговарате. Да ли се сећате која је боја очију вашег последњег саговорника?

 

3. Слушајте шта други говоре. Природа нам је дала два уха и једна уста. То није без разлога. Тек када саслушате саговорника моћи ћете на прави начин да водите разговор.

 

4. Улепшајте некоме дан. Учините нешто лепо за људе око себе. Дајте макар један искрен комплимент дневно. Запамтите: Људи ће заборавити шта сте рекли или учинили, али ће увек памтити како су се због вас осећали.

 

5. Осмехујте се. Будите великодушни у дељењу осмеха. Не само да ћете тиме изазвати осмехе других, него ћете се и сами осећати боље и бићете лепши и себи и другима.

 

6. Будите великодушни. Алберт Швајцер је рекао: ,,Онај ко даје, највише добија”. Закон давања и примања је један од основних космичких закона. Најлакши начин да испуните своје жеље је помоћи другима да испуне њихове. Почните да се понашате по овом закону и видећете како ће ваш живот да се промени на боље.

 

7. Будите добри према себи. Ставите себе на прво место и брините се добро о себи. Водите рачуна о томе шта једете, шта пијете, шта читате, које програме гледате, колико се бавите спортом, са ким проводите време. Ко није за себе, није ни за другога. Иако се ова пословица понекад помиње са одређеном дозом цинизма, она је истинита.

 

8. Изјавите себи љубав! Када сте последњи пут себе погледали у огледало с пуно љубави? Покушајте, макар вам се чинило блесавим. Погледајте се у огледало и реците себи: “Волим те!Ти си супер!”

 

9. Одајте себи признање. Можда вам и други већ одају признање за оно што сте учинили и можда вам је до тога стало. Међутим, важније је да сами себи одате признање за све оно што сте учинили и постигли у току дана. Сваки дан. Најважније је да сами себе вреднујете, поштујете и прихватате онаквим какви јесте.

 

10. Немојте да се кајете! То вам само одузима енергију. Немојте да размишљате да ли сте нешто погрешно урадили ако то не можете да промените. Шта је било – било је. Извућићете из тога поуку и следећи пут урадити боље. Ако стално гледате уназад, нећете никада стићи напред.

 

11. Завршите оно што сте започели. Неодлажући оно што треба да урадите и завршавајући започето поручујете сами себи да вредите и да можете да рачунате сами на себе. Уживајте у сваком завршеном послу и одајте себи признање због тога.

 

12. Урадите оно што хоћете. Немојте да чекате да се ,,створе идеалне околности” да бисте урадили оно што прижељкујете. Направите листу ствари које желите, изаберите једну од њих и почните одмах да је остварујете. Видећете да за многе од тих ствари није потребно да добијете бољи посао, ослабите или сретнете “праве” људе.

 

13. Будите захвални за оно што имате. Ништа се не подразумева. То што сте здрави, што имате кров над главом, што имате времена и могућности да читате овај текст се не подразумева само по себи. Издвојте сваког дана пар минута да се осврнете на добре ствари у вашем животу. Будите захвални за њих и уживајте у њима.

 

14. Прихватите комплименте. Ако вам неко каже да данас лепо изгледате, немојте да се питате које се намере крију иза тога. Научите да примате. Захвалите се уз осмех и уживајте у томе. Ако неко похвали неки део ваше гардеробе, немојте одмах да објашњавате да је тај комад већ стар или да сте га купили на распродаји. Једноставно се осмехните и захвалите се. Тиме ћете и даваоцу комплимента причинити задовољство.

 

15. Пазите коју причу себи причате. Имајте позитивно мишљење о себи. Ако говорите себи да сте сувише дебели или сувише мршави, да су вам ноге кратке, а нос превелик или преширок, да има толико књига које нисте прочитали и толико ствари које не знате, не само да ћете се лоше осећати, него ћете се и понашати као да ничег нисте вредни. Издвојте оне ствари које су на вама вреднеи лепе и дивите се себи због њих.

 

16. Прихватите своје грешке. Немојте да покушавате да их заташкате или да се оправдавате. Извуците поуку из њих и исправите их у будућности. Ако је потребно, извините се и реците да ћете их кориговати. То ће вас учинити много снажнијим.

 

17. Не брините о томе шта би други могли да мисле о вама. То никада не можете да знате, осим ако их не питате. А на кају крајева, оно што други мисле о вама говори више о њима него о вама самима. Или што би рекла Коко Шанел: Не занима ме шта ви мислите о мени, јер ја о вама уопште не размишљам.

 

18. Изговорите своја очекивања. Разочарења настају због неиспуњених очекивања. Немојте да полазите од себе и мислите да други знају шта од њих очекујете. Изговорите реците гласно и јасно каква очекивања имате и питајте саговорника да ли је спреман да на њих одговори. Једино ако се саговорник сагласи можете с правом да очекујете да ваша очекивања буду испуњена.

 

19. Знајте шта хоћете. Многи од нас знају шта неће и због тога им се управо то и “дешава”. Уместо тога, дефинишите тачно шта хоћете, смислите шта вам је потребно да то остварите и предузмите кораке у том смеру.

 

20. Спречите конфликте. Сваки пут када се не слажете са нечијим мишљењем, будите свесни чињенице да имате моћ избора:  да погледате ситуацију очима оног другог и да понудите решење за насталу ситуацију или можете да истрајавате у својим принципима и докажете да сте у праву. Шта ћете да изаберете: да будете у праву или да будете срећни? Избор је на вама.

                                                 Извор: kreiranje-uspeha.com

                                              Аутор: Нева Рајковић


Последњи пут измењено среда, 30 јануар 2013 12:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015