Кућа Добрих Вести

Login

Представљање књиге Мирослава Нешића "Причао ми Глига" у суботу 2. фебруара

Оцените овај чланак
(1 Глас)

gligoricinesicБЕОГРАД - Књига о Светозару Глигорићу „Причао ми Глига“ Мирослава Нешића, новинара Радио Београда, аутора емисије „Спортски споменар“ и публицисте, биће представљена у суботу 2. фебруара у 18 часова у просторијама Шах клуба Београда у Улици краља Милана 27 (први спрат).


Рецензенти су били велемајстор Александар Матановић и песник и шахиста Љубивоје Ршумовић који ће, са аутором, говорити о књизи на представљању. Посебан гост на промоцији биће је књижевник Бранимир Брана Шћепановић.
- Када сам почео да пишем, у договору са Светозаром Глигорићем, идеја је била да је представимо на његов 90. рођендан 2. фебруара ове године – каже Мирослав Нешић.- На жалост, није дочекао да види резултат нашег заједничког труда, јер је од почетка активно учествовао у стварању, причајући о најинтересантнијим детаљима из пребогате шаховске, новинарске и пред крај живота и успешне музичке каријере.
У књизи је, са дијаграмима, дато и преко сто Глигорићевих партија.  Од заборава је отргнута прва званична Глгорићева партија на Првенству Београдског шах клуба 1939. када је освојио титулу првака. Објављене су и његове последње партије из новембра 2007. када је у Москви играо са Корчнојем (једну изгубио, другу ремизирао)  а тај сусрет је био део сећања на легендарне мечеве СССР – Југославија из шездесетих.
- Сложили смо се да у књизи објавимо само три Глигорићева коментара својих партија, иако сам инсистрирао да их буде више – сећа се Нешић.- Коментарисао је партију против Најдорфа из 1953. у варијанти Мар дел Плата коју је, управо Глигорић подарио шаховском свету, као и две партије против Петросјана 1954. са турнира „Ослобођење Београда“ и 1970. са „Турнира мира“ у Загребу. Објавили смо две партије које је одиграо против шахисткиња Соње Граф Стивенсон која је два пута играла за титулу шампиона света и светске првакиње Ноне Гаприндашвили.
У књизи су и три, од десет, „тајних партија“ које је Глигорић одиграо са Фишером уочи меча против Спаског 1992. на Светом Стефану. Глигорић је формуларе тренинг мечева поклонио Фишеру, а касније је неко из Фишеровог окружења  пустио у јавност три партије са коментарима Фишера исписаним на маргинама формулара.
Значајан део у књизи заузимају два веома важна дела Глигорићевог живота – новинарство и музика. Штампан је  извештај Глигорића после државног удара на Куби 1952. за „Борбу“, који су, потом, објавили сви светски медији, као и његов коментар у Нину, где је радио као спољнополитички коментатор,  из 1957. када је СССР лансирао први вештачки сателит. Објављен је и Глигирићев јавни одговор Карпову који га је оптужио да је, као судија, намерно прекинуо његов меч против Каспарова 1985. Такође има и неколико веома интересантних прича о његовом музичком стваралаштву и компакт диску „Како сам преживео 20. век“ објављеном у новембру 2011.
Посебна драгоценост књиге су фотографије, а има их преко 80, од којих су неке први пут објављене. Постоји и фотографија Глигине дечачке свеске у којој је сакупљао и лепио текстове Озрена Недељковића из новина и тако учио шах. Штампан је и факсимил текста о Глигорићевој победи на аматерском Шампионату Југославије 1939. у Загребу.
Књигу је издао Шах клуб Београд под покровитељством Минстарства омладине и спорта Србије и ускоро ће бити у продаји и у Поштама Србије. Моћи ће да се купи и у просторијима Шах клуба Београд Улица краља Милана 27 (први спрат).
Светозар Глигорић преминуо је 14. августа 2012. у Београду у 89. години.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 фебруар 2013 13:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија