Кућа Добрих Вести

Login

Сјећање на побуну морнара у Боки Которској

Оцените овај чланак
(5 гласова)

ivona-128ЂЕНОВИЋИ  - У Ђеновићима, месту поред Херцег Новог, традиционално је обиљежен дан сјећања на погинуле у ,,Побуни морнара 1918. године".

Окупљене грађане, предсједника општине и присутне амбасадоре испред мјесне заједнице Ђеновић поздравио је амбасадор Републике   Италије у Црној Гори Серђио Барбанти.

,,Представља ми велику част да присуствујем овој свечаности, јер ми данас славимо вриједности слободе храбрости и мира", рекао је амбасадор Барбанти.

Организатор манифестације - Бокељска морнарица, подружница Херцег Нови, одала је почаст пострадалима, а вијенце су испред мјесне заједнице Ђеновићи положили предсједник Дејан Мандић, а вијенац у море бацио је амбасадор Барбанти.

ivona-137

Устајући против освајачког рата, који су водиле Њемачка и Аустрија против Словена и бунећи се против тешких услова живота на ратним бродовима, а охрабрени Октобарском револуцијом, бокељски морнари су 1. фебруара 1918. године дизањем црвене заставе на бродовима аустроугарске флоте ,,Sant Georg" и ,,Gea" почели побуну морнара у Боки Которској .

У побуни је учестовало 6.000 морнара. Побуна је угашена 3. фебруара доласком ратних  бојних бродова из луке Пула. Ухапшено је 800 морнара, а од тога 250 је упућено на судски поступак.  На пријеки суд је изведено 43, а четворица су осуђена на смрт.

ivona-140

На смрт су осуђени морнарички водник из Чешке Франц Раш, морнар из Пореча Антон Грабар, артиљерац Јерко Шижгориц из Шибеника и артиљерац из Јасенице код Омиша Мате Брничевић. Они су 10. фебруара стријељани у Шкаљарима код Котора.

Око 48 одсто морнара било је јужнославенског поријекла, 20 одсто талијанског, 13 процената чешког и словачког, осам одсто мађарског, а остали су били Пољаци , Румуни и Украјинци.

                             Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 фебруар 2013 11:11
Сандра Трипковић

Рођена једног љетњег Дубровачког јутра, живи пар километара даље у граду који се налази на самом уласку у Боко Которски залив  - лијепом Херцег Новом. Интересовања и активности : писана ријеч, конверзација, медицина, туризам, кулинарство, традиција, историја, упознавање других култура и народа и начини како да боље спознамо  друге и да покажемо ко смо. Оно што волим највише - море, музика, Медитеран, бити човијек, хуманост. Ја у двије ријечи - море и музика, не сјећам се тачно да ли сам прво научила да пливам па да ходам. Међу мојим омиљеним реченицама - Море пријатељ који увијек осјети сваки наш немир и неспокој - и музика, та чудесна умјетност која допире чак и тамо гдје ријеч не може.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија