Logo
Одштампајте ову страницу

ОКС прославио 103. рођендан

Оцените овај чланак
(1 Глас)


okssamladimolimpijcimaБЕОГРАД - Олимпијски комитет Србије, полагањем венца на спомен плочу на згради хотела „Москва“ у Београду обележио је 103. рођендан.
Венац су положили Алиса Марић министар омладине и спорта, председник ОКС Владе Дивац и председник Спортског савеза Србије  Александар Шоштар, а заставу на јарбол уз интонирање државне химне подигли су млади олимпијци смучар Виктор Раковић и биатлонац Џенис Авдић који су учествовали на зимском Ејофу у Брашову.


Свечаност је искоришћена да председник ОКС Владе Дивац потпише и  званични позив Међународног олимпијског комитета (МОК) за учешће српских спортиста на зимским Олимпијским играма у Сочију 2014. Позив су предали Дивцу млади смучари Страхиња Станишић и Марко Стевовић. До Олимпијских игара у Сочију остало је тачно 365 дана.
- Мало је земаља у свету са стогодишњом традицијом у олимпијском покрету.  Све оно што су наши спортисти урадили за државу и спорт обавезује нас да будемо још бољи, на понос будућих генерација – рекао је у поздравној речи Владе Дивац председник ОКС.- Олимпијске игре у Сочију су нови изазов, српски спортисти су у јеку квалификација и надамо се да ћемо имати јак тим идуће године у Русији.
Великом броју угледних званица  обратила се и Министар омладине и спорта Алиса Марић:
- Олимпијски покрет у Србији има изузетну традицију и млади спортисти имају од кога да уче. Један олимпијски циклус је за нама, почели смо припреме за Сочи и Рио и очекују нас нова узбуђења. Ово није затишје пред буру, ово је време у коме сваки тренутак спортисти морају да искористе за припреме.
Александар Шоштар, председник Спортског савеза Србије је истакао да је рођендан прослављен у здању у коме је основан Српски олимпијски клуб 1910.  и тиме су ударени темељи олимпизма у Србији.
- Олимпијске игре су сан сваког спортисте. Уједно, оне су и прилика не само да се искаже спортско достигнуће, већ да у духу олимпизма и фер плеја спортисти  представе своју земљу у најбољем светлу.
На четвртом спрату хотела “Москва” 23. фебруар 1910. (по новом календару) у редацији листа “Ново време”, основан је Српски олимпијски клуб на иницијативу групе угледних грађана и официра. Водећу улогу имао је тада капетан Светомир Ђукић, који је изабран и за првог директора. За секретаре изабрани су потпоручник Милош Илић и студент Александар Боди, а за благајнике Милосав Јовановић, дрогериста, и капетан Милорад Петровић. Први почасни председник био је генерал у пензији Никодије Стевановић.
Српски спортисти први пут су учествоввали на летњим Олимпијским играма у Стокхолму 1912.  и нису, од тада, пропустили ни једне.  Светомир Ђукић је тада постао члан МОК и остао до 1948. када се својевољно повукао. На зимским Олимпијским играма прво учешће било је у Шамонију 1924. Због високих трошкова “прескочене” су Игре 1932. у Лејк Плесиду и 1960. у Скво Велију и због санкција 1994. у Лилехамеру. У Сочију ће бити 17. учешће на зимским ОИ.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 фебруар 2013 14:25
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015