Logo
Одштампајте ову страницу

Данас се обележава Дан студената

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dan-studenata-studenti-beogradski-univerzitet-svecanostБЕОГРАД - Дан студената, 4. април, обележава се данас у Србији у знак сећања на велике демонстрације против јачања фашизма, које су одржане 1936. године.

Тада је у студентским протестима у Београду настрадао студент права Жарко Мариновић.

 

  

Студенти, не заборавите порез држави

 

На факултете Универзитета у Београду сваке године упише се око 15.000 студената којима је на располагању више од 10 студентских домова, ресторани, здравствена установа, спортски центар, дом културе, два културно-уметничка друштва и разне студентске организације.

Ресорни министар и ректор београдског универзитета академцима су поручили да уче, што пре заврше факултет, запосле се и да плаћају порез овој држави.

,,Знање је ваш највећи капитал, а нама остаје да унапредимо квалитет образовања", навео је министар Жарко Обрадовић на свечаности у Студентском граду поводом Дана студента и истакао да се 54 одсто студената свих државних факултета и високих школа финансира из буџета.

,,Улагање у образовање је услов будућег развоја", рекао је Обрадовић на свечаности на којој је ректор УБ Владимир Бумбаширевић указао да је један од задатака Конференције универзитета Србије (КОНУС), чији је он председавајући, да обезбеди боље стандарде и квалитет образовања без обзира на власничку стуруктуру факултета.

,,Кључ развоја сваке земље лежи у образовању", рекао је Бумбаширевић, поручивши студентима да што пре заврше студије, запосле се и да овој држави плаћају порез.

Академију је организовала Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) чији је председник Данило Јеремић изјавио да управо студентска популација треба да буде иницијатор промена вредносног система и да почне да се понаша другачије.

,,Желимо да верујемо да у Србији има будућности за све младе, образоване људе, који верују у своје знање и не желимо да стварамо атмосферу бежања из ове земље", рекао је Јеремић.

Председник Организације српских студената у иностранству (ОШИ) Милутин Станисављевић истакао је да се глас студената, који нису у матици, свакако преноси на друштво, али да без додатних напора и снажног лобирања готово да ништа не може да се покрене.

Студенте у иностранству оптерећује проблем дуге и скупе нострификације диплома, непостојања канцеларије ОШИ у Србији, недостатка боље комуникације са колегама у отаџбини, проблем интеграције активних стваралаца из иностранства у српско друштво.

 

Успех студената ФОН-а

Екипа студената београдског  Факултета организационих наука (ФОН) освојила је друго место на светском такмичењу у решавању студије случаја McGill Management International Case Competition, одржаном у Монтреалу.

У тиму су били: Ана Ивановић, Марија Ивановић, Ана Чејовић и Милан Јеверичић, док је Кристина Петрић, студент ФОН-а освојила треће место представљајући Интернационални тим заједно са колегама са Мелбурн, Мек Гил (McGill) и Беркли (Berkley) Универзитета.

Срби су решавали студију случаја компаније Greenlite Lihting Corporation. Задатак студије случаја је био да се осмисли унапређење пословне стратегије уз предлог иновација, модификацију портфолио производа, као и јачање позиције на постојећем тржишту са финансијским ефектима.

На такмичењу је учестовало 12 престижних тимова из целог света. Прво место освојила је Wharton Business Scool из САД, друго место београдски ФОН, док су MMICC Интернационални тим и Thammsat Универзитет с Тајланда освојили треће место.

Студенти Правног факултета најбољи на свету

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду освојио је прву награду на такмичењу студената права из области арбитраже и међународног привредног права у Бечу. Наши студенти освојили су награду за прву најбољу тужбу у конкуренцији више од 2.000 студената права са 290 факултета из 66 земаља света.

Такмичење "Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot“ састојало се у решавању задатог случаја из области арбитражног права и права међународне продаје робе.

Овогодишњи проблем бавио се, између осталог, и доказном снагом писаних изјава сведока, који нису у могућности да приступе усменој расправи, избором меродавног права, односно домашајем аутономије воље уговорних страна.

Нарочито се расправљало о питању ,,етичког квалитета" робе произвођача за кога се накнадно открије да у неким од својих погона користи и дечју радну снагу, иако је од њега уговором захтевано да поштује највише етичке принципе.

Победничка тужба студената написана је на 84 стране, од којих 35 страна, према правилима такмичења, чини правна аргументација, а скоро 50 страна утрошено је за приказ коришћене стручне литературе, међу којом је више од 100 јединица литературе на енглеском и другим светским језицима, и 65 арбитражних и судских одлука из 20 земаља света.

Утисак арбитара и других тимова који су учествовали на овом такмичењу је да Београд има сјајан тим студената, који плене не само образовањем већ и људским квалитетима, као и да образовање стечено на нашем Факултету може да се без дилеме пореди са квалитетом образовања које пружају најпознатији светски универзитети.

 

                                         Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 05 април 2013 11:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015