Logo
Одштампајте ову страницу

Преминула одбојкашица Црвене звезде Маца Бајић

Оцените овај чланак
(2 гласова)

macabajicБЕОГРАД - У Београду је после кратке болести у 83. години преминула др Маца Бајић-Вучељић, бивша репрезентативка Југославије и дугогодишња одбојкашица Црвене звезде.


Др Маца Бајић-Вучељић припадала је првој генерацији звездиних и југословенских одбојкашица, коју је окупио Сава Гроздановић и са којом је тај врстан стручњак ударио темеље развоја женске одбојке у нашој земљи.
Прве одбојкашке кораке др Маца Бајић начинила је у родној Ђали (Банат) као истакнута чланица Соколског друштва у свом селу. За време гимназијских дана играла је за Победу из Сенте. Показала је и спортску свестраност, јер је поред одбојке, веома успешна била и у више атлетских дисциплина - скоку у даљ, скоку у вис и спринту.
По доласку на студије у Београд Маца Бајић је заиграла за Слогу. На позив Саве Гроздановића прешла је у Црвену звезду. У том клубу била је незаменљиви члан прве шесторке. Била је стални члан репрезентације Београда, која је почетком шездесетих година прошлог века имала неколико значајних наступа у иностранству.
У време пионирског развоја југословенске женске одбојке др Маца Бајић је неколико пута наступала за државни тим бивше Југославије.
Др Маца Бајић-Вучељић је завршила Медицински факултет у Београду. Специјализирала је педијатрију и посветила се лечењу деце. Са мужем лекаром радни век је провела у Пећи. Као лекар била је уважени и признати стручњак. Све године проведене у здравству савесно је бринула о здрављу деце из Пећи и великог дела Косова и Метохије.
Сахрањена је у Београду.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 април 2013 12:45
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015