A+ A A-

Стевић десети, Каса 12, Рикеци стопама брата на трци "Кроз Србију"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tds2stevicibrkovicБОР - Аргентинац Мауро Рикеци (Нипо Јапан) победио је у другој етапу 53. трке „Кроз Србију“ од Ниша до Бора (137 км) и обукао жуту мајицу Вестерн унион Сап за лидера у каравну. Друго место у спринту групе од близу 29 бициклиста пред великим бројем гледалаца,  припало је Сергеју Николајеву (Русија, Иера Каћуша), треће Мирак Калу (Турска, национални тим).


Најбољи пласман од српских возача имали су победник 2011. Иван Стевић у мајици румунског профи тима Тушнад на десетом и члан репрезентације Србије Суботичанин  Габор Каса на 12. месту.
- Помешао сам етапе и веровао да знам какав је финиш – јадао се на циљу Иван Стевић чачанском олимпијцу Мићи Брковићу.- Никада нисам возио трку са етапом чији је циљ био у Бору, мислио сам на Кладово и  изненадила ме је дужина правца пред циљем тако  да сам погрешио у оцени када да поченем спринт. Није било шансе за победничко постоље.
Габор Каса, је све покушао да се домогне прва три места:
- Једини сам од свих возача у српским тимовима успео да се преселим из главне групе када је на спусту са Тресивабе,  побегле група бициклиста. Тиме сам задовољан, јер сам остао у трци за висок генерални пласман, а све остало у етапи није било добро, поготово у спринту, када ме ноге нису слушале.
tds2etapacubricsasrpskimbiciklistimaСелектор Радиша Чубрић, критковао је српске репрезентативце:
- Све што сам им говорио пре етапе, обистинило се: да ће бег бити  или на успону на Тресибабу, или на спусту и да ће побећи велика група.  Нису пазили и догодило се да је само Каса, реаговао када и како треба. Покушао је, потом, Зекавица да се пресели, али није успео. Мислим да смо изгубили једну битку али не и рат. Имамо два српска возача на добрим позицијама у генералном пласману и у наредним етапама тражићемо шансу да  их „погурамо“ ка врху.
Јован Зекавица је дуго ловио одбеглу грпу:
- Био сам у групи са још петорицом,  у једном тренутку били смо им се приближили на минут али њихов темпо, јер су се сложили, био много јачи од нашег и није било шансе да их достигнемо.
Победник Рикеци је сјајно финиширао пред бројним гледаоцима у Бору и жуту мајицу му је на свечаној бини обукао Александар Миликић, председник Организационог одбора етапе у овом граду у присуству великог броја угледних званица и чланова дирекције треке:
tds2etapGaborKasa- Ово је била веома интересантна етапа, у којој је одлучио добар тимски рад. Захваљујем се сувозачима из Нипо тима који су ми у спринту створили одличну позицију за чист финиш.
Мауро Рикеци (28 година) је кренуо је стопама две године старијег брата Масимилијана Рикеција који је прошле године на трци „Кроз Србију“ победио у три етапе (прва, пета и шеста) и освојио  плаву мајицу Сосијете женерал банке за најбољег спринтера. У каравану су, у јапанском тиму Нипо,  ове године двојица од четворице браће Рикеци, Мауро и Езекуек, најуспешнији Масимилиано је прешао у италијански про тур тим Лампре а четврти Роберто је најстарији  и вози за Ора Хотелс (Мађарска) и освојио је друго место ове године на трци Сан Хуан у Аргентини.
Жолт Дер  је  за пола точка изгубио друго место:
- У доброј сам форми, имам добар тим и нормално је да су ми амбиције - победничке. Бојали смо се кише и били смо срећни што смо у Бор дошли по сувом друму. У Нишу је било веома тешко због ужасне кише, жао ми је организатора али скраћење етапе је било једино решење да се избегну повреде.
У веома динамичној етапи са доста бегова, онај победнички збио се после „крова трка“ брдског циља Тресибаба на 740 метара надморске висине десетак километра од Књажевца. Караван је узбрдо дошао развучен, тада се издвојила група од тридесетак бициклиста и врло брзо направила 50 секунди предости да би на око 25 км од циља разлика била преко три минута:
- Из каравана, који се много развукао, се отцепила већа група и у њу се, све два по два, као на ланцу, преселило још бициклиста.  Био је то критичан тренутак, ко није пазио остао је позади - рекао је један од судија Радомир Павловић.
Брдски циљ Тресибаба освојио је Мирак Кал (Турска) који је био најбољи и на првом брдском циљу Превој. Највише бонификација на пролазни циљевима, осам секунди, освојио је Пољак Пјотр Кирпса (Марк пол)  који је победио, пред великим бројем гледалаца, у Књажевцу и Зајечару и био други у Сврљигу. Седам секунди је  зарадио Мирак Кал (Турска, национални тим) за победу у Сврљигу и два друга места у Књажевцу и Зајечару и то им је помогло да остану за петама “жутој мајици“.
tds2etapapostoljesampanjacМауиро Рикеци носиће жуту мајицу Вестер унион Сап у трећој етапи 13. јуна од Бора до Кладова од 153 км, плава мајица Сосијете женерал банке за брдске циљеве биће у власништву Мирак Кала (Турска) док ће зелену мајицу  Фармакома МБ за брдске циљеве обући Пољак Пјотр Кирпса.  У белој маци Министарства омладине и спорта за бициклисте до 23 године возиће Али Риза Танриверди (Турска, национани тим).
Резултати  друге етапе, Ниш - Бор (137 км): 1. Мауро Рикеци (Аргентина, Нипо, Јапан) 3:15,47, 2. Сергеј Николајев (Русија, Итера Каћуша), 3. Жолт Дер (Мађарска, Утеншилнорд) 4:33,03, 4. Пјотр Кирспа (Пољска, Марк Пол), 5. Никлас Акук (Норвешка, Онеко), 6. Мирак Кал,  7. Али Риза Таниверди (обојица Турска, бационални тим), 8. Тео Рајнхарт (Немачка), 9. Франтишек Падур (Баукнехт, Чешка), 10. Иван Стевић (Србија, Тушнад, Румунија), 11. Серђо Чобан (Молдавија, Туснад), 12. Габор Каса (Србија, национани тим) – сви у времену победника...33. Јован Зекавица (Србија, национални тим) + 3,15, 51. Марко Станковић (Србија, ЦЦН Металац) + 3,27, 52. Никола Козомара ( Србија, Раднички) – исто време итд.
Генерални пласман: 1. Мауро Рикеци (Аргентина, Нипо, Јапан) 4:32,57, 2. Пјотр Кирспа + 2 секунде заостатка, 3. Сергеј Николајев - исто време, 4. Мирак Кал + 3, 5. Жолт Дер + 4, 6. Тео Рајнхарт + 9, 7. Никлас Акук, 8. Али Риза Таниверди...13. Габор Каса, 16. Иван Стевић  – сви + 10 секунди...34. Јован Зекавица + 3,25, 41. Марко Станковић + 3,37 итд.
У каравану је остало 112 возача. Двојица возача су одустала, а петорицу је ухватила временска рампа, између осталих Дарио Мартона (Србија, Фестина тим) и Анти Сизка (Финска, ЦЦН Металац).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 јун 2013 19:44
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани