Logo
Одштампајте ову страницу

КРОКОДИЛ - почиње јубиларни фестивал

Оцените овај чланак
(3 гласова)

KROKODILБЕОГРАД – Јубиларни пети фестивал КРОКОДИЛ, што је скраћеница од “књижевно регионално окупљање које отклања досаду и летаргију”, почиње вечерас на старом месту – амфитеатру испред Музеја историје Југославије на београдском Дедињу.

КРОКОДИЛ ће први пут бити подељен у три тематске вечери, где ће прво – вечерас, бити посвећено мешавини књижевног и новинарског стваралаштва, на којој ће се представити савремени колумнисти из региона бивше Југославије. Међу њима су Мухарем Баздуљ (Босна и Херцеговина), Анте Томић (Хрватска), Теофил Панчић (Србија), Љубомир Живков (Србија), Милан Кампонески – познатији у интернет заједници као Amitz Dulniker (Србија) и наш Njuz net.

 

Провокативни приступи вештини писања

Друго вече – 14. јуна, бави се различитим формама модерне књижевности и провокативним приступима вештини писања, тако да ће се у “прози” , према најавам организатора, представити посетиоцима Владимир Арсенијевић (Србија), Мелинда Нађ Абоњи (Швајцарска), Sulvain Prudhomme (Француска), Желимир Жилник (Србија) и Абдулах Сидран (Босна и Херцеговина).

Завршно вече (15. јуна) посвећено је вечној, креативној вези између музике и књижевности, а у њој ће учествовати Родолф Бургер (Rodolphe Burger) из Француске, Ах, Ахилеј из Србије и Марко Брецељ из Словеније.

Бура у чаши воде

Другог дана фестивала предвиђено је и одржавање округлог стола на тему “100% BEEF - Бура у чаши воде” и то у простору Културног центра Град, Браће Крсмановића 4. у Београду, у 14 часова.
У последњих петнаестак година у домену културе и књижевности сведоци смо многобројних жучних сукоба који најчешће завршавају установљавањем непомирљивих разлика и потпуним прекидом сарадњи, па и пријатељстава зарад књижевних или политичких разлога, а често и из разлога који не припадају ниједном од та два домена, већ се једино могу подвести под категорију “приватно”. Да ли је, имајући на уму познату скаску о шуми и дрвећу, у том смислу заиста важнија шума или дрвеће?, питају се организатори КРОКОДИЛ-а, наводећи да овај округли сто намерава да кроз динамичан разговор са гостима провери управо то.
У разговору би, како је најављено, требало да учествују Теофил Панчић, Круно Локотар, Мухарем Баздуљ, Саша Илић, Њуз.нет, а модератор је Владимир Арсенијевић.

Психофармака: једна француско-немачка поетска и музичка шетња

Истог дана, али од 18 сати, предвиђен је разговор са Родолфом Биржеом и то у Француском институту у Кнез Михаиловој улици број 31, где ће овај култни француски рок музичар одржати и концерт.
Родолф Бирже ће на овом јединственом сусрету говорити о пореклу пројекта Психофармака и о вишеструкој сарадњи са писцем Оливијеом Кадијоoм. Он је, наиме, 2011. године кренуо по Немачкој заједно са пријатељем, писцем Оливијеом Кадијоом, с миркофоном у руци, у сусрет језику и култури које обојица воле и чију лепоту и благост желе да пренесу другима.

Резултат тог путовања је Психофармака, поетско језичка шетња, јединствени микс гласова и тонова који обједињују како Вернера Херцога и Хајнера Милера, тако и Јована Себастијана Баха и Крафтверк. Психофармака представљена је у различитим сценским формама од свог настанка јула 2012. године у оквиру Авињонског фестивала и после издатог албума почетком ове године. За фестивал Крокодил, Родолф Бирже ће представити у суботу 15. јуна необјављену солистичку верзију уз оригиналну видео креацију Седрика Сканделе.

Француски институт у Србији и Гете институт Београд одабрали су овај симболични пројекат да би прославили педесетогодишњицу Јелисејског споразума који је означио француско немачко помирење.

Петогодишњи КРОКОДИЛ 

Овај петогодишњак, почео је 2009. године у Београду, у биоскопској сали Музеја историје Југославије, с идејом да представи регионалну и европску књижевност у њеном пуном обиму, на јединствен и оригиналан начин – без генерацијских, поетичких, родних или било каквих других искључивости.
За протеклих пет година кроз фестивал КРОКОДИЛ је прошло више од 70 најзначајнијих писаца из земље, региона и иностранства.
Кроз програм КРОКОДИЛ НА ПУТУ посетили су већ Пулу, Лајпциг, Загреб, Љубљану, Инђију, а ускоро, како најављују организатори овог јединственог фестивала, следе нове дестинације.

                                                                                                                          Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2013 12:27
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Најновије од Агнеза Трпковски

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015