Кућа Добрих Вести

Login

Стевић други у трећој етапи ТКС у Кладову

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

 


3etapastevicКЛАДОВО - Иван Стевић, српски олимпијац у мајици румунске профи екипе Тушнад освојио је друго место у трећој етапи 53. трке „Кроз Србију“ од  Бора до Кладова (150,3 км).


На циљу, пред великим бројем гледалаца, Стевића је у изванредном спринту групе од 66 бициклиста,  за пола дужине бицикла, претакао Михаел Колар (Словачка, Дукла) док је трећи завршио етапу Пјен Монкорж (Француска, ФРБ). Млади српски репрезентативац Јован Зекавица (Борац, Чачак) стигао је девети.
Стевић се захваљујући бонификацији од шест секунди за друго место у етапи са  16. места у генералном пласману померио на пето! Жуту мајицу Вестерн униона САП сачувао је Аргентинац у јапанском тиму Нипо Мауро Рикеце.
- Огрејало нас је сунце, расположење је било добро и ето и резултата – објашњавао је насмејани Стевић окружен возачима свог тима.- Захваљујем се пре свега Чобану, Шпанцу Караску али и осталим возачима Тушнада на изузетној помоћи у завршици.
3etapapostoljeСтевић је ову етапу возио и 2011. када је победио трку „Кроз Србију“, али тада није спринтао:
- Носио сам лидерску мајицу и није било разлога за ризик. У овој етапи  било је паклено у последњих 25 км, жута мајица је  почела да посустаје и дошло је до „паљбе“ на челу каравана, да му побегнемо. Али, на несрећу било нас је мало, тако да су се возачи Нипо тима успели да одрже у групи. Ово друго место ми много значи пре свега у менталном погледу, резултати ове сезоне нису били како сам прижељкивао и место на постољу подигло ми је морал.
Караван се на „купсерима“ (таласастим бреговима)  врло брзо поделио у две велике групе, било је и изузетно много покушаја бегова, тако да је било тешко тактички контролисати и планирати етапу:
- Честитам свим репрезентативцима Србије, возили су данас мого боље него јуче и резултат није изаостао јер  је Јован Зекавица у првих десет а Каса, Даниловић и Борисављевић су дошли у времену победника.  – рекао је селектор Радиша Чубрић.- Честитке и Стевићу, сада има одличну позицију пред наставак трке и две веома интересантне етапе пре свега због дужине, јер 14. јуна идемо за Пожаревац  и возићемо 186 км а 15. јуна је најдужа етапа од Пожаревца до Сремске Митровице од 200 км.
Мало изненађење је било и „спајање“ група на око 30 км до циља?
- Мислим да су ту кумовали Италијани из Нипа, који су били у водећој групи, није им ишло у рачун да се „поцепа“ караван, јер је тада теже  чувати жуту мајицу. Успорили су,  темпо је драстично пао, а друга група је ишла „до даске“ и за час су анулирали три минута предности тако да је у Кладово дошла на спринт велика група. До краја циљ нам је још неко постоље у етапама, али и да имамо још неког бициклисту у првих десет у генералном поретку.
Јован Зекавица је осветлао образ  репрезентацији Србије деветим местом:
- У етапи до Бора сам много погрешио, морао сам да се искупим за то пред Чубрићем и друговима. Био сам веома активан, чини ми се да сам учествовао у 60 бегова, али није било у финишу свежне да јуришам на место на постољу.
Рикеце је победио на пролазном циљу у  Неготину  и био трећи на другом у Брзој Паланци тако да је зарадио четири секунде бонификације.  У Брзој Паланци је  славио Патрик Тибор (Словачка, Дукла), када је Колар, победник етапе био други. Од три брдска циља, два је добио Мирак Кал (Турска),  а  један Чех Франтишек Падоур  из Баукнехта.
Признања најбољима у Кладову на свечаној бини уручили су градоначелник Радован Арежина, Борислав Петровић заменик председника општине и Петар Ђурђевић генерални секрета Савеза спортова Кладова, председник организације трке Љубомир Живановић и спортски директор Рајко Чубрић као и друге угледне званице. „Фестина“ је наградила часовником победника етапе.
У жутој мајици четврту етапу од Кладова до Пожаревца носиће Мауро Рикеце (Аргентина, Нипо), и плаву мајицу Сосијете женерал банке за брдске циљеве Мирак Кал (Туриска) а зелену за пролазне циљеве „Фармаком МБ“ Пјотр Кирпса (Пољска, Марк пол). Стевић је у овом бодовању шести.
3etapamajiceidomaciniБела мајца Министарства омладине и спорта Србије, припала је Јакубу Фолтину (Пољска).
Резултати треће етапе Бор – Кладово (150,3 км): 1. Михаил Колар (Словачка, Дукла) 3:31,46 часова, 2. Иван Стевић (Србија, Тушнад, Румунија), 3. Пјен Монкорж (Француска, ФРБ), 4. Пјотр Кирпса (Пољска, МаркПол), 5. Максим Разумов (Русија, Итера Каћуша), 6. Симон Кампагард (Италија, Нипо, Јапан), 7. Мауро Рикеци (Аргентина, Нипо, Јапан), 8. Харалампос Кастрантас (Грчка, Кастро), 9. Јован Зекавица (Србија, на ционална), 10. Никлас Асквик (Норвешка, Онеко) – сви у времену победника итд.  
Генерални пласман: 1. Мауро Рикеци 8:04,39, 2. Сергеј Николајев (Русија, Итера Каћуша) + 5 секунди , 3. Пјотр Кирпса + 6, 4. Мирак Кал (Турска) + 7, 5. Иван Стевић + 8, 6. Жолт Дер (Мађарска, Утенсилнорд) + 10, 7. Јакуб Фолтин (Пољска, БДЦ) + 12, 8. Тео Рајнхарт (Немачка) + 13, 9. Хаста Гекан (Турска, Брисаспор) + 14, 10. Хурум Сондреман (Норвешка, Онеко) + 14, 16. Габор Каса (Србија) + 14 секунди... 33. Јован Зекавица (Србија) + 3,29 минута, 40. Стефан Стефановић (Србија, Фестина) + 3,41, 44. Марко Даниловић (Србија, нацонална) + 3,41, 48. Небојша Јовановић (Србија, Раднички) +3,41, 55. Милош Борисављевић (Србија, национална) + 3,47 минута итд.  У каравану је106 возача, одустали су од српских бциклиста Амбруш и Антонијевић из Фестине и Стојановић из ЦЦН Металца.

Извор: Кућа добрих вести



Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2013 17:19
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија