Кућа Добрих Вести

Login

Стевић други пут победио на трци "Кроз Србију"

Оцените овај чланак
(0 гласова)


1STEVICБЕОГРАД - Иван Стевић (33) српски бициклиста и олимпијац, члан румунске  профи екипе Тушнад победник је 53. трке „Кроз Србију“ завршене после шест етапа и 840 километра у Београду пред Домом Народне скупштине.


Стевић је до другог тријумфа, после 2011. дошао са секундом предности пред Пољаком Пјотром Кирпсом (Марк пол) и девет секунди пред Словаком Патриком Тибором (Дукла). На  девето место у генералном пласману трку је завршио српски олимпјац Суботичанин Габор Каса, док је 19. Јован Зекавица репрезентативац чачанског Борца.
- Када сам 2011. победио са две секунде предности, имао сам против себе само Данца Расмусена. Ове године сам имао само секунд предности и 19 бициклиста који су могли да ме „пресвуку“ јер сам им бежао само 20 секунди. Последња етапа била је вожња по оштрици жилета, када  нисам „имао ноге“ да на Банстолу дођем до одбегле групе – причао је на циљу Иван Стевић. – Зато се захваљујем мојим сувозачима из Туснада, али и свим српским бициклистима из репрезентације, ЦЦН Метаца, Радничког и Фестине. Без њих не бих победио, јер не знам како бих успео да уловим групу пред последњи пролазни циљ.
1BINAMAJICEЕтапа је у сваком погледу била драматична: врло брзо побегла је група у којој је чак седам возача угрожавало Стевића. Посебно су били опасни  другопласирани Кирпса (шест секунди заостатка)  и трећепласирани Тибор (12 секунди заостатка). Кирпса је победио на пролазаним циљевима у Инђији и Новој Пазови и зарадио шест секунди бонификације,  а Тибор је био други у Инђији и Старој Пазови и зарадио четири секунде.
- Знао сам де је бити  или не бити на пролазном циљу у Старој Пазови. Имам утисак да сам спринтао 1.000 метара, са краја групе сам дошао до чела али нисам био сигуран да ли сам освојио бонификацију – причао је Стевић.- На срећу био сам трећи, зарадио секунду и опет „побегао“ Кирпси управо за секунд јер сам из Сремске Митровице кренуо са шест секунди предности које је он анулирао.
Али ни издалека није све било готовао...Сада је требало пазити у спринту у Београду: услов да Стевић остане у жутом је био да мора да буде испред Кирпсе и Тибора! Паклено тежак задатак јер су у питању два изванредна спринтера.
- Ту су ми, поново, много помогли моји сувозачи и сви српски бициклисти. Бициклизам је спорт у коме морате да научите да нема одустајања и предаје. Тако смо и ушли сви у финиш, са великим срцем и жељом да се све добро заврши. Ова напета прича имала је срећан крај. Гледао сам само зелену мајицу, Кирпсу, да не буде испред мене, остало није било важно. Ако бих у најкрећем сумирао утиске о овој трци: извукли смо максимум са минимумом ресурса – закључио је Стевић, истакавши да Србија за Рио има сјајну младу генерацију и да ће тим бициклистима, обзиром да ће тада имати 37 година уступити местао уз поруку: никад не одустајте!
1CUBRICIREPREZENTAVCIPOPADALIODUMORAСелектор Радиша Чубрић је „оседео“ у овој етапи:
- Када је побегла опасна група у којој је био само Борисављевић, постало је јасно да нас чека паклено тежак посао.  Чеси, Пољсци, Бугари су вукли као локомотиве у одбеглој групи, а уз Стевића је био његов тим и десетак српских бициклиста. На срећу Чеси  су се умирили на Банстолу, дошло је до губитка ритма и ми смо са три минута разлике дошли на 30 секунди. Чини ми се да смо данас урадили немогуће за српски бициклизам и другу победу Стевића и честитам свим српским бициклистима на свему што су пружили на овој трци. Младост је положила први тежак испит... Захваљјем се и тим менаџерима осталих наших селекција на сарадњи као и масеру ререзентације Александру Деветеку, човеку златних руку који је поново уз нас...
Диван завршни коментар дао је спортски директор Рајко Чубрић:
- Бициклизам живи у Србији и живеће док год будемо имали овакве бициклисте какви су Стевић и сви наши возачи на овогодишњој трци. Видимо се догодине на 54. трци „Кроз Србију“.
1STEVIC3Норвешки Онеко је најбоља екипа (црвена мајица), испред Тушнада (Румунија) и репрезентације Бугарске. Селекција Србије је  пета.
Пјотр Кирпса (Пољска, Марк пол) је освојио зелену мајицу Фармакома МБ за пролазне циљеве а Стевић је четврти. Плаву мајицу Сосијете женерал банке за брдске циљеве освојио је Мирак Кал из Турске, док је белу мајицу Министарства омладине и спорта Србије за најбољег младог бициклисту обукао Артјом Захаров (Русија).
“Трофеј Бора Ивковић” за најкомплетнијег возача (на основу пласмана у етапама, на брдским и пролазним циљевима) освојио је Турчин  Мирак Кал.
У последњој етапи од Сремске Митровице до Београда (127 км), победио је у фантастичном спринту Ахмет Оркен (Турска национална) у времену 2:51,24  (просеке 44,7 км на час), испред Александра Алексијева (Бугарска, национална) и Маура Рикецеа (Аргентина, Нипо Јапан). Стевић је стигао пети, а најопаснији конкуренти Кирпса и Тибор  девети и десети. Зекавица је био15, а Габор Каса 23.
Стевић је на овој трци био други у у трећој етапи у Кладову, и два пута трећи у четвртој етапи у Пожаревцу (када је обукао жуту мајицу) и у петој етапи у Сремској Митровици.
Трка је вожена путевима римских царева под високим покровитељством председника Србије Томислава Николића под слоганом „Туризам, култура и бициклизам„ поводом обележавања 1.700 година Миланског едикта.
На почасној бини жуту мајицу Вестерн унион Сап Стевићу је обукла Алиса Марић министар омладине и спорта Србије, а остале трофеје Дане Корица генерални секретар Спортског савеза Србије, представници Секретријата за спорт и омладину Београда,  Љубомир Живановић директор организације трке са сарадницма и друге угледне званице.
1STEVIC5- Министарство омладине и спорта већ шест година помаже организаторима, ове године је подржало трку “Кроз Србију” са три милона динара а бициклисти су се одужили свим љубитељима спорта сјајним резултатима, посебно Иван Стевић коме честитам на изванредном успеху. Имамо и младу репрезентацаију којој је ово била прва етапа на путу ка Рију…
Живановић се захвалио Министарству омладине и спорта Србије, Министарству финансија и привреде, Министарству унутрашњих послова, Путевима Србије и Туристичкој организацији Србије, градовима домаћинима етапа и својим сарадницма на помоћи и изузетно успешној организацији овогодишње трке... Вода Роса је била званично пиће у каравану. Нови пријатељ трке био је „Еурогас“ из Суботице. Медијски спонзор био је РТС.
Резултати, шеста етапа, Сремска Митровица - Београд (127 км): 1. Ахмет Оркен (Турска, национална) 2:51,24 часова, 2. Александар Алексијев (Бугарска, националана), 3. Маруо Рикеце (Аргентина, Нипо Јапан), 4. Жолт Дер (Мађарска, УНА), 5. Иван Стевић (Србија, Тушнад)...14. Јован Зекавица...23. Габор Каса (објица Србија национална)...26. Небојша Јовановић (Србија, Раднички)...сви у времену победника...48. Стефан Стефановић (Србија, Фестина), 489. Милош Борисављевић (Србија, национална) + 19 секунди итд.
Генерални пласман 53. трке „Кроз Србију“: 1. Иван Стевић (Србија, Тушнад) 20:08,06 часова, 2. Пјотр Кирпса (Пољска, Марк пол) + 1, 3. Патрик Тибор (Словачка, Дукла) + 9. Габор Каса +19...19. Јован Зекавица + 3,36 минута, 38. Есад Хасановић (Србија, Раднички) + 18,44, 43. Марко Станковић (Србија, ЦЦН Металац) + 19,52 итд. На старту у Ниши 11. јуна било је 119 бициклиста, на циљу у Београду 105.

Богата каријера

Иван Стевић  је у каријери освојио две светске медаље на Б шампионатима – злато у Кејптауну 2007. и пласирао се на ОИ у Пекингу и сребро у Еглу у Швајцарској 2003. и пласирао се на ОИ у Атини. На ОИ у Лондон 2012. отишао на основу  78. места  на светској ранг листи.
Има и победу у етапи на трци екстра категорије „Око Џорџије“ 2006.
1STEVICSABRATANICOMУ 2010.  је освојио титулу шампиона Србије у друмској вожњи. Победник је и  класика „Београд – Чачак“ 2009. и 2010.  Био је шампион државе и 2005. и 2009. У етапи на Кроз Србију од Чачка до Ваљева победио је 2005. Побеђивао је на класичним тркма у САД „Си отер“ и „Три вели“. Био је пети на МИ 2005. и освојио је друмску титулу на Шампионату Балкана 2009. у Турској....
Иван Стевић је завршио 2012. на 78. месту ранг листе са 140 поена што је најбољи пласман неког српског бициклисте у историји. Имао је чак 11 постоља: победа у генералном пласману на “ВН Сочија” уз два трећа места у етапама,  друго место у генералном пласману на “Пет кругова око Москве” уз победу  и треће место у  етапи, постао је шампион Србије, освојио је треће место на “Великој награди Москве”, заузео је три трећа места у етапама на “Кроз Србију”. Носио је жуту мајицу и на “Пет кругова око Москве” и на трци “Кроз Србију”. Освојио је и пето место у  етапи на “Око Кине” у високој 2.1 категорији.
Ове године је Стевић на трци ”Кроз Србију” уписао 17 бодова – девет за три постоља у етапама (једно друго место пет бодова и два трећа по два) и осам бодова за два дана у жутој мајици. Има и 12 поена за два шеста  места у тркама категорије 1.2 “Београд – Бањалука” и класик “Београд - Чачак” за шта је добио 12 поена. Тренутно је 372 са 12 бодова на листу УЦИ и са ових 17 ући ће сигурно међу 250.

Деветорица Срба - 17 победа

На трци „Кроз Србију“ деветорица српских бициклиста побеђивала су 17 пута: Радош Чубрић (1965. и 1970.), Момчило Лајзер (1976.), Драгић Боровићанин (1982.), Микош Рњаковић (1985, 1990, 1991, 1996.), Рајко Чубрић (1988. и 1989.), Зоран Илић (1992.), Саша Гајичић (1997. и 2001.), Александар Никачевић (2000. и 2002.) и Иван Стевић (2011. и 2013).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 16 јун 2013 17:43
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија