Logo
Одштампајте ову страницу

Затворено 14. Првенство Европе за шахисткиње у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ZATVARANJEESSAHHONAGTANTRANGPRVAKINJAEVROPEБЕОГРАД -Алиса Марић, министар  омладине и спорта Србије, председник Организационог комитета 14. Првенства Европе за шахисткиње у Београду свечано је затворила велико такмичење на коме је у хотелу „Метропол палас“ од 22. јула учествовао рекордан број шахисткиња-  169 из 35 земаља.


- Оборили смо неке рекорде, поставили нове стандарде у организацији и надам се да сте понеле лепе успомене из Београда – истакла је Алиса Марић.- Партије са овог шампионата обишле су цео свет, у њима су уживали бројни љубитељи шаха и сугурно ће се и по њима памтити ово Првенство Европе.
Миодраг Вукотић председник ШС Србије уручио је бронзану медаљу и пехар трећепласираној  Лилит Мкртчиан (Јерменија), Дејан Васовић заменик градоначелника Београда  предао је сребрну медаљу и пехар другопласираној Саломе Мелие (Грузија), док је шампионки Европе натурализованој Mађарици Хоанг Тан Транг рођеној иначе у Вијетнаму, златно одличје и пехар доделила Алиса Марић, прослављена велемајстор и министар омладине и спорта Србије. Од укупног наградног фонда од 60.000 евра  прве три су освојиле 10.500, 8.250 и 6.500 евра.
Посебна признања за освојене рејтинг поене добиле су Олена Мартинкова (Украјина) 358, Теодора Ињац (Србија) 269 и Ајтолун Гурцан (Турска) 247.
Владимир Шакотић, извршни директор Европске шаховске уније (ЕЦУ) захвалио се Министарству омладине и спорта Србије, Граду Београду, спонзорима, свим пријатељима шаха и, посебно, члановима организационог тима:
- Од 34 члана вредног тима, већина су биле даме, ми мушкарци смо се трудили да им што мање сметамо - рекао је Владимир Шакотић.-  Захваљујем се и вама, учесницама и надам се да ћемо се ускоро окупити поново у Београду не неком лепом шаховском догађају.
ZATVARANJEESSAHMARICITRINAJBOLJEСава Стоисављевић, главни судија Првенства Европе за шахисткиње  захвалила се судијском тиму и учесницама на фер игри и објавила имена такмичарки од четвртог до 20. места које су такође добиле новчане награде.
На Шампионату Европе у “Метропол паласу” одигране су 924 партије и повучено 42.000 потеза. Међу учесницама било је 13 велемајстора, 41 женски велемајстор, 26 интернационалних мајстора и 30 женских интернационалних мајстора. Саломе Мелиа  (Грузија) освојила је други велемајсторски бал на овом првенству.
У музиком делу програма учествова је квартет Соње Калаић “Санс антика”. Свечаном затварању присуствовао је и велики број угледних званица, шаховских радника и пријатеља древне игре.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015