Кућа Добрих Вести

Login

"Дан Д" за рвање је 8. септембар

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nenadlalovic2ЗРЕЊАНИН - Ненад Лаловић српски спортски званичник, нови председник Међународне рвачке федерације (ФИЛА) нагласио је у разговору у току кадетског Шамионата света  у рвању у Зрењанину да је „дан Д“ за светско рвање 8. септембар када ће се у Буенос Ајресу одлучивати који ће спорт бити враћен  од оних који су 12. фебруара ове године предложени за скидање са програма ОИ 2020. (безбол, карате, ролери, спортско пењање, сквош, вејкбординг - једрење на дасци коју вуче падобран – крило, рвање и ву шу).


- Уверен сам да ће превладати разум и да ће чланови МОК ценити и традицију рвачког спрт у олимпијској породици дугу скоро три миленијума, још од античких времена – рекао ја Ненад Лаловић.- Такође, ФИЛА је после низа промена у правилима представила члановима МОК једно ново, савременије, рвање, приступачније за праћење обичном гледаоцу који спорт прати само на ТВ. Не смемо да заборавимо да је рвање развијено у великом броју земаља и има огроман број такмичара, чиме већина, да их назовем “конкурената”, не може да се похвали.
Како је дошло до тога да се рвање нађе на „листи за одстрел“ за 2020?
- Криво је, пре свега, старо руководство ФИЛА које је смењено  али које се није предало без борбе и морали смо да водимо тешке судске процесе које смо, на срећу, добили и на тај начи легализовали и све промене у федерацији. Са онако попуњеним упитником који је ФИЛА послала у МОК, нису нам требали непријатељи, сами смо себи ископали јаму. Најгоре је што многе федерација нису знале шта ради бивши председник Мартинети и биће потребно доста времена да се размрсе сви конци које је замрсио. Рвање је прошло кроз најгору кризу у 3.000 година колико постаји као спорт и морали смо, уз много напора и ангажовања свих које воле рвање, да трасирамо пут за повратак и то пречицом.
Које су најбитније промене у правилима?
- За обичног гледаоца, најважније је да су борбе постале динамичније, атрактивније, да се свака акција и захват, а посебно „бацање“, више вреднује, да се кажњава пасивност.  Већ на овом Шампионату света  видело се да  има борби у којима је победник освојио и 13 поена, ретки су  мечеви са исходима 1:0 или 2:1. Такође, изузетно је смањена могућност да судија утиче на борбу. Циљ нам је да учинимо немогућим да судија „навија“ и кроји резултат. Одлука може да се промени прегледом снимка, ту је и судијски жири и судије које све то контролишу и  близу смо да дођемо до циља да резултати буду потпуно објективни.
Дошло је и до промена у у броју категорија?
- Од Рија 2016. рвање ће имати шест категорија у грчко римском стилу и по шест категорија слободним стилом за жене и мушкарце. Грчко римски стил се одрекао једне категорије, жене су у програму на ОИ имале четири, сада су добиле још две категорије, а слободни стил за мушкарце је „изгубио“ једну категорију и уместо седам имаће шест. Практично, и даље ће у рвању бити подељено 18 комплета медаља, али смо послушали МОК да буде што више жена заступљено на олимпијском турниру.
Да ли можете да упоредите, јер сте били председник Скупштине РСС а сада се председник ФИЛА, руковођење овим организацијама?
- На моју велику жалост нисам био у прилици да их водим у, да тако кажем,  нормалним околностима, у РСС сам дошао у периоду када смо били у резултатској и кадровској кризи из које смо успешно изашли и вратили се и на олимпијску позорницу, а у ФИЛА  сам дошао  да са другим истакнутим рвачким радницима спашавам брод који само што није потонуо.  Међутим, без обзира на све тешкоће носим лепе успомене док сам био председник Скупштине РСС јер сам сарађивао са сјајним људима, великим ентузијастима и заљубљеницима у рвачки спорт. Морао сам да се повучем јер Статут ФИЛА не дозвољава да председник има било коју другу функцију у националној федерацији. Мислим да је мој наследник Золтан Балинт човек од угледа и интегритета  и да ће, што је веома важно, имати много више  времена него ја за рад у РСС.
Како оцењујете организацију и резултате српских рвача на СП у Зрењанину?
- Ово је највеће рвачко такмичење које смо организовали и мени је посебно драго јер на њему учествује будућност светског рвања. Град  Зрењанин, српски и зрењанински рвачки радници, судије, волонтери... учинили су све да такмичење буде на највишем нивоу у изузетној дворани и на томе им честитам. Наши кадети су освојили две медаље, прве са шампионату света после1995. и оне су и награда свима који су на било који начин радили у организацији овог такмичења.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 август 2013 16:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија