Кућа Добрих Вести

Login

Битка за олимпијски статус рвања

Оцените овај чланак
(0 гласова)

rvanjezeljkotrajkovicЗРЕЊАНИН   - Међународни олимпијски комитет (МОК) одлучиће на седници у Буенос Ајресу у недељу 8. септембра да ли ће се рвање вратити у продицу олимпијских спортова за Игре 2020.


Председник Међународне рвачке федерације (ФИЛА) српски рвачки званичник Ненад Лаловић са пријатељима рвачког спорта, великим олимпијским шампионима и угледним спортским званичницима из целог севта протеклих месеци настојао је да оснажи позицију рвања у олимпијској породици која има традицију дугу скоро три миленијума, јер је рвање било и на античким олимпијским играма.
Пре неколико дана Парламент Бугарске је пружио подршку да рвање остане у породици олимпијских спортова а то су урадили и у Турској, Русији, САД и многим другим земљама. Овога пута, на истом задатку нашли су се политичари, спортисти и љубитељи спорта јер је рвање, иако није комерцијални, један од најпопуларнијих олимпијских спортова у свету.
У кампању за спас рвачког спорт укључили су се и српски рвачи, судије, рвачки радници и пријатељи овог спорта, а председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић не сумња да ће рвање остати у програму олимпијских игара.
- Рвање по развијености, броју такмичара и клубова, као и гледаности на олимпијским турнирима спада међу најквалитетније спортове и место му је у олимпијској породици. Са нестрпљењем очекујем вести из Буенос Ајреса а сигуран сам да ће се председник ФИЛА Ненад Лаловић са својим тимом изборити за олимпијскио стаус. ФИЛА има сјајну презентацију чија је припрема  трајала скоро пола године.
Комисија МОК за прграм 12. фебруара ове године одредила је  да безбол, карате, ролери, спортско пењање, сквош, вејкбординг, рвање и ву шу конкуришу за укључење у програм ОИ 2020.  чиме је ставила најстарији олимпијски спорт, рвање, у “бараж” за једно место. Пред сесију МОК у Буенос Ајресу која је почела 6. септембра, листа  је сужена на три спорта: безбол и софтобол (заједно), сквош и рвање. О овоме ће се одлучиват у недељу 8. септембра и одлука се очекује у подне по аргентинском времену.
О домаћинима Олимпијских игара 2020. одлучиваће се 7. септембра (кандидати су Мадрид, Токио и Истанбул).
Нови председник Међународног олимпијског комитета (МОК) биће изабран 10. септембра, пошто је садашњем председнику Жаку Рогу истекао мандат. Кандидати су Тоамс Бах, Срегеј Бубка, Ричард Карион, Сер Мианг Нг, Денис Освалд и Чинг Куо Ву.

Као члан ИО Асоцијације националних олимпијских комитета сесији МОК у Буенос Ајресу присуствује и Владе Дивац председник ОКС.

Извор: Кућа добрих вести

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 септембар 2013 16:37
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија