Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба ретких књига Црњанског у Галерији РТС-а

Оцените овај чланак
(5 гласова)

crnjanskiiiiiБЕОГРАД - Изложба првих и ретких књига Милоша Црњанског отворена је у Галерији у холу Радио телевизије Србије (РТС), поводом 120 година од његовог рођења.

Ова изложба под називом "Између Сербије и Суматре", трајаће до 15. септембра.

Осим 29 оригиналних књига једног од најзначајнијих српских књижевника, у витринама је и неколико његових рукописа и писама, први пут доступних јавности.

Најинтересантније су две разгледнице из Дубровника и са Сушака, које је Црњански послао Слободану Јовановићу.

Од првих и ретких издања књига, посебну пажњу посетилаца изложбе привући ће оригинални примерак књиге "Ламент над Београдом", који је изашао у Јоханесбургу 1962. године.

Ово издање штампано је у само 75 примерака, а примерак у витрини Галерије РТС-а је са својеручним потписом Милоша Црњанског.

На изложби се налази и изузетно редак примерак и даље контроверзне књиге која се зове "Подземни клуб. Детективски роман", која је изашла у Панчеву 1921. године. Још није са сигурношћу разјашњено да ли је овај роман написао Црњански, под псеудонимом Харалд Јоханшон, или је то само његов превод.

Међу 29 првих и ретких издања књига изложен је и први број "Идеја", листа за књижевност, политичка и друштвена питања, чији је власник и уредник био сам Црњански.

Овај лист, који је излазио у Београду 1934. и 1935. године у укупно 32 броја, послужио је да га његови противници неправедно оптуже за профашизам.

"Идеје" су углавном биле предмет политичког оспоравања и идеолошке дисквалификације Милоша Црњанског.

О Задужбини Милоша Црњанског

Задужбина Милоша Црњанског званично је основана 7 . јуна 1980. године, на Оснивачкој седници Управног одбора, средствима која је за ту сврху завештала Видосава Црњански (1894-1978), удова Милоша Црњанског . "Чиним то – записује у тестаменту песникова удовица - на начин како би то учинио и мој Милош, с којим сам у браку провела пуних 57 година, делећи с њим како радости његове славе тако исто и горчину његова страдања. За мене живот још има смисла и значаја само уколико бих још и сама могла допринети да се сачува трајна успомена на ту ретку и изузетну личност чије је дело ушло у саме врхове српске књижевности".

Тестаментом је одређено да ће Фондом, односно Задужбином, управљати Управни одбор. Прва три члана Управног одбора одредила је сама Видосава Црњански: Николу Милошевића, професора књижевности Универзитета у Београду, Борислава Михајловића Михиза, књижевника и Вељка Ковачевића, адвоката. Њима су се потом придружили још Бошко Петровић, Милош Стамболић, Владимир Стојшин и Милорад Ђурић. Ових седам имена чинила су први Управни одбор Задужбине, који је за свог председника, 7. јуна 1980. године, изабрао Николу Милошевића, који је то и данас.

Основни циљеви Задужбине су, како је то и у тестаменту госпође Црњански назначено, да трајно чува успомену на Милоша Црњанског, да брине о објављивању његових дела у земљи и иностранству, као и да подстиче домаће књижевно стваралаштво, додељујући "Награду Милоша Црњанског" - домаћем писцу за најбољу прву књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански (роман, приповетка, поезија, драма, есеј, путопис, мемоаристика), као и награду "Стражилово" - за најбољи студентски рад о делу Милоша Црњанског.

Ове награде додељују се од 1981, сваке друге године. До данас је додељено 45 "Награда Милоша Црњанског" и две награде "Стражилово".

Шта је Мрежа Црњански?

Мрежа Црњански је база података која садржи основне информације о животу и раду Милоша Црњанског, као и библиотеку изабраних текстова о овом писцу, пре свега академске, али и публицистичке провенијенције. Текстови који су постављани на сајт биће посвећени појединачним делима овог књижевника (рубрика „дела“ ), али и целокупном његовом опусу (рубрика „литература“).

На овом сајту ћете, такође, имати прилике да прочитате и сведочанства о Црњанском, публицистичке текстове о њему, као и да видите документа из пишчеве заоставштине (рубрика „литература).

На сајту се, такође, налазе аудио и видео записи који су у вези са Црњанским и његовим опусом. Мрежа Црњански ће пратити све актуелности везане за личност и дело овог писца.

                                                                                                            Извор: Кућа добрих вести/РТС


Последњи пут измењено уторак, 10 септембар 2013 21:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015