Logo
Одштампајте ову страницу

Дах Боке и у Београду, на изложби Душице Бргуљан

Оцените овај чланак
(5 гласова)

BrguljanБЕОГРАД - У галерији "Еуро центра" у Београду је вечерас отворена тематска изложба керамичких рељефа Душице Бргуљан – “Бока од камена и од сунца”, која ће трајати до 20. септембра.

Уводну реч на изложби имали су историчар уметности Слободан М. Стефановић и Михајло Петровић, академски сликар-керамичар, а на крају је изложбу прогласио отвореном амбасадор Црне Горе у Србији Игор Јововић.
Стефановић је, између осталог рекао да Бргуљанова крупним корацима иде ка уметнику који ће оставити велики траг у нашој примењеној уметности, јер је њен рад напоран и захтева велики труд, знање и одрицање.

Уметност свако види другачије

“Душица је за израду својих бојених креамичких рељефа одабрала за тему архитектуру, а природа је, у почетку, била ту само да буде део већ доживљене композиције. Кроз свој рад напредовала је толико да посматрачи уживају у природи, не само у крамичком рељефу: “Моја кућа, Пераст“, “Палма, Доброта“, “Херцег Нови“...“. Тако сам ја доживео ове бојене керамичке рељефе, а вероватно ћете се ви задржати пред неким другим делом. Зато и уметност опстаје, јер свако види другачије“, истакао је Стефановић.
Амбасадор Јововић, који је прогласио изложбу отвореном, истакао је да изложба представља наставак неговања пријатељства два народа на најбољи начин.

 


Он је, између осталог, истакао велики значај који има уметност у повезивању народа.
Јововић је рекао и да је Душица повезана са Црном Гором преко супруга, као и да је породица Бргуљан стара поморска и капетанска породица.
Отварању ове лепе и интересантне изложбе “штимунг” је дао и оркестар који је свирао топле медитеранске мелодије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 септембар 2013 00:02
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015