Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба старих и ретких књига и рукописа

Оцените овај чланак
(12 гласова)

knjigeБЕОГРАД - Поводом отварања јубиларних 50. јубиларних Београдских међународних сусрета писаца, испред хале 3 Сава центра постављена је изложба ретких и старих књига и рукописа два истакнута књижевника Петра II Петровића Његоша и Милоша Црњанског.

У овој години обележава се 200 година од рођења Његоша и 120 година од рођења Црњанског, а изложбу посвећену њиховим делима приредили су заједнички Срђан В.Стојанчев из Српског библиографског друштва и Виктор Лазић испред Музеј књиге и путовања и Музеја српске књижевности – Удружење Адлигат.

Од првог издања "Горског вијенца" до писама Црњанског

Међу изложеним материјалима налази се и прво издање “Горског вијенца” Петра Петровића Његоша.
“Када је Његош био у Петерзбургу руски цар му је поклонио огроман контингент књига, а он је на доста књига написао ручно да је то поклон њему од руског царског величанства. Пошто није било простора он је то написао на десет страна. И управо ово прво издање примерак је са оригиналним Његошевим записом” објаснио је Виктор Лазић један од аутора изложбе.
На изложби посетиоци могу да виде  “Ламент над Београдом” Милоша Црњанског, који је 1962. издат у Јоханезбургу у 75 нумерисаних
примерака. Потом “Подземни клуб” – превод Црњанског једног Шведског аутора, али се дуго није знало да ли је то превод или је писано под
псеудонимом.

Разгледнице Црњанског Слободану Јовановићу

“И даље истражујемо да ли је то његово оригинално дело или је само превод. Мало је све контраверзно” објаснио је Стојанчев.
Један од часописа, чије је власник и уредник био Милош Црњански, носио је назив “Идеје” и оригиналан примерак истих приказан је на изложби, а уз њега изложено је и писмо Црњанског са његовим оригиналним рукописом.
“Оно што је можда и најзанимљивије јесу разгледнице које је Црњански послао Слободану Јовановићу из Дубровника”, напоменуо је Лазић, а Стојанчев је, надовезујући се на претходно излагање, предочио да на једној од разгледница пише "Ево ја сам са Геце Коном овде, пуно вас поздрављам" – Геца Кон и Милош Црњански. Што значи да се, највероватније, дружио са Коном, који му је био и издавач за поједина издања.”
Поред ових ретких примерака књига и списа, могла су се још видети и прва издања “Сеоба” и “Дневник о Чарнојевићу”.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 септембар 2013 15:02
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015