Logo
Одштампајте ову страницу

Српска дијаспора на Сајму књига

Оцените овај чланак
(6 гласова)

dijasporaБЕОГРАД - Владина канцеларија за дијаспору и Србе у региону већ пет година учествује на Сајму књига, па је традиционално и ове године омогућила да се представе наши писци из Румуније, Мађарске, Америке, Италије...

Повезивање кроз културу значајно је не само за наше људе који живе у расејању, већ и за представљање наше земље у свету.

На штанду Канцеларије за дијаспору представило се око 35 аутора из дијаспоре и региона. Поред наших писаца из дијаспоре и окружења и промоције њихових књига, представиле су се и српске новине и часописи који излазе у расејању, као и рад клубова и удружења.

 Првог дана представљена је уметничка мапа српских манастира из едиције Српске мапе. Рађене су као уникатни рад са корицама од ораховог дрвета и коже, на српском, енглеском, руском и немачком језику.

Град Ниш је представио еминентне књижевнике из земље и иностранства, али и активности и пројекте локалне канцеларије за дијаспору у уторак од 14 сати.

У среду су штанд Канцеларије обишли гости из Цириха, Беча, Румуније, Швајцарске и Француске. У оквиру школског дана, у четвртак, 24. октобра био је приређен програм за децу на коме је Љубивоје Ршумовић читати своју поезију, уз наступ дечјег хора и представљање дечјих издања.

Штанд Канцеларије је и у петак био крцат гостима из дијаспоре на промоцији Алманаха Вечити рам у издању Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“ из Франкфурта на Мајни.

Такође, представљен је Издавачки центар Срба у Македонији, књига поезије „Наискап“ Јелене Ћирић из Прага, као и роман „Лујка из римске ледаре“ Николе Мамуле из Италије.

Веза писаца у расејању са матицом веома је важна

 „Радује ме што смо почели да активирамо ту везу између дијаспоре и наше земље јер из искуства знам колико су људи који живе изван Србије у ствари везани за своје родно тле“, каже дизајнерка из Њујорка Иванка Вања Радмановић.

 Некадашњи економиста из Милана и његова породица, оснивањем Министарства, а касније Канцеларије за дијаспору и Србе у регону, каже да су породично постали активни у сарадњи са матицом. Поред супруге, која је писац, и сам се одважио да напише књигу.

 То је један дијалог младе девојке и физичара кога као занима физика, а уствари га занима љубав представљена кроз односе у правој физици, објашњава Никола Мамула, писац из Милана.

Веома је важно уметнике, писце, новинаре и све остале окупљати око матице, каже Славка Драшковић, директорка Владине канцеларије за дијаспору и Србе у региону.

Повезивање кроз културу један је од основних начина индентификације и веза са матицом, али и представљање Србије у свету, у земљама у којима они живе.

Видео презентација о очувању културе и традиције српског народа у Немачкој предвиђена је за данас од 18 часова.

Пре тога, Светлана Матић из Беча представиће своју књигу „Игра“. Снежана Писарић Милић написала је биографију о холивудском глумцу српског порекла „Лазар, од салаша до Холивуда“.

 Са компакт диска чуће се глас глумца Жарка Лаушевића који ће читати стихове љубавне поезије Иванке Радмановић.

Детаљнију агенду о програму Канцеларије за дијаспору и Србе у региону на Сајму књига можете погледати ОВДЕ.

                                                                       Извор: Кућа добрих вести/Канцеларија за дијаспору


Последњи пут измењено петак, 25 октобар 2013 23:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015