Logo
Одштампајте ову страницу

Центар за слепе и слабовиде у Народној библиотеци Србије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

 

centarrrrrrБЕОГРАД-Центар за слепе и слабовиде са читаоницом у Народној библиотеци Србије (НБС) пружа библиотечке и информационе услуге корисницима са оштећењем вида.

Располаже најсавременијом опремом која се данас производи у свету и обједињава све до сада заступљене услуге за слепе и слабовиде у Србији.

Центар се налази у простору на галерији НБС и обухвата читаонички и канцеларијски простор, као и простор за смештај посебне информатичке опреме.

Услуге Центра могу се користити понедељком и четвртком од 8 до 18 сати, уз могућност резервације корисничког места и до 21 сат.

Вечерњи термин заказује се један дан унапред на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Коришћење грађе и услуга у Центру за слепе и слабовиде је бесплатно.

У припреми Дигитална библиотека

Корисницима је на располагању збирка од 5.045 библиографских јединица на Брајевом писму и фонд серијских публикација на Брајевом писму који садржи 27 наслова.

У припреми је и Дигитална библиотека за слепе и слабовиде кориснике у чијем саставу се налази прва звучна књига снимљена на српском језику.

Захваљујући одредбама новог Закона о обавезном примерку публикација, слепим и слабовидим корисницима на располагању стоје и све електронске копије публикација из текуће издавачке продукције Србије, почевши од дана ступања на снагу Закона.

Од техничке опреме, Центар располаже са пет рачунара за потребе читаонице, скенером, стандардним штампачем, Брајевим штампачем, два Брајева дисплеја, 3 plaxtalk уређаја, као и мишевима за увећевање стандардног штмпаног текста за слабовиде кориснике.

Од програмске подршке, корисницима је на располагању 10 лиценци за Jaws 12. програм, као и 10 лиценци за коришћење говорног софтвера за српски језик, тзв. анридера.

Обезбеђени су путокази и орјентири за слепе и слабовиде, као и одговарајући лифт и косе равни за потребе особа са инвалидитетом.

Активности којима се бави Центар

Набавка грађе у аналогном и дигиталном формату, дигитализација грађе и формирање посебних збирки НБС насталих за потребе особа са инвалидитетом, издавање на коришћење грађе, пружање информационих услуга корисницима у Центру и на даљину, израда и одржавање веб странице Центра у оквиру сајта НБС, интензивна промоција Центра, обука корисника за рад на рачунару и употребу удаљених база.

                                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести/НБС


Последњи пут измењено недеља, 29 децембар 2013 23:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015