Кућа Добрих Вести

Login

За празнике украсите свој дом сигурношћу

Оцените овај чланак
(4 гласова)

PokloniiiiiБЕОГРАД - Празници су период када се троши нешто више него што је то уобичајено, па у складу са тим расте и понуда разне врсте робе, сумњивог квалитета, упозорава Асоцијација потрошача Србије (АПОС). 

Због тога посебну пажњу би требало посветити роби намењеној деци. 
На празничном дрвету, поред лампица, могу да буду опасни и други украси. Вашем кућном љубимцу украси могу да изгледају попут хране, а малој деци попут играчке. Зато не китите јелку јестивим украсима, јер би пас могао да је сруши како би дошао до њих. Стаклени, такође нису најбоље решење јер се лако ломе, па деца могу да посеку руке, а љубимци шапе, указују у овој асоцијацији, основаној 2003. године и дају неке опште, али врло корисне савете.

Општа правила и савети за безбедност при украшавању дома

*Чувајте шибице, упаљаче и свеће ван домашаја деце.
*Избегавајте пушење и немојте држати упаљене свеће у близини јелке и других запаљивих украса.
*У близини отворене ватре, код камина или свећа, немојте носити одећу лабавих рукава
*Вештачки снег у спреју може да иритира ваше респираторне органе ако се удише. Пажљиво читајте етикете и декларацију на овом производу и пратите упутства за употребу.
*Проверите сваки сет светиљки за јелке, било да сте купили нове или користите старе.
*Проверите утичнице и да ли су оштећени каблови. Лош утикач може изазвати лабављење електричних жица у каблу и довести до струјног удара.
*Никада не стављајте електричне светиљке на металним површинама.
*Све ломљиве, јестиве и наизглед јестиве, као и запаљиве украсе ставите на више гране, ван домашаја деце и кућних љубимаца.
*Лампице са јелке искључите кад спавате и кад нисте код куће.

Родитељи, контролишите Деда Мраза

Када су пакетићи у питању, било би добро да родитељи сами праве пакетиће, јер најбоље знају шта њихова деца желе и шта ће их највише обрадовати. Притом важно је да производи у пакетићима буду и безбедни и корисни за децу. Проверите да ли вам је по садржају пакетића у понуди исплативије да сами спакујете, јер је то чест случај у понуди. Ако ипак нисте у могућности да их сами направите, ево неколико савета који вам могу бити од користи.
Не ослањајте се само на изглед и амбалажу, обавезно пре куповине проверите и рокове трајања производа. Сазнајте ко је пакетић упаковао - произвођач или трговац. На основу тога се и информишите о његовом садржају. Битно је да обратите пажњу да ли играчка у пакетићу има ознаку за безбедност (ЦЕ), и да ли је играчка одговарајућа за узраст вашег детета.
Пре куповине играчака проверите да ли имају оштре ивице и да ли се одвајају ситни делови, као што су очи, уши и сл. Такође проверите да ли се фарба са играчке лако скида. Ако је тако, деца испод три године не би требало да се играју са тим играчкама.
Одређене играчке чак представљају директну опасност за децу, јер се код њих могу одвојити поједини делови, које деца могу лако да прогутају.

Статистика наводи на опрез

Европска комисија периодично пред празнике врши мониторинг тржишта тестирајући светиљке и украсе пред Новогодишње и Божићне празнике. Резултати показују да 30 одсто украсних светиљки за јелке представљају директну опасност од пожара, или чак струјног удара у вашем дому. Такође, податак од укупно лоше оцењених производа само 41 одсто долази са кинеског тржишта, не иде у прилог устаљеној предрасуди да су „брендирани" производи по правилу безбеднији од „кинеских".
                                                                                                                             Извор: Кућа добрих вести/АПОС


Последњи пут измењено уторак, 31 децембар 2013 15:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија