Logo
Одштампајте ову страницу

„Седам (врло) величанствених“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sedam-velicanstvenihБЕОГРАД-Десети по реду фестивал документарог дугометражног филма "Седам величанствених" затворен је среду у Сава центру филмом "Веза вере", индијског режисера Пан Налина.

Кроз документарни филм "Везе вере", гледаоци су имали прилике да виде култни религијски простор Индије, место где се сусрећу реке Ганг и Јамуна и спајају са невидљивом светом реком Сарасвати. Сваких дванаест година на том месту се дешава највеће окупљање верника на свету – Кумб Мела, а десетине милиона људи са свих страна Индије током педесет пет дана долазе да зарањањем у свету воду оперу све своје грехе.

 

Поред овог феноменалног остварења, публика је током седам дана фестивала мала  прилике да погледа и филм о експерименту једног финца, аутора филма "Моје ствари", Петрија Лукаинена, који се одриче својих ствари како би сазнао шта му је заиста потребно у животу.

 

Публику је на овогодишњем фестивалу одушевио филм "Свет није наш", у режији Махдија  Флеифела, који говори о једном палестинском избегличком логору у Либану. Браћа Риахи представили су се филмом "Свакодневна побуна", који говори о свакодневним побунама против политичких режима широм света.

 

Посетиоци фестивала су на отварању имали прилике да виде филм "Левијатан", у режији Верена Паравела и Лисјена Кастењ Тејлора. Фестивал су употпунила и остварења попут "Моја мама, моје тате и ја" режисера Пол-Жилијен Робера, и "Кућа радија" Николе Филибера.

 

Током седам дана трајања фестивала публика је имала прилике да након пројекције дискутује са ауторима филмова, који су били расположени да одговарају на сва питања.

 

Иначе, "Седам величанствених" основали су 2005. године редитељи и продуценти Зоран и Светлана Поповић, а данас је  овај фестивал први у Србији који је посвећен  искључиво биоскопском документарном филму.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 06 фебруар 2014 16:18
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015