Кућа Добрих Вести

Login

Правилна исхрана - пут до успеха

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1NUTRICIONISTAPRIPREME1СМЕДЕРЕВО - Стрељачки савез Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије организовао је семинар о исхрани у току припрема репрезентације на новом стрелишту у Смедереву за Шампионат Европе у Москви од 26. фебруара до 6. марта.


Предавач је био др Милош Банковић из Центра за хроно исхрану др Гифинг, а присуствовао је и координатор програма Олимпијског комитета Србије Иван Ристић.
У веома интересантном излагању др Банковић је истакао да је правилна исхрана – пут до успеха. После предавања било је много питања, на нека је др Банковић одмах одговорио, на друга ће одговорити мејлом. Договорено је да сваки стрелац пошаље питања, а др Банковић ће понудити решења која, између осталог укључују и прављење јеловника.
Спортски директор СС Србије Срећко Пејовић је замолио др Банковића да упути стрелце како и чиме да се хране у току такмичења које у стрељаштву траје и по пет часова: прво основни део (квалификације) потом вишечасовна пауза а затим једночасовно финале које тражи максималну психолошку и физичку припремљност. Посебно је наглашена специфичност стрељачких такмичења да често почињу доста рано (око 9 часова) тако да је потребно водити рачуна када и шта јести за доручак, за који је др Банковић рекао да је најважнији оброк у дану.
- Као такмичар, имао сам свој метод исхране, али сам сумњао да је није баш како треба. Нова сазнања која сам у међувремену стекао, указују да сам грешио – рекао је Срећко Пејовић.- За стрелце је важна исхрана која не подиже ниво адреналина, јер морају да смирени изађу на ватрену линију, да немају проблема са стомаком, али и да док чекају финале унесу додатну енергију која ће им и те како требати. Због тога су овакви семинари веома корисни, млади стрелци ће бити усмерени на правилан начин исхране, они старији ће можда добити драгоцене савете и идеје да нешто промене на боље.
Др Банковић је саветовао лакши доручак на два сата пре такмичење (мусли и јогурт, седвич од белог хлеба са путером од кикирикија...) а док се чека финале банана и „бонжита“ као и неки од спортских напитака. У току такмичења препоручио је коришћење само воде. За ужине између оброка сугерисао је пре подне орашасте плодове, суво воће, а за поподневну свеже воће  и што више – банана које су најбитнија у исхрани спортиста.
Стрељачка репрезентација Србије је завршила припреме окружена пажњом и љубазношћу стрељачких радника дружине Смедерево на чијем стрелишту су тренирали. Прва група стрелаца (јуниорски тимови) путује у Москву 26. фебруара, а друга 2. марта.
Састави репрезентација су - пушка, сениори: Стеван Плетикосић, Милутин Стефановић (обојица „Чика Мата“) и Миленко Себић („Академија Максимовић“).
Сениорке: Ивана Максимовић, Драгана Тодоровић („Академија Максимовић“) и Андреа Арсовић (Партизан).
Јуниори: Јован Стевановић, Милош Ивановић (обојица „Чика Мата“) и Андрија Миловановић (Ниш).
Јуниорке: Тиха Тодоровић („Лукањац“, Пирот), Милица Бабић (Нови Сад), Нина Радуловић (Звездара), Сања Вукашиновић (Јединство, Сара Пазова).
Пиштољ – сениори: Андрија Златић („Алекса Дејовић“, Ужице), Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац).
Сениорке: Јасна Шекарић, Зорана Аруновић (обе Црвена звезда), Бобана Величиковић (Бор 030).
Јуниорке: Ана Аленитијев (Смедерево), Леа Алексић (Нови Београд Ушће), Јована Драгачевац („Алекса Дејовић“).
1NUTRICIONISTAPEJOVICIDRbankovicУ стручном штабу су уз Срећка Пејовића и тренери Драган Доневић, Јелена Аруновић, Александар Златић и Маријана Новковић.
Пре Првенства Европе у Москви ће се одржати и квалификације за друге летње Олимпијске игре младих у Нанкингу у Кини од 16. до 28 августа. Прво ће се  28. фебруара од 9,00 такмичити јуниорке пиштољем (Алексић и Драгачевац) а од 10,35 јуниори пушком (Миловановић, Јовановић, Ивановић). Другог дана квалификација, 1. марта гађаће јуниорке пушком (Бабић, Радуловић и Вукашиновић). Нећемо имати представнике ваздушним пиштољем за јуниоре. По шест стрелаца у свакој дисциплини добиће визе за Нанкинг, стим што једна земља може да квалификује само једног такмичара и једну такмичарку.
Борбе за европске титуле почињу 2. марта. Од 9 часова гађаће јуниорке пиштољем (Алентијев, Алексић и Драгачевац) а од 10,35 јуниори пушком (Миловановић, Јовановић, Ивановић). Јуниорке  ће гађати пушком 3. марта од часова (Тодоровић, Бабић и Радуловић).
Сениорска такмичења почињу 4. марта. На ватрену линију ће сениорке пиштољем (Шекарић, Величковић, Аруновић) и сениори пушком (Стефановић, Плетикосић, Себић).
Последњег дана Шампионата Европе 5. марта гађаће сениорке пушком (Максимовић, Тодоровић и Арсовић) и сениори пиштољем (Микец, Гргић и Златић).
Прошле године на ЕШ у Одензеу у Данској, српски стрелци су освојили две екипне медаље: женска репрезентација пиштољем у саставу Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Бобана Величковић окитила се златом, мушка селекција овим оружјем у којој су гађали Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић  постала је вицешапион Европе.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија