Logo
Одштампајте ову страницу

Лена Ковачевић: Све је могуће ако смо вредни и позитивни

Оцените овај чланак
(13 гласова)

LenaБЕОГРАД - Београђанка Лена Ковачевић, уметница која је живот посветила музици и песми, али ни једног тренутка не запостављајући породицу, створила је и учврстила каријеру истичући се по специфичном музичком изразу – мешавини попа и џеза.


Студије џез певањa код еминентних европских професора завршила је на Музичком конзерваторијуму у Амстердаму. Учествовала је на разним домаћим и иностраним фестивалима, сарађивала са познатим и признатим светским музичарима, а њени последњи наступи су део концертне промоције новог албума “Сан”. „Пустиња“, „Сан“ и „Осећам“ неке су од њених најпознатијих оригиналних песама, али никако се не смеју заборавити обраде песама „Ниси ме био вредан ти“, „Тишина“, „Да ти кажем шта ми је“, „Звиждук у 8“ и „Срце од меда“ у које је Лена својим гласом унела посебне емоције.
Уметница на почетку озбиљне каријере, ћерка славних родитеља, млада жена и мајка речи су које пристају уз oво познато име и нуде бескрајне могућности избора тема. Ипак, за ову прилику, у разговору за Кућу добрих вести, искрен и сјајан саговорник била је певачица Лена Ковачевић.

Који је Ваш остварен а који неостварен сан?
По природи сам сањар и увек имам неке жеље и циљеве које желим да остварим, али захвална сам на сваком кораку који направим.


Новом албуму “Сан” посветили сте се док сте били у поодмаклој трудноћи. Колико је то утицало на Ваше емоције и допринело стварању дивних нумера?
Дефинитивно се друго стање са правом зове „друго стање’’, емоције су врло снажне и то ми је само помогло у реализацији овог пројекта, сваки текст и сваку ноту сам заволела на посебан начин.


Учествовали сте на разним фестивалима широм света. Који од њих су оставили најјачи утисак на Вас и због чега?
У иностранству продукција фестивала подразумева велике буџете и организацију на далеко вишем нивоу, али то је потпуно природно обзиром на стандард тамошњег живота. Један од упечатљивих фестивала био је Фамагуста на северу Кипра, у старом амфитеатру поред мора, где су до сада учествовали између осталих и Цесариа Ејвора (Cesaria Evora), Бони М, Горан Бреговић, Ренди Крафорд (Rendy Crawford) и многи други.

 Lenakovacevic


На Вашем првом албуму “Добар дан за певање”, у раду на текстовима на српском језику помогао Вам је Бајага. Како памтите рад са њим и шта је то што Вас је навело на ову сарадњу?
Бајагу познајем дуго и велики сам љубитељ његовог рада. Он је по мом мишљењу велики песник и до наше сарадње је дошло сасвим спонтано. Свакако да је велико и сјајно ускуство то када имате прилике да радите са неким великаном као што је он и видите цео процес настајања песме и начин на који о музици размишљају.


Наступали сте као солиста у пројекту америчког басисте Џона Клејтона (John Clayton). Како памтите сарадњу са њим?
Он је диван и скроман човек, фантастичан музичар који није штедео своју енергију и ентузијазам у раду и тај период је за мене и професионално и приватно веома важан. То су моменти који се памте и који често остављају значајнији траг него неки дужи период школовања.


Текст за песму “Сан” за истоимени албум радио је ваш отац, драмски писац Душан Ковачевић. Колико вам значи очева подршка, и који његов савет ћете највише памтити?
Што се савета тиче, све су то неки животни савети који су мање савети а више поуке из њихових искустава у професији, у раду са људима. Подршка родитеља значи пуно, чињеница да верују у оно што радите што је у овој нашој професији битно посебно почетнику. Почетак није једноставан и добра енергија значи пуно.


Музика којом се бавите заиста је ретка на нашим просторима у односу на друге жанрове. Да ли сматрате да постоји начин да се џез на неки начин прошири Србијом као заиста квалитетна музика?
Све је могуће, само треба бити вредан, упоран и позитивно размишљати. Иако су ме прогласили ‘’џез певачицом’’, заправо се бавим поп музиком са примесама џеза, јер је то стил који волим. Добро је да у Србији и региону уопште постоји избор различитих праваца и музичара, тако да свако може да изабере оно што жели. Џез ни у једној земљи није музика масе. То су наступи за опуштање и интимну атмосферу, и ми се заиста радујемо будућим концертима јер ова музика најбоље живи када се свира уживо. Оно што може да помогне јесте мало више џез музике на телевизијским и радио станицама, да се људи подсете тог специфичног звука.


Први глас Србије свакако је емисија по којој ће Вас сви памтити као скромну, елегантну али на првом месту професионалну особу. Шта је за Вас значило учешће у оваквој емисији?
То је било једно заиста дивно и велико искуство и одличан професионални ангажман. За мене је наравно била цела емисија посебно важна зато што је део публике који није довољно познавао то што радим имао прилике да чује и ту, моју музику. Цела екипа са којом сам радила је била сјајна, постојала је тако добра енергија током снимања и то се заиста некако пренело и на публику.


Какви су Ваши даљи планови који се односе на каријеру и породицу?
У плану су концертни наступи у земљи и иностранству, а затим и учешће на фестивалима. Жеља ми је да албум “Сан” заживи међу публиком. Наравно приватних жеља је такође пуно, корак по корак.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 фебруар 2014 22:36
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015