Logo
Одштампајте ову страницу

Миловановић донео олимпијску визу за Нанкинг

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1KVALOIANDrIJAMILOVANOVICМОСКВА - Српски стрелац Андрија Миловановић репрезентативац Ниша освојио је у Москви четврто место у финалу квалификација ваздушном пушком за Олимпијске игре младих у Нанкингу и оверио олимпијску визу за ово такмичење! Србија је имала у финалу још једног учесника, Стевана Јовановића („Чика Мата“) који је на крају заузео седмо место. Једна земља мога је да квалификује само једног стрелца за Нанкинг, пошто су Србија и Хрватска имале по два учесника, остале земље које су имале стрелце у финалу овериле су олимпијске визе.


 У гађању ваздушним пиштољем, млада Јована Драгечевац („Алекса Дејовић“, Ужице) заузела је 12. место и није изборила норму за Олимпијске игре младих у Нанкингу.
- Сјајан почетак, одлични резултати и већ смо испунили један део плана, да освојимо олимпијски визу за Нанкинг – коментар је Срећка Пејовића спортског директора СС Србије.- У финалу је било само питање ко ће од наших такмичара освојити квоту, сигурнији је био Андрија Миловановић. На прагу финала био је и Крагујевчанин Милош Ивановић, завршио је на 12. месту. Имали су одличне резултате и да се рачунао екипни пласман, били би први. Јована Драгачевац је била близу уласка у финале, где су биле две такмичарке из Русије, тако да је и она могла да се упусти у борбу за олимпијску визу. Упала је у цајтнот и са последње три дијаболе погодила деветку, осмицу и седмицу и остала „кратка“ за улазак међу осам најбољих за  четири круга. И Леа Алексић, која је рекла да је имала трему али и да је дала све од себе,  је била одлична и са 368 кругова је постигла један од својих најбољих резултата мајсторски завршивши меч серијом од 96 кругова.
Андрија Миловановић је био и срећан и тужан после сјајног успаха:
- Жао ми је што су прописи такви да и Стеван Јовановић није освојио олимпијску визу. Са друге стране радујем се што ћу учествовати на Олимпијским играма младих. Сада је на реду борба за европске титуле и надам се још бољим резултатима.
1kvaloidonevicmilovanovicnovkovicbabicjovanovicalentijevpejovicivanovicaleksicidragacevacslevaПејовић је истакао допринос личних тренера стрелаца, али и чланова стручног штаба овом успеху:
- Захваљујем се тренерима Јелени Аруновић, Маји Новковић и Драгану Доневићу на добро обављеном послу и стручној подршци нашим младим такмичарима, као и свим клупским тренерима, Лидији Михајловић из Ниша посебно, која је најзаслужнија за ову олимпијску квоту Андрије Миловановића. Велико хвала Министарству омладине и спорта Сбрије и Олимпијском комитету Србије  на подршци без које не бисмо успели да квалификујемо стрелца за друге Олимпијске игре младих у Нанкингу од 16. до 26. августа.
Пре финала пушком, Хрват Петричевић је са 621,4 круга био први испред Мађара Пенија са 620,9  и наших Јовановића са 620,2 и Миловановића са 619,2 круга. Ивановић је на 12. месту имао 612,6 кругова. Финале је вредело 616,3 круга. У финалу Петричевић је први испао. Победио је Пени са 208,2 круга, испред Петањека (Хрватска) са 206,2 круга,  Турчина Аксоја са 163,3 круга и нашег Миловановића са 141,4 круга, Олимпијске визе освојили су и петопласирани Рус Фетисов и шестопласирани Бабајан из Јерменије. Јовановић је на  седмом месту у конкуренцији 40 дечака имао 100,6 кругова.
Код девојица у такмичењу пиштољем,  пре финала прва је била Басарашкина (Русија) са сјајних 389 кругова испред Украјинке Конариеве са 381 круг и друге Рускиње Ломове са 378 кругова. Финале је вредело 376 кругова. Драгачевац на 12. месту имала је 373 круга (94, 93, 94, 91) а Леа Алексић на 16. месту 368 кругова (91, 92, 89, 96). Учествовало је 39 такмичарки. Победила је  Рускиња Ломова са 199,3 круга , Украјинка Конариева је била друга са 199,1 круг а трећа Рускиња Басарашкина  са 176,2 круга. Уз Ломову и Конариеву олимпијске визе су избориле и такмичарке пласиране од четвртог до седмог места: Расмане (Летонија), Прибанова (Чешка), Коракаки (Грчка) и Ненчева из Бугарске.
На техничком састанку саопштено је да се неће делити медаље, већ само дипломе освајачима олимпијских виза, да се неће признавати светски и европски рекорди као и да нема екипног проглашења. После такмичења, међутим, подељене су појединачне медаље!?
Другог дана квалификација за Олимпијске игре младих, на ватрену линију ће наше младе такмичарке пушком Нина Радуловић из Звездаре, Сања Вукашиновић из Јединства (Стара Пазова) и Милица Бабић из Новог Сада. Конкуренција је паклена, пријављено је 60 учесница а поделиће се шест олимпијских виза!
После квалифкација за ОИ младих, 2. марта почеће Шампионат Европе ваздушним оружјем за све категорије. Српски стрелци су смештени у хотелу Космос, недалеко од великог спортског комплекса “Олимпијски”, дворане огромних размера, много већа од наше Арене, направљене за Олимпијске игре 1980. Стрелиште има 80 места и одлично је. Гађа се на електронске мете Сиус ласер али је осветљење добро тако да се нико од наших стрелаца није жалио. Учествују стрелци из 45 земаља, укупно око 570 такмичара.


Последњи пут измењено петак, 28 фебруар 2014 14:21
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015