Logo
Одштампајте ову страницу

Суботичка Синагога на листи локалитета којима је потребна обнова

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sinagogaaaaaaБЕОГРАД - Суботичка Синагога је данас ушла на листу 11 европских културно-историјских локалитета номинованих за програм "7 најугроженијих" који предвиђа одабир и обнову седам европских баштина велике културне и уметничке вредности.

Наиме, водећа европска организација за баштину, Европа Ностра, и Институт Европске инвестиционе банке прогласили су 11 културно-историјских споменика и локалитета који пропадају, а за седам од ових 11 у 2014. години биће обезбеђен комплетан план за обнову и очување.
Финална листа седам најугроженијих споменика биће објављена јавности 5. маја ове године, током Европског конгреса баштине у Бечу, објавила је Европа Ностра Србија.
Суботичка Синагога, стара 116 година, нашла се на овој листи због изузетних културних и уметничких вредности, али и због опасности у којој се налази, те напора локалног становништва да се ово место очува.
Поред Синагоге, на листи су и Римско археолошко налазиште у Бившој југословенској републици Македонији, средњовековни манастир у Јерменији, два историјска кварта у Касторији у Грчкој, осамнаестовековна цитадела у Италији, деветнаестовековна сценска опрема позоришта из Белгије, и двадесетовековни комплекс кућа у Русији.

Програм „7 најугроженијих“ подигао свест о најугроженијим споменицима у Европи

Неки од њих су у опасности због недостатка средстава или експертизе, други због запуштености или неадекватно планираног развоја.
У 2013. години, програм „7 најугроженијих“ успешно је подигао свест о најугроженијим споменицима и локалитетима широм Европе. Потенцијал овог програма је огроман али се у потпности може реализовати не само кроз подршку институција Европске Уније већ и приватних и државних партнера.

Ове године, Институт Европске инвестиционе банке подржава програм „7 најугроженијих“.

Стручњаци банке ће урадити анализу, дати савете и помоћи да се формулише изводљив акциони план за сваки од седам локалитета.

“Успешна обнова и промоција културног наслеђа могу имати значајне друштвене и економске бенефите на локалном, регионалном и националном нивоу, у смислу подстицања туризма, стварања радних места и побољшања услова за инвестиције“, објаснио је Реми Жако декан Института Европске инвестиционе банке.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 март 2014 22:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015