Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба Јекатерине Рождественске "Приватна колекција"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

aaaБЕОГРАД - Самостална изложба фотографија под називом “Приватна колекција”, ауторке Јекатерине Рождественске, којом приказује портрете савременика као ликове са платна великих сликара, биће отворена у Галерији Руског дома 13. марта у 18 часова.

Фотографије из Јекатерининог пројекта "Приватна колекција" први пут су објављене марта 2000. године у магазину "Караван прича". Овај пројекат је стекао изузетну популарност, па од тада рад Јекатерине објављује се у њеној редовној колумни у месечном магазину "Караван прича" и "Колекција каравана прича".

Почетак фотографске каријере

Од првог фото пројекта Јекатерина је имала више од 150 самосталних изложби на територији Русије и бивших република СССР-а од којих су најуспешније биле у Летонији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији и Украјини.
Постоји, такође, неколико њених мобилних изложби, које су гостовале у Јужној Русији, Сибиру, Уралу, централној Русији. Многи музеји понављају изложбе, излажући нове радове из бројних пројеката Јекатерине Рождественске.
У периоду 2012-2013. одржала је низ самосталних изложби у руским центрима за науку и културу у Бечу, Братислави, Варшави, Гдањску, Берлину, Риму, Прагу и Будимпешти. Изложбе су биле високо оцењене како од стручне јавности тако и од публике. У априлу 2009. године, Јекатерина Рождественскаја изабрана је за почасног члана Руске академије уметности.

О ројекту "Приватна колекција"

Аутор пројекта је идеју за изложбу "Приватна колекција" осмислила 90-их година прошлог века и од тада је важан део њеног живота и уметничког рада. Кроз овај пројекат желела је да прикаже портрете савременика, звезда руске естраде, политичаре, глумце, музичаре, спортисте, раднике културе и науке као ликове са платна великих уметника попут Дирера, Рембранта, Веласкеза, Монеа, Реноара, Врубеља...
Јекатерина је звезде сликала на начин који до тада у Русији није био уобичајен. Користила је помоћ професионалног шминкања, костиме и сценографију. Неопходни реквизити су куповани у руским и страним антикварним продавницама. Захваљујући оваквој преданости у стваралачком процесу постигнута је запрепашћујућа сличност са делима великих мајстора.
Живе и јарке фотографије од првог тренутка остављају дубок утисак на посматрача. Штампањем на платну великог формата и прекривањем слојем лака фотографије постају слике.

О Јекатерини

Јекатерина је рођена у породици чувеног совјетског песника Роберта Рождественског и књижевне критичарке Але Кирејеве. Дипломирала је на Московском државном институту за међународне односе на катедри међународни односи.
Јекатерина је и професионални књижевни преводилац са енглеског и француског језика. Превела је велики број романа са ових језика, међу којима су "Руска кућа" и "Тајни Ходочасник" Џона Ле Каре, "Руски дневник" Џона Стајнбека, "Приче" Моема, романе Шелдона.
Године 1999. Јекатарина проналази нови хоби - фотографију. Тада прави своје прве фотографије. Ускоро фотографисање постаје озбиљан и забаван посао, а за њене моделе модеран и престижан детаљ у њиховим биографијама. Јекатарина је удата, њен супруг Дмитриј Бируков је Председник издавачке куће "Сем дњеј" и имају три сина.

 

Извор: Кућа добрих вести


Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Најновије од Мирјана Бачкоња

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015